Home » Авторски страници

Софийската премиера на „Часовниковата кула“

2017.05.02 Един коментар

На 1 май 2017 г. в книжарница „Гринуич“ в София се състоя премиера на втория литературен сборник, подготвен за издаване от редакционния екип на ЕuroChicago.com. След „Черга пъстроцветна“, която бе издадена миналата пролет, тази пролет излезе от печат „Часовниковата кула“. 

IMG_0429

Книгата съдържа 42 разказа и 43 стихотворения на 70 български автори от България, САЩ, Великобритания, Франция, Гърция, Кипър, Швейцария, Нова Зеландия. Тя стана възможна благодарение на спомоществувателите Виктор Хинов, дарител от Стара Загора, пожелал анонимност, Петър Стаматов, Дочка Василева, Младен Василев – Мисана, Симеон Коев, Рада Петрова, Стайка Долджева, Катя Рашева, Анастия Петрова, Мая Нарлиева, Мая Ангелова. 

IMG_0563

На софийската премиера на „Часовниковата кула“ успяха да дойдат автори отблизо и далеч. От България това бяха Анастасия Петрова, Валентин Евстатиев, Васил Стефанов, Георги Михалков, Димитър Никифоров, Дочка Георгиева, Любов Алипиева, Младен Василев – Мисана и Райчо Русев от София; Георги Стойков от Нови хан; Гълъбина Митева от Крушовица; Мария Марковска от Априлци; Красимир Бачков и Ганка Филиповска от Варна, Симеон Коев от Велико Търново; Хасан Ефраимов от Добрич. От САЩ – Виктор Хинов от Индианалопис; от Великобритания – Иван Вакрилов от Кембридж.

02

Събитието бе открито от Катя Донкова, която е част от екипа, който създаде и двата литературни сборника.

Марин Бодаков, Мариана Христова, Катя Донкова (kd )

Марин Бодаков, Мариана Христова, Катя Донкова (на преден план на снимката)

Книгата бе представена от нейния редактор Мариана Христова и от литературния редактор на в. „Култура“ Марин Бодаков.

IMG_0443

Мариана Христова каза на премиерата, че заглавието на сборника „Часовниковата кула“ е свързано с един от разказите в него – „Песента на часовника“. Че в този разказ става дума за българското неслучване, отчаяние, разделение, резигнация, които се превръщат в случване. Както и самата книга е пример за това как българското неслучване се е превърнало в случване. Тя благодари на всички, които са помогнали и участвали, за да се случи тази книга, както и на всички автори и читатели, които уважиха събитието.

Марин Бодаков

Марин Бодаков

Марин Бодаков постави „Часовниковата кула“ в контекста на това, което се случва днес с българската литература. Той каза, че тази книга е свидетелство, че българите зад граница преживяват своята връзка с родината през изкуството, през литературата. И че в сборника са събрани заедно различни автори, течения, пластове в съвременната българска литература, която иначе върви разделена.

Марин Бодаков, Мариана Христова, Катя Донкова

Авторите, които бяха успели да дойдат на премиерата (както и някои близки на автори, които не бяха успели) бяха поканени след това да излязат пред събралата се аудитория, да се представят и да прочетат свои произведения. Представянето на авторите започна по азбучен ред…

Анастасия Петрова

Анастасия Петрова

Валентин Евстатиев

Валентин Евстатиев

Виктор Хинов

Виктор Хинов

Приятел на авторката Вехлиджан Ахмедова, Мартин Иванов, каза няколко думи от нейно име-

Приятел на авторката Вехлиджан Ахмедова, Мартин Иванов, каза няколко думи от нейно име.

Васил Стефанов

Васил Стефанов

Георги Михалков

Георги Михалков

Георги Стойков

Георги Стойков

Гълъбина Митева

Гълъбина Митева

Димитър Никифоров

Димитър Никифоров

Близка на Ивайло Терзийски, който живее в Лондон, прочете негово стихотворение.

Албена Домузова, приятелка на Ивайло Терзийски, който живее в Лондон, прочете негово стихотворение.

Милена Гунчева - приятелка на Людмила Билярска, която живее в Индиана, САЩ, благодари от нейно име и прочете нейно стихотворение, включено в сборника.

Милена Гунчева – приятелка на Людмила Билярска, която живее в Индиана, САЩ, благодари от нейно име и прочете нейно стихотворение.

Красимир Бачков

Красимир Бачков

Мария Марковска

Мария Марковска

Младен Василев - Мисана

Младен Василев – Мисана

Райчо Русев

Райчо Русев

Симеон Коев

Симеон Коев

Хасан Ефраимов

Хасан Ефраимов

На преден план на снимката - Георги Михалков, крайният вляво на втория ред и Младен Василев - Мисана, крайният вляво на първия ред.

Последният на първия ред вдясно е Иван Вакрилов, който за съжаление не пожела да излезе отпред, пред публиката. Има и такива автори, твърде скромни...

Последният на първия ред вдясно е Иван Вакрилов от Кембридж, който за съжаление не пожела да излезе отпред, пред публиката. Има и такива автори, твърде скромни… Непосредствено до него е Васил Стефанов. Първият вляво на първия ред е синът на Божидар Коцев – Кирил, който беше дошъл вместо баща си на премиерата.

В средата на снимката, на третия видим ред, са авторите Любов Алипиева и Валентин Евстатиев

В средата на тази снимка, на третия видим ред вляво, са авторите Любов Алипиева и Валентин Евстатиев. Любов Алипиева също не пожела да излезе пред публиката, но все пак обективът е уловил и нейното присъствие на тази премиера.

IMG_0546

Някои от авторите бяха видимо развълнувани и споделиха това с публиката. Накрая дойде ред за автографите…

IMG_0598

Виктор Хинов надписва книги

IMG_0646

Благодарим на всички, които уважиха софийската премиера – автори, читатели, приятели… Благодарим на спомоществувателите, които направиха „Часовниковата кула“ възможна. Благодарим на екипа, с който заедно я създадохме. Благодарим също на издателя Димчо Джиговски и на Марин Бодаков за специалното участие в представянето на книгата.

IMG_0590

Марин Бодаков, Мариана Христова, Хасан Ефраимов, Красимир Бачков

Марин Бодаков, Мариана Христова, Хасан Ефраимов, Красимир Бачков

Гълъбина Митева, Мариана Христова, Красимир Бачков, Анастасия Петрова, Георги Стойков, Димитър Никифоров. В левия край на снимката - Катя Донкова и Марин Бодаков

Гълъбина Митева, Мариана Христова, Красимир Бачков, Анастасия Петрова, Георги Стойков, Димитър Никифоров. В левия край на снимката – Катя Донкова и Марин Бодаков

Виктор Хинов и Красимир Бачков

Виктор Хинов и Красимир Бачков

Изказваме специална благодарност и на Мариана Таланова, която е авторът на снимките от премиерата на „Часовниковата кула“. И която отрази за нашето издание и премиерата миналата година на първия ни сборник „Черга пъстроцветна“.

55

Още снимки от събитието…

32

2

IMG_0572

IMG_0555

IMG_0442

IMG_0440

IMG_0415 - Copy

IMG_0412 - Copy

.

One Comment »

  • Людмил Бочев said:

    Съжалявам, че не можах да дойда. Знам, че е било вълшебно и вдъхновено сред такива стойностни хора.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.