Home » Избрано

Хасковлия отказва да плаща държавни такси през частни банки

2010.11.21 6 коментари
Spread the love

Автор: Христина Котларска

hristob2Хасковлия скочи срещу комисионите на частните банки при заплащането на държавни такси за подмяна на документи за самоличност. Тодор Бойчев не иска да заплати 3-те лева, която всеки гражданин брои заедно с таксата за издаване на шофьорска книжка. Будният гражданин иска да използва държавни таксови марки, които са законно платежно средство.

Писмено уверение за това право той получава и от дирекция „Български документи за самоличност“ към Министерство на вътрешните работи. Възможността дори използва при издаването на лична карта от областната дирекция на МВР-Хасково. От КАТ обаче отхвърлят този начин на плащане. Въпреки че представя таксови марки на стойност 25 лева с номинал едната 5 лева, оттам отказват да подновят свидетелството му за правоуправление.

Бойчев разказва, че показал препис от електронно писмо на министерството на служителката на гишето. Тя не приела документите му и го изпратила при началниците.

Полицейски служител с мустачки започна да ме упреква и ме попита защо не съм като другите граждани, които плащат през банка, разказва за срещата с униформения хасковлията.

Служителят започнал да се оправдава с компютърното обслужване на банката.

Какво пречи информацията, която служителката е обработила от заявлението ми, облепено с държавни таксови марки, да я въведе в програмата на банката или по друг начин. Разбирам от програмиране и се замислям, че при изготвянето на програмата за обслужване на клиентите на МВР, не е помислено за онези, които искат да ползват държавни таксови марки, което за мен си е управленска грешка на ръководството на МВР. Приемам го като ограничаване на правото на избор, както и за лобиране в частна полза на търговски банки. Как може държавата да търгува плащането на държавните такси чрез частни търговски банки, пита Бойчев.

След като от КАТ-Хасково не приемат документите му, той пише жалба до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Копие от нея адресира и до омбудсмана.

Защитете законното ми право да заплащам държавната такса с държавни таксови марки. Имаме правото на свободен избор в държава със свободна пазарна икономика. Щом държавата търгува частта от държавния си суверенитет-плащането на държавните такси посредством частни банки, защо да не мога да избирам по-социалния за мен начин на плащане без комисионни, пише още в жалбата Бойчев.

Според него всяка година от приходи от държавни услуги банките прибират комисионни между 300 и 500 милиона лева. Няма да плащам за българския държавен интерес в частни банки, категоричен е Бойчев.

Източник: Haskovo.net

hristob

6 Comments »

 • shgt said:

  Браво!
  Само не разбрах таксовите марки от къде се купуват – от клоновете на пощата ли? Където се продават и пощенските марки?
  Че служителите ще ме гледат като изкопаемо /както в КАТ-Хасково/ – то ясно!

  Закон за държавните такси
  Чл. 2. (1) Държавните такси са прости и пропорционални. Те се заплащат с държавна таксова марка или в брой. Министърът на финансите определя как се унищожават таксовите марки и в кои случаи таксите се събират в брой.

  Но няма информация от къде се закупуват таксови марки.

 • Stoyka said:

  БРАВО БЪЛГАРИНО!!!Иаз бих искала да си платя по същия начин таксата за задграничен паспорт. Пишете ми резултата от вашето запитване до МВР.С поздрав:Стойка Желязкова от Ямбол

 • Динко Желязков said:

  Аз също мисля, че таксите трябва да са пропорционални.Трябваше да заплатя такса 4лв към ИААА за издаване на удостоверение.От СИБанк ми поискаха 6лв за превод.

 • Тодор Бойчев said:

  Благодаря ви българи!
  Благодаря ви за хубавите думи!

  https://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg

 • Тодор Бойчев said:

  Благодаря за подкрепата на всички.
  Днес, 01.03.2018г. правителството на Бойко Методиев Борисов не изпълнява своята клетва като Изпълнителна власт на Република България. Моята шофьорска книжка все още не е подменена от Областна дирекция на МВР-Хасково. Държавата не си изпълнява задълженията. Република България не е правова държава. Тя е всичко друго, но не и правова държава.

  Срамувам се от вас, г-н Борисов! Не си вършете работата, за която сте положили клетва.
  Срамувам се заради вас, г-н Борисов, че съм български гражданин!

 • Тодор Бойчев said:

  https://youtu.be/fesdUMHeudg?t=39
  Държавата на Бойко Борисов, а не Република България гази моите права!За каква Европа говорим? За каква европейска идея говорим? По-лошото е, че няма прогресивна политическа идея, а всеки политически субект не служи на народа си. Ако се служеше на народа, то нямаше повече от 3000000 българи да са извън родината си. Има една мисъл на Джон Фицджералд Кенеди, който почитам като президент на Америка:“…Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си.…Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country.“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.