2024-04-25

2 thoughts on “Петър Пунчев: Българите в чужбина знаят най-добре какви са техните нужди

  1. Впочем, не съм прочел добре мисълта на Пунчев, той казва, че председателят на ДАБЧ следва да е член по право на Националния съвет – което е правилно.

    Да си довърша мисълта: държавната политика към българите в чужбина следва да се определя в оперативен план от изпълнителната власт, т.е. естествено е ДАБЧ да бъде отдел на МВнР, а председателя му да е на подчинение на ресорния министър (на МВнР в случая). ДАБЧ е инструмент за провеждане на държавната политика, той НЕ МОЖЕ да определя държавната политика. Причината е, че не е избран, а назначен.

    Да се надяваме, че новият председател няма да повтаря стари грешки.

  2. Няма отърване от службите и това е…
    А ето тук се разсмях:

    3. Българите по света следва да бъдат представени на държавно ниво чрез изборен Национален съвет. Смятате ли, че ДАБЧ трябва да има по право свой представител в Националния съвет, и как ще участва в неговата работа?

    – ДАБЧ трябва да има по право свой представител в Националния съвет и това трябва да бъде нейният председател.

    Разсмях се, защото във френския аналог на „Национален сывет“ („Assemblée des fraçais de l’étranger“), Председателят по право е министъра на външните работи, т.е. човек на изпълнителната власт. Целта на всички досегашни председатели на ДАБЧ е да издигнат агенцията в ранг на министерство, да се емнаципират от МВнР и дори от правителството. Нахалството на последния председател стигна до там, да изисква ДАБЧ да определя „държавната политика по отношение на българите в чужбина“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *