2024-04-26

1 thought on “Културата е това, заради което съществуват народът и държавата

  1. КУЛТУРАТА Е ОНОВА, С КОЕТО НАРОДЪТ И НАЦИЯТА
    ГЛАВНО ОПРАВДАВАТ ПРЕД БОГА СВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ

    “Впрочем, културата е огромно цялостно явление, което прави населяващите определено пространство хора от население в народ, нация.
    В понятието култура трябва да влизат и винаги са влизали религията, науката, образованието, нравствените и морални норми за поведение на човеците и държавата.
    Культура – это то, что в значительной мере оправдывает перед Богом существование народа и нации.“

    Малко известно е, че заради протест по повод посегателството (през 1918 г.) на болшевиките върху стария руски правопис младият 22-годишен студент Дмитрий Сергеевич е бил арестуван и хвърлен за 5 години в комунистическите затвори и лагери.
    Ето какво пише за този период от живота на бъдещия академик руската „Википедия“:

    “8 февраля 1928 года арестован за участие в студенческом кружке «Космическая академия наук», где незадолго до ареста сделал доклад о старой русской орфографии, «попранной и искажённой врагом Церкви Христовой и народа российского»; осуждён на 5 лет за контрреволюционную деятельность. До ноября 1931 политзаключённый в Соловецком лагере особого назначения. . . В ноябре переведён из Соловецкого лагеря в Белбалтлаг, работал на строительстве Беломорско-Балтийского канала. Освобожден в 1932 году и вернулся в Ленинград.“

    (Подобни посегателства върху българския правопис бяха извършени през 1922 г. от управлението на „народния трибунАлександър Стамболийски, последвани четвърт век по-късно от Комисията „Осинин“; попълзновенията върху „демократизирането на езика“, извършвани от пишман филолози, не са секвали – зер неграмотността и полуграмотността , които държат парите и властта – трябва да подменят редовно смокиновия лист, прикриващ невежеството им).

    „Дмитрий Лихачёв всегда был глубоко верующим человеком. О своих религиозных чувствах он публично не рассуждал, редко писал, но веру свою крепко хранил. В разделе «О жизни и смерти» в своей книге «Русская культура» он писал так: «Религия либо занимает основное место в жизни человека, либо у него ее нет вовсе. Нельзя верить в Бога „попутно“, „между прочим“, признавать Бога как постулат и вспоминать о Нем только, когда спрашивают».“

    В тази връзка предлагам на вниманието ви няколко паралелни цитати от Светото писание и „Писма за доброто и прекрасното“:

    „14. А това, що падна между тръните, са ония, които чуят словото, но в живота си се задавят от грижи, богатство и светски наслади, и не принасят плод.“ (Лука 8:14)
    Човек трябва да мисли за това, което е най-важно за него и за другите, и да отхвърли всички празни грижи.“ (Писмо 4. Животът – най-голямата ценност)

    „15. А това, що падна на добра земя, са ония, които, като чуят словото, пазят го в добро и чисто сърце и принасят плод с търпение.“ (Лука 8:15)
    Трябва да бъдем искрени с хората, да проявяваме търпимост и да търсим у тях преди всичко доброто.“ (Писмо 4. Животът – най-голямата ценност)

    „36. Защото, каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?“ (Марк 8:36)
    Като си поставя задачата да прави кариера или материално да се обогатява, в крайна сметка човек изпитва много повече огорчения, отколкото радост, и рискува да загуби всичко.“ (Писмо 5. Цел и самооценка)

    „12. Почитай баща си и майка си, (за да ти бъде добре и) за да живееш дълго на земята, която Господ, Бог твой, ти дава.“ (Изход 20:12)
    В една стара книга пише: „Почитай своя баща и своята майка, и дълголетен ще бъде земният ти път.“ (Писмо 7. Човек трябва да бъде интелигентен)

    (Книгата на Лихачов, както вече знаете, видя бял свят едва през 1985 г. Онова, което навярно не знаете, е че е станало след намесата и съдействието на Раиса Максимовна Горбачова. Но дори и това не е било достатъчно, та се е наложило да нарече Библиятаедна стара книга“).

    „3. Искам да знаете още, че глава на всеки мъж е Христос, а на жената глава е мъжът, на Христа пък глава е Бог.“ (1Коринтяни 11:3)
    Читателят навярно е забелязал, че се обръщам предимно към мъжа, към главата на семейството.“ (Писмо 8. За възпитанието)

    „17. А Иисус им думаше: Моят Отец досега работи, и аз работя.“ (Йоан 5:17)
    Човек трябва винаги да се учи. Всички големи учени до края на живота си не само са учили другите, но и сами са се учили. Ако спреш да се учиш, няма да можеш да учиш и другите.“ (Писмо 16. Обичайте учението)

    „3. А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?“ (Матей 7:3)
    Злото в човешката душа винаги е свързано с неразбиране на другите хора, с мъчителното чувство на завист, с още по-мъчителното чувство на злонамереност, с неудовлетворение от собственото положение в обществото, с вечната изпепеляваща човека злоба и разочарование от живота. Злият човек се семонаказва чрез злобата си.“ (Писмо 19. Да разбираме изкуството)

    (Може би тази мисъл, сочеща на взаимообвързаността между простотията и насилието, ме беше мотивирала преди четвърт век да й придам лапидарност чрез латинизирането й; така се роди ”Ignorantio mater violentiae est” – „Невежеството е майка на насилието“)

    „33. Защото Бог не е Бог на безредие, а на мир.“ (1Коринтяни 14:33)
    Природата си има своя култура. Хаосът съвсем не е нейното естествено състояние. Напротив, хаосът… е противоестествено състояние на природата.“ (Писмо 21. За руската природа)

    „35. Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро.“ (Матей 12:35)
    Най-ценното в живота е добротата – умната и целенасочена доброта. Тя е и най-ценното у човека, най-предразполагащото към него, тя е най-верният път към щастието. Открива щастието онзи, който се стреми да прави и другите щастливи, който е способен да забрави собствените си интереси.“ (Заключение)

    В заключение – думите на един съфамилец за човека, който през целия си съзнателен живот се е стараел да изобразява в себе си Иисуса Христа – в което, всъщност, се състои и самото християнство:

    “Дмитрий Сергеевич Лихачов съпреживя с Русия всички изпитания, запазвайки при това в себе си онова, което по същество е и главно национално достояние: абсолютна порядъчност при всякакви условия; вътрешна независимост въпреки външната несвобода – т.е., казано простичко – природното човешко достойнство“
    В.А. Гусев, директор Государственного Русского музея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *