2024-04-20

2 thoughts on “Граждани алармират – ПАРАГРАФ 22

  1. „Изчислихме дела на нетните приходи от такси и комисионни спрямо финансовите и оперативни приходи и разходи на банките, работещи на пазара в България. Оказа се, че следните от водещите финансови институции: БНП Париба, Инвестбанк, International Asset Bank и Сибанк, разчитат за над 30% от текущата си дейност на такси и комисиони. И четирите банки могат да се определят като средни по големина за българския пазар.

    От тях при Сибанк нетните приходи от такси и комисиони съставят 35.4% от приходите от текуща дейност. За първите 9 месеца на годината приходите от такси и комисиони на дружеството са в размер на 26.3 млн. лв.

    При големите кредитори делът на таксите се движи от 17.2% за ДСК, до 25.2% за Unicredit Bulbank и 25.6% за Първа Инвестиционна Банка.

    В това отношение Сибанк е изпреварена само от две малки банки. Едната е ЧПБ „Тексим“, с приходи от такси и комисиони в размер на 1.4 млн. лв., и дял от 52.4% от приходите от текущи дейности. Другата е Регионална инвестиционна банка с приходи от такси и комисиони в размер на 16 хил. лв.

    Средно за банковата система приходите от такси и комисиони съставят 19.4% от приходите от текуща дейност.

    В края на третото тримесечие на миналата година приходите от такси и комисиони в българската банкова система достигат общо 621 млн. лв. при общи нетни приходи от продължаващи дейности в размер на 2 880 млн. лв. Разходите за такси и комисиони на самите банки за първите 9 месеца на миналата година са общо 62 млн. лв.

    От средните по големина банки в България в най-малка степен разчита на таксите и комисионите Българо Американска Кредитна Банка, с дял от 1.2% в общите текущи приходи и разходи.

    Като цяло с оглед на нарастващия дял на проблемните кредити и изпреварващия ръст на депозитите, т.е. пасивите, спрямо заемите, носещи приходи за банковата система, банковите институции в България имат твърде ограничен периметър за развитие.

    Въпреки това, едва ли най-добрият начин за вързване на баланса на една кредитна и инвестиционна институция е чрез увеличаване на паразитните разходи за клиентите, който се доверяват на банките, депозирайки парите си в тях.“

    http://www.darikfinance.bg/novini/47239/+++++

  2. Чиновник в хасковската полиция е предложил подкуп на гражданин. Това съобщи за Дарик Тодор Бойчев, който се опитва да плати таксата си за шофьорска книжка чрез държавни таксови марки. Тъй като в КАТ-Хасково нямат нужната система, за да обработят подобно плащане, чиновниците са се опитали да убедят Бойчев да плати по стандартния начин, а те да поемат допълнителните банкови такси.

    Държавните институции нямат необходимата система, за да обработват плащания с таксови марки, въпреки че по закон гражданите имат право да ги използват. От това право се опитва да се възползва Тодор Бойчев от Хасково. След като е получил разрешение от МВР за такова плащане, чиновниците в местната пътна полиция не са искали да го приемат: „Започнаха да ме нахокват. И аз им казах, че имам разрешение. Те отвърнаха, че нямат такива указания. На техните компютри програмата била направена така, че се слуша само от банки. Инспекторът каза, че той ще ми предложи с колегата, който стоеше до него, да ми платят комисионните, а аз да си платя държавната такса“.

    От своя страна адвокат Михаил Екимджиев определи като „заговор между държавата и банките“ факта, че единственият работещ начин за плащане на държавни такси е по банков път: „Това е вид нерегламентирана държавна помощ за банките, защото държавата фактически ни принуждава за всяко плащане по сметка на публична институция, ние да плащаме нерегламентиран рекет, нерегламентирана комисионна на банки, при това няколко банки, които са най-любими на властта“.

    Екимджиев смята, че Европейската комисия трябва да бъде сезирана по казуса с нерегламентираната държавна помощ към някои банки./ DARIK/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *