Home » Авторски страници

НОВИ ПРАВИЛА НА ДАНЪЧНИТЕ ВЛАСТИ В САЩ, ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИЗГОТВЯТ ВАШИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ

2011.01.28 Един коментар
Spread the love

Автор: Томислав Георгиев

Стартирайки от 1 януари 2011 година, т.е. отнасящо се до настоящия таксов сезон, влязоха в сила нови правила на IRS-данъчната администрация на САЩ. Вече не може и дори е незаконно всеки, който си пожелае до изготвя данъчни декларации срещу заплащане. Така беше до сега. От 1-ви януари всеки, който срещу заплащане извършва тази услуга, трябва да е регистриран в Internal Revenue Service и да получи специален регистрационен номер PTIN – paid tax preparer identification number, изглеждащ така – Р12345678. Този номер трябва да стои на всеки такс ритърн срещу подписа на този, който е изготвил данъчната декларация и е получил възнаграждение за това. В противен случай и двете страни ще си имат проблеми при една проверка. Нещо повече, за следващия сезон, т.е. 2012 година, всеки, който изготвя данъци срещу заплащане ще трябва да положи изпит за компетентност.
Друга основна промяна за този сезон, също влизаща в сила от 1-ви януари 2011, е че всеки който изготвя данъци срещу заплащане, ще трябва задължително да ги подава електронно, ако изготви повече от 100 такива, за което също трябва да се регистрира в данъчните власти и да получи ощи един номер EFIN- electronic filing identification number, който изглежда така: EFIN123456. Всеки tax preparer, който не изпълни горните изисквания, нарушава закона и ще си има проблеми с данъчните власти, както и неговите клиенти, защото данъчните декларации ще бъдат изготвени от неоторизирано лице и е възможно да бъдат анулирани. Това не означава, че не можете да ги подаде по пощата на хартия, напротив, това е ваше право и избор, но вече задължително вие трябва да ги пуснете по пощата, не този който ги е изготвил. Просто този, който изготвя таксите трябва да е ригистриран за електронно подаване, а вече как ще се подадат данъчните декларации е личен избор на всеки клиент.
Какви са предимствата на електронното подаване? Първо то е по-сигурно, важна лична информация не се разнася по пощенските клонове и възможността за открадването и е практически нулева. Второ – по-този начин е много по-бързо. Получавате резултата след няколко часа, и ако е допусната някаква грешка, то имате възможност да я отсраните веднага и няма да бъдете глобявани за закъснения. Трето, ако се получава да ви връщат пари, това става много по-бързо, обикновено за десетина дни. Ако пък имате да плащате, подавате сега данъчната декларация, а пък плащате по-късно. Тази година се навършват 20 години откакто за първи път е въведен електронният формат на подаване и статистиката сочи, че миналата година 2/3 от декларациите са подадени по електронен път. За да сте сигурни, че документите ви са подадени по електронен път, накрая на процеса трябва да ви представят две форми за подпис, една за федералните и една за щатските данъци. Тези форми са следните:
Form 8879-IRS e-file Signature authorization
и
IL-8453 Illinois Individual Income Tax Electronic Filing Declaration.

Tomislav Services, Inc.
950 Milwaukee Ave.
Suite 201
Glenview, IL 60025
Tel. (847) 530-7033
http://tomislavservices.com/

One Comment »

  • Maya Andropova said:

    Mnogo blagodaria za vawnata informazia. Mola vi da pomestite statiata i v dvata BG vesnika, za da se predpazim ot xora, koito dori nemat statut pa kamo li da izvarshvat tazi yslyga sreshty zaplashtane. Blagodaria predvaritelno

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.