2024-03-28

5 thoughts on “Да работим заедно за легитимно изборно представителство на диаспората

  1. към г-н Любопит

    Любопит said:

    Въпрос към г-н Пешо.
    _________

    От къде Пешо ще знае? Той не е организатор. Аз също бих искал да знам, трябва да питаме Мария Цанкова, съветничка към президентството.

  2. Въпрос към г-н Пешо.
    Възможно ли е да бъде публикуван списък на българите, присъствали на конференцията на българите в Брюксел?
    Благодарим.
    Любопит

  3. Г-н Манов,тази асоциация съм създателя аз не Велка,тя беше само говорител на всички който събра и организирах аз,тя си я присвой като своя,в скоро време ще бъде закрита защото използва всички събрани хора от мен за собствени цели и умисли който не отговаря на идеята ни за която се събрахме,тя е провокатор на „Сдружение Да“,което цели с наша помощ да се намърдва в парламента,нашата цел беше да не се политизира емигранта да си потърсим само нашите права!Точно заради това всичко почна със моята група в фейсбук „Правата на човека-българите емигранти“ където събрах създатели на емигрантски групи (Така се събраха онези 13000 човека),но Велка се възползва от това и като „говорителка“ на тези хора(тя поиска да напише „Становище“)и присвой всичко даже и създадената по моя молба страница на Асоциацията на българските емигранти (АБГ)от Силвия Калиновска.Аз поисках от админите на фейсбук в Америка закриване на тази присвоена от Велка страница,тя злоупотреби със всички нас!!Поздрави!!Йордан Черкезов,същото име фигурира и във „Становище“ създадено от нас но в последствие променено от Велка!!

  4. Меморандума се бави, защото президентската администрация в неделя не работи (за разлика от нас). Обзалагам се, че в понеделник ще го публикуват.

  5. Очакваме следните приоритетни точки, които да бъдат включени в меморандума на срещата в Брюксел, меморандум, който незнайно защо се бави:

    – Провеждането на избори за легитимни и представителни редовни Обществени съвети по държави със статут на консултативни органи към дипломатическите представителства (За целта не се налагат никакви законодателни промени, а се налага да се издаде само една наредба на министъра на външните работи по силата на чл. 5 ал. 3 от действащия Закон за българите живеещи извън Р. България (ЗБЖИРБ) );

    – Създаване на реално действащ изборен национален представителен орган Национален съвет на българите в чужбина, съставен в преобладаващата си част (минимум 4/5) от представители на българите зад граница, но включващ и излъчени от парламента депутати и представители на изпълнителната власт. Примерен състав 80 души – 70 избираеми от българите в чужбина, 10 – назначаеми. (За целта се налага или законодателна промяна на на действащия ЗБЖИРБ или както е тръгнало – да се напише нов закон или по-точно да се промени текста на внесения в парламента правителствен проект за Закон за българите и българските общности извън Р. България ЗББОИРБ)

    – Обособяване на пълноценен избирателен район „Чужбина“, от който българите зад граница да избират народни представители, така както българите в страната, т.е., в който да могат да се регистрират партийни кандидатски листи или независими кандидати (за целта се налага промяна на Изборния кодекс, но не и на Конституцията).

    – Подчертаване на искането, формулирано от няколко представителни граждански групи, за промяна на чл. 65 ал. 1 от Конституцията и отпадане на дискриминационното условие за „двойното гражданство“ при пасивното избирателно право. ВОС подкрепят такава стратегическа промяна и припомнят, че тя вече е обект на обществен дебат чрез институцията на омбудсмана (Кръгла маса от 14 декември 2011 г.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *