2024-05-08

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Дебатите в НС по вота на недоверие на правителството

     

    Дебатите по вота на недоверие на правителство започнаха с четене на опорките на „Продължаваме промяната – Демократична България“

    Дебатите по вота на недоверие за провал на правителството в сектор енергетика започнаха с показване от трибуната на изтеклите снощи опорни точки на ПП-ДБ за това какво трябва да говорят министрите им в парламента.

    От трибуната Тошко Йорданов от ИТН и Искра Михайлова от „Възраждане“ прочетоха опорките, а Йорданов даже остави разпечатка на трибуната, за да могат управляващите да ги следват.

    .

    Вносителите на вота на недоверие. Снимка: Lupa.bg

    „Не е смешно, колеги, Найо Тицин ги е писал тези опорки“, каза независимият Радостин Василев.„Господин Петков, днес е 12-и, а не 11-и. Освен това си объркахте изказването с г-н Денков, защото ние тези Ваши думи ги четем от вчера. Ако не знаете, Вашите опорки изтекоха в медиите. Четете си сценария, за да ни е по-лесно нататък. Сгрешихте го от първото излизане“, каза Искра Михайлова от „Възраждане“, след като Кирил Петков приключи с речта си.

    Веднага след това на трибуната излезе и председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

    „Леко ме изпревариха, но файлът се казва „Разпределение говорене на министрите – вот на недоверие“ – каза той и добави, че ще почете малко от него.

    „Общата картина се насочва към глобалния фон – към колосалния напредък, който кабинетът има за четири месеца. Дебатът не е дали ще се затворят ТЕЦ-те, колеги, дебатът е дали България ще вземат 4,2 млрд. лева, на които той (Кирил Петков – бел. ред.) каза 1,2 млрд“, продължи Йорданов.

    „Министър Радев после да знае какво да каже – да използва думата лъжа свободно. Е, г-н Радев, използвайте тази дума свободно“, подигра се Йорданов.

    „Василев, ако не успеел от трибуна, да го кажел в кулоарите – „Внася спокойствие за цените на тока и посочва колосалният напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца“, продължи да чете Йорданов, а това предизвика смях в залата.

    „Три пъти има „колосален“ в тези опорки. Този, който ги е писал , е колосален накадърник. Вие сте тотални шушумиги. Оставям ви го тука, да се ориентирате, като четете“, завърши той.

    .

    Снимка: БТА

    „Имам един въпрос към г-н Петков. Когато Вашето правителството падаше в залата на старото Народно събрание, тогава Вие казахте, че сте горд, че Делян Пеевски, Бойко Борисов и Митрофанова Lи свалят. Сега моля Ви отговорете – горд ли сте, че Делян Пеевски и ГЕРБ Ви крепят? Защото явно нещата се промениха за Вас, да кажете каква е мотивацията“, взе думата и независимият Радостин Василев.

    „Съжалявам, че единственото, което отговорихте и забелязахте в речта ми са едии комедийни изказвания на хората от ИТН. Знам, че там има много сопособни хора, правят шоу от много време“, каза след това и Кирил Петков.

    .

    Снимка: БТА

    Тоя поясни, че става въпрос за българската енергетика, за бъдещето на България.

    „Вие нямате политики, с които българите да живеят по-добре, Вие единствено използвате страха в хората във Вашия вот на недоверие. Той няма да бъде успешен, а Вие го правите с надеждата да си направите някакви малки предизборни лозунги за следващите две седмици“, обърна се Петков към вносителите на вота.

    Източник: Lentata.com

    .

  • Защо България затваря централите Марица-Изток?

    .

    Пети ден в България продължават протестите срещу затварянето на въглищните централи в Марица-Изток и плановете те да бъдат заместени със зелена енергяи и вятърни перки.

    На този фон, в Германия последната година са отворени наново или е удължен срокът на действие на 20 въглищни централи.

    Ето списък на 20 захранвани с въглища електроцентрали в Германия, които са рестартирани или им е удължен животът в последната година:

    Hard coal:

    Bexbach (October 2022)
    Weiher (October 2022)
    Scholven C (November 2022)
    Heyden 4 (August 2022)
    Mehrum (November 2022)
    Niederaussem E and F (October 2022)
    Neurath C (October 2022)

    Brown coal:

    Jaenschwalde E (October 2022)
    Jaenschwalde F (November 2022)
    Neurath D and E (October 2022)
    Lippendorf A (November 2022)
    Boxberg A and B (November 2022)
    Schwarze Pumpe C (November 2022)
    Jänschwalde G (September 2023)
    Jänschwalde H (September 2023)
    Schwarze Pumpe D (September 2023)
    Lausitzer Land (September 2023)
    Schwarze Pumpe E (September 2023)

    Някои от тях може би работят с намален капацитет и не е ясно какво ще им е бъдещето.

    Отварянето им отново е голяма стъпка назад за Германия и нейните цели за климата. Но германското правителство казва, че те са необходими в момента, за да гарантират енергийната сигурност в кратко време.

    Та, защо България затваря централите Марица-Изток?

     

    Андрей Ненов

    .

  • Ново българско училище в Ирландия

    .

    Ново училище – светилище отвори врати за българските деца в чужбина. Този път в Корк, Ирландия.

    Денят 30 септември е началото за българското училище в Корк, филиал на БУ „Райна Княгиня“ в Дъблин. Невероятен ден и прекрасни деца! Родолюбиви българи, знаещи важното значение на връзката с корени и род, с България. От днес в този център – училище ще се чува българска реч. От този ден Валентина Николова ще посреща всяка събота ученолюбиви българчета.

    С радост и огромно вълнение днес направихме първата крачка. Гордеем се, че преодоляхме всички препятствия и пътят пред нас вече е чист и светъл! Благодарим на посланика на Република България в Ирландия, г-жа Ваня Андреева-Малакова, която бе наш скъп гост.

    Благодарим на г-жа Зорница Гоган, училищен ръководител, за неимоверните усилия и подкрепа. На родолюбците тук, приятели и родители!

    Училището в Корк е третото българско училище под егидата на Българска асоциация за образование „Райна Княгиня“, но няма да е последното. Със същия устрем и вяра, обич и предани на каузата България, ще продължим да сеем светлина и знание за и на роден език .

    За да ни има, за да я има България!

    На добър час, мили ученици! Все с усмивка напред да крачите!

    На добър час, Валя!

    Успешна и наситена с много знания и забавления учебна година!

    Отваряме книгата и пишем първата страница на българското учебно дело в Корк!

    Напред и на късмет с усмивка и вдъхновение!

     

    Българска асоциация за образование „Райна Княгиня“

    Източник: ВulgarianЕducation.ie

    .

  • Вечер на българския Северозапад в Елк Гроув Вилидж

     

    На 4 ноември 2023 г., от 20 часа, в ресторант Avenue BG в чикагското предградие Елк Гроув Вилидж, ще се състои събитие под надслов „Вечер на Северозапада“.

    .

    .

    Повече информация за вечерта, посветена на българския Северозапад (Видинска, Монтанска и Врачанска области), може да се получи от организаторите, на посочените в афиша телефони.

    Цена на куверта – $ 30.

    Краен срок за запазване на места и куверти – 10 октомври.

    .

  • Пътят на България от Освобождението до Манифеста за независимост. Конференция в Кишинев

    .

    Под егидата на Научното дружество на българистите в Република Молдова (НДБ в РМ) и с любезното съдействие на Българската библиотека „Христо Ботев” в гр. Кишинев се проведе научно-практическа конференция, посветена на 145 години от Освобождението на България и на 115 години от обявяването на Независимостта.

    Приветствие към участниците в мероприятието произнесе г-н Никола Тодоров, първи секретар в Посолството на Република България в Република Молдова. Той подчерта важността на обявяването на независимостта на България като акт, с който се слага венец на процеса на формирането на младата държава.

    .

    Никола Тодоров (правият на снимката), първи секретар в българското посолство

    Към присъстващите се обърна г-н Георги Барбаров, председател на Българската община в Република Молдова. Той отбеляза ролята на бесарабските българи в изграждането на нова България.

    Доктор на историческите науки Иван Думиника, председател на НДБ в РМ, подчерта, че подобен род мероприятия са от изключителна важност за българите, живеещи в Кишинев и в Молдова, защото конференцията се предаваше онлайн и беше излъчвана в социалните мрежи. Това спомага за просвещението и приобщаването на нашите сънародници към прародината.

    Г-жа Анджела Олареску, директор на библиотека „Христо Ботев”, пожела плодотворна работа на конференцията в името на пропагандирането на българското извън пределите на метрополията.

    .

    Д-р Иван Думиника, председател на Научното дружество на българистите в Р Молдова

    Д-р Иван Думиника в своя доклад „Ролята на видните личности от Бесарабия в изграждането на нова България” обърна особено внимание на ролята на бесарабските българи за наливане на основите на младата българска държава. Това са видни личности, завърнали се в своята прародина, за да помогнат за изграждане на политическата и военната система на България. Особено подчерта ролята на Александър Малинов, роден в Бесарабия, който е министър-председател през 1908 година и лично написва Манифеста за обявяване на независимостта, прочетен във Велико Търново в особено тържествена обстановка от княз Фердинант, в сакралната за българите църква „Свети четиридесет мъченици”.

    Особено важна е ролята на още един бесарабски българин, наречен „бащата на българската армия”. Това е генерал Данаил Николаев. Възпитаник на руската военна школа, след Освобождението остава в България и заедно в руските офицери участва в създаването на модерна българска армия. Доблестен генерал, който организира Съединението на Източна Румелия с княжество България на 6 септември 1885 година в град Пловдив, участва в Сръбско-българската война в чин майор (единственият майор в армията по това време). Води българската армия в победоносни битки.

    .

    Д-р Любомира Жакоте (вдясно на снимката), секретар на Научното дружество на българистите в Р Молдова

    Д-р Любомира Жакоте в своя доклад „Съединението прави силата” засегна още един изключително важен момент от историята – Съединението на Източна Румелия с княжество България на 6 септември 1885 г. Това историческо събитие доказва огромното желание на българите сами да определят своите съдбини, независимо от волята на Великите сили. Показва високия патриотичен подем на народа, който сам защитава правото си да обединена държава.

    .

    Доц. д-р Елена Рацеева (говорещата на снимката), зам.-председател на Научното дружество на българистите в Р Молдова

    Д-р Елена Рацеева в своя доклад „Постижения и проблеми на българската литература от освобождението до Манифеста за Независимост” обърна внимание на този изключително бурен 30-годишен период във формирането на новата българска литература. Подчерта, че огромна роля за създаване на жанровото разнообразие принадлежи на Иван Вазов, наречен Патриарх на българската литература. Той е авторитетът, на който доверява целият народ. Той задава тона и нормите на повествованието.

    Появяват се нови течения в литературата под влиянието на кръг „Мисъл”, създаден от д-р Кръстю Кръстев. В центъра на литературата застава ЧОВЕКЪТ с неговите мисли, чувства и постъпки. Елин Пелин с огромната си обич към селото обръща внимание на неговите проблеми, радости и скърби. Появява се интимната любовна лирика като жанр в творчеството на Пейо Яворов и Димчо Дебелянов.

    .

    Доц. д-р Надежда Кара (втората от дясно наляво), зам.-председател на Научното дружество на българистите в Р Молдова

    Д-р Надежда Кара в своя доклад „Формиране на новобългарския книжовен език през периода от Освобождението до началото на ХХ век” фиксира проблемите, стоящи тогава пред лингвистите, за да се изчисти езика от архаизми и турцизми и да се заменят с думи от старобългарския или от руския език. За основа на съвременния български език се приемат два основни диалекта западен – софийски и източен – търновски. През този период, със създаването на Софийския университет, се оформя и научната терминология, която ползва лексика от латински и гръцки произход. Това е огромен, титаничен труд под ръководството на проф. Александър Теодоров-Балан – бесарабски българин, първи ректор на новосъздадения университет в град София. Може да се каже, че това е период, в който се оформя лексикалното богатство и граматично устройство на съвремения български език.

    Видеозапис от конференцията:

    .

    .

    Пресслужба на Научното дружество на българистите в Р Молдова

    Източник: ndb.md

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    .

    ОЩЕ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ
    В КИШИНЕВ, Р МОЛДОВА

    Представители на българската общност в Кишинев, деца и възрастни, почетоха достойно годишнината от историческото събитие.

    Видеозапис от тържествена церемония пред мемориален комплекс „Шипка“ в Кишинев:

    .

    .

  • Какво постигнаха протестите, обединили секторите на българското селско стопанство?

    .

    Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводите, пред Мартин Патрушев и „Рационална съпротива“: Политиците се заблуждават, че ще спрем да се борим

    .

    Какво постигнаха протестите, които обединиха всички сектори на селското стопанство? Откога протестират зърнопроизводителите? Може ли държавата да спре кражбите в секторите? Какъв е проблемът с поливното земеделие и защо се разгражда то през последните тридесет години?

    .

    .

    Източник: „Рационална съпротива“

    .

  • Химн „Независимостта“ / Георги Шагунов

    .

    Музика и текст: Георги Шагунов
    Оркестрация и аранжимент: Методи Матакиев
    Изпълняват: Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР, диригент Методи Матакиев

     

    .

    Георги Шагунов (15.03.1873 – 10.11.1948) е един от първите български капелмайстори, автор на музиката на марша „Заветът на дедите“, станал популярен като „Един завет“, по стихове на Иван Йончев.

    В родния си град Пловдив Георги Шагунов учи във френския католически колеж „Св. Августин“. През 1889 г. завършва лицея „Сен Жан“ в Лион, а след това вместо медицина, каквото е било желанието на родителите му, записва Лионската държавна консерватория, където учи валдхорна, корнет, теория на музиката и дирижиране при проф. Луджини. След завръщането си в България през 1895 г. е военен диригент в Пловдив, а след това в Лом. От 1897 г. се установява в Бургас, където живее до края на живота си. До пенсионирането си през 1930 г. е капелмайстор на духовия оркестър на 24-ти Черноморски пехотен полк, успешно участвал във всички войни за национално обединение след Освобождението и във Втората световна война. По време на Балканската война Георги Шагунов е капелмайстор на 30-ти Шипченски полк.

    .

    .

    Като композитор и музикален педагог Георги Шагунов, който започва да композира на 16-годишна възраст, е един от водещите деятели с изключителни заслуги за музикалния напредък на България. Автор е на камерна и симфонична музика, произведения за духов оркестър и др. Голяма част от оркестровите му творби са посветени на имена и събития от българската история. В музиката му преобладават сюитните форми, свързани с българския фолклор. Военните маршове представляват значителна част от творчеството на композитора. От него са запазени над 250 марша, както и произведения от всички жанрове на симфоничната, оперна и оркестрова музика. За половин век творческа дейност Георги Шагунов създава около 2000 произведения, в това число тържествения химн „Независимостта“. Маестрото написва текста и музиката му още в същия ден, на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г., веднага след обявяването на независимостта на България с манифест на княз Фердинанд. Дефилирайки по улиците на Бургас, оркестърът на 24-ти Черноморски пехотен полк на Нейно Величество царица Елеонора изпълнява химна „Независимостта“, заедно с тогавашния химн на страната „Шуми Марица“.

    Източник: Bulgarian Glory Channel

    .

  • БПЦ строи храм в Лондон и купува друг в Щутгард

    .

    БЪЛГАРИЯ СТРОИ ЦЪРКВА В ЛОНДОН И КУПИ ХРАМ В ЩУТГАРД 

    Българската православна църква строи храм в Лондон и купува друг в Щутгарт. Това става ясно от решение на Министерския съвет, одобрено на заседанието на правителството в сряда – пише Mediapool

    Следва целият текст.

    Общо са одобрени 6 311 800 лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет. Средствата се разпределят за различните вероизповедания у нас.

    За православната църква – 5.5 млн. лв.

    Най-много пари получава Българска патриаршия. За текущи и капиталови разходи тя ще получи допълнително 2.9 милиона лева.

    За ремонт на оградата на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ са предвидени 1.3 милиона лева.

    За изграждането на храм „Св. Иван Рилски“ в Лондон се отпускат 800 000 лева. В момента в британската столица има малка църква „Св. Иван Рилски“, която миналата година беше разтърсена от скандал. Причината беше отстраняването на ставрофорен иконом Симеон Илиев след 30 години служба. Българи дори протестираха пред сградата на посолството ни в Лондон.

    На негово място Българска патриаршия назначи отец Добромир Димитров. Поводът за смяната беше, че отец Симеон получи инсулт, от който не успя да се възстанови и да поднови богослуженията в храма.

    .

    Българският храм в Лондон. Снимка: БПЦ

    От прессъобщението на правителството не става ясно дали 800 000 лева се отпускат за разширяване на съществуващата църква, която сега е малък параклис.

    Отделно правителството отпуска други 500 000 лв. за придобиване на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Щутгарт.

    Сделката за покупката на черквата беше договорена в края на юни между Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и монсеньор Кристиан Хермес от Диоцеза на Ротенбург – Щутгарт на Католическата църква. Двамата подписаха договор за покупко продажба на храм „Св. Бонифаций“ в Щутгарт, който вече се казва „Св. св. Кирил и Методий“.

    Благодарение на доброто стопанисване на храма от страна на църковната ни община и отличните отношения между Западно- и Средноверопейска епархия и Католическата църква, храмът беше предложен за закупуване на митрополията в Берлин за сумата от 642 054 евро, съобщи тогава Българската православна църква.

    Според тяхното съобщение цената е в пъти занижена от средните за района, тъй като Западно- и Средноевропейска епархия е гарант за продължаване на съществуването на храма като такъв. Имотът е на площ от 1265 кв. м, която включва храм, прицърковна къща и зала. Покупката се финансира изцяло с пари от бюджета, като сега се отпуска остатъкът от сумата за допхлащане.

    Допълнителните финансови средства са необходими за създаване на възможност на многобройните поклонници от страната и чужбина при съвременни условия да задоволяват своите религиозни нужди, аргументира се правителството.

    Освен това ще бъдат създадени съвременни условия за обучение на средни богословски кадри. Проблемът с липсата на попове в малките населени места е огромен. Обикновено един поп обслужва понякога десетина села в една община.

    С отпускането на пари за храмове в чужбина се дава възможност за удовлетворяване на религиозните потребности на българите, живеещи и работещи в Германия и Великобритания, посочват от Министерския съвет.

    За мюсюлманите – 811 800 лева

    За мюсюлманското вероизповедание се отпускат 500 000 лв. за текущи разходи.

    За ремонта на старата Куршумлу джамия в Пазарджик се дават още 311 800 лв.

    Обезпечаването на текущи разходи и ремонт на джамията в Пазарджик се прави с цел да се осигурят духовници за обслужване на хората, изповядващи исляма в България, се казва в правителственото съобщение.

    Източник: Mediapool

    .

  • Faktor.bg: Секретен доклад – Алексей Петров е превърнал ДАНС в политическа полиция

    .

    Секретен доклад:

    Алексей Петров е превърнал ДАНС в политическа полиция,
    пазеща Станишев и Първанов с бандитски методи

    Материал на Faktor.bg

    Месец след показния разстрел на Алексей Петров – Трактора в общественото пространство продължават да витаят противоречиви оценки за личността му. Съвсем в библейски стил настроенията за него са от „Осанна“ до „Разпни го“. За някои бившата барета и офицер от ДС е известен учен, почтен бизнесмен, създател на една от най-големите застрахователни компании, състрадателен, дарител, верен приятел, сенсей, брат и т.н. Образът му има и друга тотално тъмна страна – бандит, мафиот, поръчител и извършител на убийства, създател на престъпен „Октопод“, арогантен, комплексиран, но с мания за величие и обществена значимост.

    Faktor.bg получи от свои източници секретна справка (вж. тук: Sertov-APetrov), изготвена най-вероятно в началото на 2009 година, след като Петров вече е отстранен от ДАНС. Тя е дело на анализатори от контраразузнаването, целяща да осветли функционирането на службата по времето на Петко Сертов и влиянието, което е имал Трактора върху него и ДАНС.

    Справката е от над 40 страници и е озаглавена „ОТНОСНО: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерство и структури на държавната администрация“. Условно тя може да бъде разделена на два части. Първата е фокусирана върху опити на лобиста Стефан Гамизов и адвокат Костадин Сирлещов да поставят контраразузнаването под контрол на частна структура, толерирана от тогавашния премиер Сергей Станишев. Цялата операция е уж замислена с най-добри намерения – борба с корупцията. Но пътя към Ада често е постлан с рози.

    Втората част е посветена на Трактора или господин Октопод, както доц. Петров стана известен през последните години.

    От документа става ясно, че Петров се е превърнал в

    действителния началник на ДАНС,

    а Сертов го е оставил да действа и да се саморазправя от името на държавата с колеги и граждани, но не със законови средства, а със заплахи, рекет и шантаж. И тази власт Трактора придобива не без протекциите на бившия премиер Сергей Станишев. Реално под контрола на Алексей и доброволното абдикиране от началническия пост на Петко Сертов ДАНС е превърната в заложник на корпоративни интереси, и е използвана по най-брутален начин като политическа полиция, която трябва да парира и неутрализира всички заплахи и критики към властта – основно действия, насочени срещу Станишев и тогавашния президент Георги Първанов.

    На прицел – лоши журналисти, които развалят имиджа на властта

    Според секретната тогава справка, първата атака се заформя около анонимния сайт „Опасните“, който публикува компрометираща информация за управляващите. Алексей Петров демонстрира в агенцията, че той е поел случая. Пред ръководството на ДАНС Сертов твърди, че публикации в сайта са „….атака срещу правителството и премиера Станишев и агенцията трябва да установи кой стои зад публикациите. Мотивите му са, че в изнесеното се съдържа вътрешна информация за срещите му (на Алексей Петров, б.р.) с журналисти, както и детайли от разговорите му с Иванов (Златко Баретата, б.р.), Маринов (малкия Маргин, б.р.) и бившия служител на МВР Александър Петров.“

    Участници от ръководството на ДНС заявяват на Сертов позиция, че не е работа на агенцията да се занимава с тези въпроси, защото ще се провокира „…негативен ефект върху държавните органи и в частност върху агенцията“. Шефове в ДАНС предупреждават Сертов, че Алексей няма оперативни функции и права, не е преминал през задължителна подготовка за оперативен служител, няма знания и опит да върши такива дейности.

    Първоначално Петров набеждава за сайта „Опасните“ бившия шеф на ГДБОП Тихомир Стойчев. Малко по-късно лансира друга теза – Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски стоят зад анонимното издание. Предприема нерегламентирани срещи и разговори с тях, които са в разрез с правила за работа в агенцията.

    Под прицела на съветника Алексей Петров попада и главния редактор на най-влиятелната тогава печатна медия „24 часа“ Венелина Гочева. Гневен от публикации в изданието, Трактора в директен разговор с Гочена е поискал да бъдат спрени критичните статии, защото в противен случай ще „…бъде натоварена в багажника на автомобил и разходена до Витоша…“.

    Алексей е бесен и от публикации във вестник „Уикенд“, става ясно от справката. „Петров е провел разговор с журналисти Димитър Златков като му е обяснил, че ако не прекрати негативни публикации за него, ще изкорми съпругата му (впоследствие изданието публикува няколко материала, възхваляващи Алексей Петров). Подобен разговор е проведен и със собственика на сайта „Афера БГ“ Веселин Данов.“ В резултат на тези силовашки действия Данов спира негативните публикации за Петров и дори започва лично да го възхвалява.

    На 21.08.2008 г. Сертов уведомява Иван Драшков и Цветлин Йовчев, че сайтът „Опасните“ е разбит, а зад него категорично стои Огнян Стефанов. Шефовете на ДАНС обаче са посочили, че никога не са видели документи и разкрития за тези твърдения, които лансира и Алексей Петров. Авторите на справката са категорични, че бездействието и неадекватното поведение на шефа Петко Сертов са косвена подкрепа за действията на Трактора и го стимулират да работи безконтролно в тази посока.

    Служители на ДАНС и МВР са превърнати във врагове

    С незаконните си действия Трактора фокусира върху себе си и много основателни критики от колеги. Обвинява шефовете от агенцииията Иван Драшков и Веселин Марков, че стоят зад атаките срещу него и са къртици, защото се познават с Мутафчийски. Справката сочи, че Петров отправя директни заплахи за саморазправа към Веселин Марков, който тогава е гавен директор на агенцията, и Тихомир Стойчев, което е прецедент в работата на контраразузнаването и специалните служби. Заплашен със саморазправа е и бившият зам. шеф на ДАНС Иван Драшков, защото е провел среща с Младен Мутафчийски заради репресиите, на които Петров поставя него и Огнян Стефанов.

    Ново вътрешно напрежение в ДАНС избухва и когато Петко Сертов определя без аргументирано обяснение, че Алексей Петров ще координира взаимодействието между ДАНС, МВР и прокуратура. Така практически от процеса на взаимодействие са извадени главният директор Веселин Марков и директорът на дирекция „Противодействие на трансграничната организирана престъпност“ Красимир Христов. А Петров се превръща в едноличен господар на ДАНС и започва да командва и действа структурата като частна. Поставя директни задачи на служители от ДАНС без знанието на преките им началници. Йерархичните зависимости са напълно неутрализирани, а вместо в сградата на ул. „Черковна“ в столицата срещи и тайни завери започват да се провеждат на контролирания от Трактора басейн „Спартак“. По-късно срещу директора Веселин Марков в ДАНС постъпват два сигнала – единият е от депутата Волен Сидеров, а другият от Константин Спасов, бивш служител на МВР, който към настоящия момент работи в ЗК „Лев Инс“, собственост на Петров. По-късно става ясно, че единият донос е подхвърлен на Сидеров от Слави Бинев, който е близък на Петров. Така се изяснява, че сигналите са фалшиви, а зад тях стои Алексей. В същото време в агенцията постъпват редица сериозни сигнали срещу действия и връзки на Алексей Петров, но срещу нито един от тях Петко Сертов не е разпоредил вътрешна проверка. Напротив – сам се опитва да ги замазва и потушава.

    Справката сочи еднозначно, че Петров е създал паралелни механизми на управление, а това води до „…демотивация, объркване и криза на доверието на служителите към ръководството на агенцията“.

    Политици в афера с господин „Октопод“

    Служители на ДАНС провеждат неконкретни разговори с шефа Петко Сертов с надежда да спре Алексей Петров и компрометирането на службата. Но разговорите стават достояние на депутата от БСП Татяна Дончева, която започва атаки срещу Цветлин Йовчев, Веселин Марков и др. Дончева дори твърдяла, че само Алексей ще ги изчисти тях от агенцията. В акцията се включва и бившият секретар на МВР, активно лице на задкулисието Цвятко Цветков, който е и масон, и човек от ръководството на БСП. Той заедно с Дончева се сочат в справката като „…единствените политици, които открито и категорично се обявиха в защита на Алексей Петров след скандала с побоя на журналиста Огнян Стефанов“.

    Ново вътрешно напрежение в ДАНС избухва и когато Петко Сертов определя без аргументирано обяснение, че Алексей Петров ще координира взаимодействието между ДАНС, МВР и прокуратура. Така практически от процеса на взаимодействие са извадени главният директор Веселин Марков и директорът на дирекция „Противодействие на трансграничната организирана престъпност“ Красимир Христов. А Петров се превръща в едноличен господар на ДАНС и започва да командва и действа структурата като частна. Поставя директни задачи на служители от ДАНС без знанието на преките им началници. Йерархичните зависимости са напълно неутрализирани, а вместо в сградата на ул. „Черковна“ в столицата срещи и тайни завери започват да се провеждат на контролирания от Трактора басейн „Спартак“. По-късно срещу директора Веселин Марков в ДАНС постъпват два сигнала – единият е от депутата Волен Сидеров, а другият от Константин Спасов, бивш служител на МВР, който към настоящия момент работи в ЗК „Лев Инс“, собственост на Петров. По-късно става ясно, че единият донос е подхвърлен на Сидеров от Слави Бинев, който е близък на Петров. Така се изяснява, че сигналите са фалшиви, а зад тях стои Алексей. В същото време в агенцията постъпват редица сериозни сигнали срещу действия и връзки на Алексей Петров, но срещу нито един от тях Петко Сертов не е разпоредил вътрешна проверка. Напротив – сам се опитва да ги замазва и потушава.

    Справката сочи еднозначно, че Петров е създал паралелни механизми на управление, а това води до „…демотивация, объркване и криза на доверието на служителите към ръководството на агенцията“.

    Политици в афера с господин „Октопод“

    Служители на ДАНС провеждат неконкретни разговори с шефа Петко Сертов с надежда да спре Алексей Петров и компрометирането на службата. Но разговорите стават достояние на депутата от БСП Татяна Дончева, която започва атаки срещу Цветлин Йовчев, Веселин Марков и др. Дончева дори твърдяла, че само Алексей ще ги изчисти тях от агенцията. В акцията се включва и бившият секретар на МВР, активно лице на задкулисието Цвятко Цветков, който е и масон, и човек от ръководството на БСП. Той заедно с Дончева се сочат в справката като „…единствените политици, които открито и категорично се обявиха в защита на Алексей Петров след скандала с побоя на журналиста Огнян Стефанов“.

    Замесено е и името на друг социалист – Румен Овчаров. Твърди се, че той е близък с Дончева и има мотив да атакува Първанов и Станишев, заради предстоящ конгрес. Сертов възлага на Владимир Писанчев да започне проверка, която да изясни дали Овчаров и Дончева са къртици на вътрешна информация от ДАНС към Огнян Стефанов. Засечени са техни телефонни разговори и срещи, но се осветяват и активни телефонни връзки между Дончева и шефа на агенцията Петко Сертов. Освен това Дончева е имал за три месеца 110 разговора с бившия шеф на НСС Иван Чобанов и с бившия директор на служба ВКР Орлин Иванов. Чобанов пък е имал 217 нерегламентирани свързвания със служители на ДАНС.

    Резултатът от проверката е, че Петко Сертов – по данни на оперативен източник, е информирал Татяна Дончева и Иван Чобанов, че са искали разпечатки от мобилните им телефони и са били под наблюдение. Данчева била предупредена за това и от Алексей Петров, твърдят авторите на справката.

    Разработен е и сценарий за ответна реакция – Иван Чобанов да свика пресконференция и да оповести, че са подслушвани депутати, а Дончева да поиска проверка от Вътрешната комисия в парламента, оглавявана тогава от царския депутат Минчо Спасов. В последствие Иван Чобанов се отказва от този план, а Дончева остава да действа сама с Цвятко Цветков. Скандалът довежда до искане на оставки и опити за уволнение на Писанчев, Драшков, Марков и Цветлин Йовчев. В скандала с подслушванията и разплитането му по-късно са замесени и имената на Румен Петков, ген. Атанас Атанасов, Бойко Борисов, Ваньо Танов и др. Но както всичко в българската политика и обществен живот – голяма буря в чаша вода.

    Вместо happy end

    Алексей Петров бе уличен за ръководител на престъпен октопод. Получи една камара обвинения, но след близо 10 –годишни съдебни саги бе оправдан по всички дела. Вместо в затвор, справедливостта го застигна в гората на Витоша. Умря като виден университетски преподавател, успешен бизнесмен, а дори го сочат и за баща на днешното управление.

    Петко Сертов и до ден днешен е щастлив пенсионер, който дори може да си позволи да се загуби в Гърция. Никой не му е потърсил сметка, че е превърнал за няколко година ДАНС в политическа полиция, която да брани от критики и разкрития за властта, дал е на концесия българското контраразузнаване на човек, сочен за бандит.

    Никой не потърси дори морална отговорност от Станишев и Първанов, че са допуснали една от най-важните специални служби да добие бандитски образ, че са покровителствали Сертов и Алексей Петров за поредица от безобразия и беззакония. Но те знаят цената – какви услуги им е вършил Трактора.

    Б.Р. Въпросната справка е била известна и на Алексей Петров, заради което дори и след напускането на ДАНС е отправял заплахи към колегите си.

    .

  • Общински съветник пред Биволъ за трагедията в Царево

    .

    Общинският съветник Емил Пейчев за жертвите в Царево и част от основните причини за трагедията

    Смея да твърдя, че ако беше обърнато внимание поне на част от моите сигнали, отнетите човешки животи и щетите щяха да бъдат по-малки. Това заявява в ексклузивно интервю за “Биволъ” общинският съветник от гр. Царево от квотата на „Продължаваме промяната“ Емил Пейчев. Той предостави и някои от сигналите, които е подавал до всички компетентни институции, включително до РИОСВ – Бургас, РДНСК, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, до главния прокурор и редица други институции. Сред причинилите наводнението са строежите и сечите на фирмите, свързани с един от сивите кардинали на ГЕРБ в Царево.

    .

    .

    Видео: „Биволъ“

    Монтаж: Александър Кръстев за „Биволъ“

    .

  • „Цанов напред и нагоре“: Заплахата

    .

    „Ще ИЗЧЕЗНЕШ“ – Алексей. ЗАПЛАХАТА. И аз.видеоматериал на „Цанов напред и нагоре“.

    В предаването става дума за Алексей Петров, хакер с псевдоним „Емил Кюлев“, хакнати бази данни на НАП, които се продавали, за машините за гласуване и авторът на предаването Станислав Цанов. За заплахи, зависимости, странни смърти. Защо в България няма разследваща журналистика. За тактиката на „моркова и тоягата“. Защо за Алексей Петров е било важно да не се пусне тестване на машините за гласуване в България. За мълчанието на медиите и защо Станислов Цанов е бил принуден да замълчи.

    Ето какво пише авторът на предаването:

    „История, която единствено УБИЙСТВОТО на Алексей Петров прави възможна. История за привикването ми в офиса на Алексей и заплахата, която получих.
    Всичко започна след материала ми за хакера Емил Кюлев и завършва днес, когато се питаме машините манипулирани ли са? Могат ли да бъдат хакнати? Изборите формални ли са?
    Как обвиняемият по делото Октопод, по който свидетели буквално умират на път да дават показания срещу него, ме привика.
    Каква е ролята на Бойко Борисов в цялата история?“

    .

    .

  • Първи звънец в Теоретичния лицей на гр. Твърдица, Молдова

    .

    Първият звънец за новата учебна година удари и в Теоретичния лицей на гр. Твърдица. По покана на администрацията на това учебно заведение, тържеството бе посетено от председателя на Научното дружество на българистите в Република Молдова – д-р. и.н. Иван Думиника. Сред почетните гости на мероприятието бяха представителите на администрацията на града (кметът Георги Попов, съветникът в градския съвет Мария Паскова), от районен съвет (Владимир Питрапов) и Управлението на образованието, култура и туризъм на район Тараклия (Дина Минчева).

    .

    Официалните гости в тържеството в Теоретичния лицей на Твърдица

    Учебната 2023/2024 година беше тържествено открита от г-жа Мария Смирнова, директорката на Теоретичния лицей.

    .

    Преподаватели в Теоретичния лицей

    В своята поздравителна реч председателят на Научното дружество д-р Иван Думиника напътства учениците да се стремят към знанието, спомняйки си, че 19 години преди той и сам е бил от тези, които за първи път са станали лицеисти именно в това учебно заведение. Също така д-р Думиника традиционно връчи стипендия „Попечител Иван Инзов” на най-активния в обществения и образователния план ученик. Тази година с наградата беше поощрен Павел Доломанжи, учещ в 10 клас. Ще отбележим, че степендията е учредена от Научното дружество на българистите и финансово се поддържа от родолюбеца (също родом от Твърдица) Георгий Паскалов.

    .

    Стипендиантът Павел Доломанжи и д-р Иван Думиника

    Първокласниците порадваха присъстващите с песни, а учещите от 12-ти клас напътстваха своите съученици със специални танци.

    .

    Среща-разговор на учениците от 5-ти клас

    След официалните тържества д-р Иван Думиника бе поканен в 5-ти клас, където се състоя среща-разговор на учениците с молдовския българист.

    .

    .

    Снимки: Татяна Желяпова

    Пресслужба на Научното дружество на българистите в Р Молдова

    Източник: ndb.md

    .

  • Духът ми няма да умре. Неизлъчвани монолози на Босия


    Мартин Карбовски записва думите на Николай Колев – Босия през 2018 г., на 10-ия ден от последната му гладна стачка. Видеото с монолозите на Босия е пуснато от Карбовски в You Tube на 30 август т.г., ден след кончината на Босия.

    Тук човек не живее, той просто се ражда мъртъв!

    Неизлъчвани монолози на Николай Колев – Босия

    Ето какво пише Карбовски за думите на Босия:

    „ЧУЙТЕ ГО. ЗАЩОТО ВСЯКА НЕГОВА ДУМА Е АКТУАЛНА И ДНЕС.

    Монолозите на Босия са снимани през 2018 г., когато той провеждаше поредната си гладна стачка. На 10-тия ден Николай Колев прие екипа ни в дома си. За да ни разкаже за:

    Дисидентските си минало през соца.
    За това, че и след 89-а нищо не се промени.
    За кукловодите
    И за пасивното общество, което чака спасителя и не вярва в нищо.
    За смисъла на това да си различен.

    СВЕСТНИТЕ У НАС СЧИТАТ ЗА ЛУДИ – този стих сякаш най-добре описва земния път на непримиримия Николай Колев. Почивай в мир.“

    .

    .

  • Lentata: Как „Балкан” бе купен с пари на „Балкан”

     

    Материал на Lentata.com

    През 2001 г. самолетите на авиокомпания „Балкан” останаха за първи път на земята по нареждане на Gad Zeevi.

    Само за 19 месеца той съсипа най-голямата авиокомпания в бившия соцлагер след „Аерофлот“, в която българската държава 52 години беше наливала пари от нашите данъци.

    Срещу мизерните $150 хил. (колкото по това време струваше луксозен апартамент в София) той стана собственик на 75% от капитала на авиокомпанията. И то… с пари, преведени от бюрата на авиокомпанията в Цюрих и Прага…

    „Балкан” бе купен с пари на „Балкан”!

    Но вместо да започне да изпълнява задължението си по договора (да изплати текущи задължения и да инвестира $100 млн.), той започва грабежа (удобно скрит зад други физически лица).

    Негови служители – директорите Цви Франк и Андрю Грей, и финансовият директор Йеахим Мар Хаим нареждат на всички представителства в чужбина да превеждат приходи над $500 по сметката на регистрираната в Нидерландия Balkan Airlines Holdings B.V. чрез ИНГБанк, Амстердам.

    Това, по същество, е грубо нарушение на действащия валутен закон (и на Наредбата на БНБ за сделки между местни и чуждестранни лица) и е par excellence пране на пари. Така постъпленията на компанията се връщат обратно… но вече като… кредити. Между „Балкан” и Гад са сключени осем договора за кредитиране при 10 1/8% месечна (!) лихва, обезпечени 200% (!) с активи на „Балкан“.

    През 2002 г., след като прибра в джоба си $70 млн. и заведе искове за още $ 230 млн., Gad Zeevi си би камшика. Хитрецът бе подсъдим за измама и в Израел (през 2006 г.), но отново се изплъзна от правосъдието, след продължил 5 години съдебен процес.

    След години този казус ще се изучава в Юридическия факултет с имената на Иван Костов, Муравей Радев, Вилхелм Краус и Захари Желязков.

    .

  • Парите от Европейската зелена сделка ще изиграят ролята на „Троянски кон“ в българската енергетика

     

    Обръщение на инж. Щерьо Щерев, зам.-председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, към българските политици. В обръщението,  публикувано в Starozagorskinovini.com, се казва:

    „Дами и господа политици, спомнете си Омировата „Илиада“, „данайските дарове“ и трагичната съдба на Троя. Парите от европейските фондове ще изиграят ролята на „троянски кон“ в българските енергетика, икономика и държавност.“

    Следва целият текст.

     

    ОБРЪЩЕНИЕ

    Уважаеми дами и господа,

    Обръщам се с призив към всички националноотговорни български политици:

    Ако сте наистина такива, докажете го. Борете се срещу Европейската зелена сделка, която е плод на безумие и мащабна корупция. Тя се основава на груба, широко пропагандирана лъжа, че климатичните промени се дължат на парниковите газове и то основно на емисиите на СО2 от въглищните ТЕЦ-ли. Неговото съдържание в атмосферата е едва три стотни от процента (0.03%). Доказано е, че колкото е по-голямо количеството му в атмосферата, толкова по-бурно се развива растителността, по-устойчива е на болести и суша, а плодородието расте.

    Тази лъжа е опровергана от редица уважавани световноизвестни учени.

    С петиция, подписана от над 31 400 американски професори и инженери, внесена в Държавния департамент преди няколко години, научно обосновано те разобличават твърденията в ежегодно внасяния в ООН доклад за негативното влияние на парниковите газове върху климата. Този доклад се изготвя от 600 учени на IPCC (Междуправителствена експертна група по климатичните промени), специално финансирани от ООН. Подписалите петицията са убедени, че хипотезата, обвиняваща човечеството за глобалното затопляне, няма научна валидност и действията на правителствата въз основа на тази хипотеза излишно и контрапродуктивно биха навредили както на просперитета на човечеството, така и на естествената природна среда на Земята. Сред тези именити учени е и физикът Фредерик Сейтц – бивш президент на Националната академия на науките на САЩ и на Университета Рокфелер. Той е носител на Националния медал за наука, наградата „Комптън“, медала „Франклин“ и на множество други награди, включително на почетни докторати на 32 университета от целия свят.

    Подобно становище изрази в свой доклад пред българската академична общност преди няколко години покойният многоуважаван у нас и в чужбина геолог – академик Тодор Николов. Той обоснова с примери от Палеонтологията цикличният характер на климатичните промени през милионите години от съществуването на Земята.

    На 13.07. тази година бе публикувано изказване на проф. Кристалина Стойкова от БАН:

    “…Наивно е да се борим с глобалното затопляне, можем само да се приспособяваме. В климата на Земята има редуване на топли и студени периоди. Съвременното общество не може да разбере тези процеси, защото няма усещане за продължителността им. Ние измерваме всичко с нашия живот от около сто години, но ни е трудно да си представим какво е било преди милиони години. Това, че в момента човечеството се опитва да каже, че ще спре глобалното затопляне, е доста наивно и учените знаят, че е невъзможно. Това са схващания на политиците, които продават парникови квоти и говорят за зелен преход.“ (край на цитата)

    В предаването „120 минути“ проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия към БАН, каза: “…По данни може да се проследи промяната на температурата на Земята в различни периоди. Има ледникови периоди – поне четири са известни, в които температурата на Земята е била с до 15 градуса по-ниска. Имало е периоди на затопляне. Тогава не е имало хора или дейността им не е влияела на климата. Сигурно човешката дейност влияе на климата, но с нея не може да обясним миналото. Очевидно има друго – някаква цикличност, свързана със Слънцето.“

    Наскоро в научна публикация се съобщава, че броят на наблюдаваните от астрономите слънчеви петна надхвърля прогнизирания от НАСА брой в продължение на 27 месеца подред. Учените очакват, че слънчевата активност ще достигне по-рано своя единадесетгодишен пик и максимална слънчева радиация, предизвикваща магнитни бури. Увеличеният им брой през тази година е допринесъл за повишаване на температурата в термосферата – втория по височина слой на земната атмосфера – до двадесетгодишен максимум.

    Океанографът Нилс-Аксел Мьорнер, бивш ръководител на Катедрата по палеогеофизика и геодинамика в Стокхолмския университет, е посветил целия си живот на изучаването на промените в Световния океан. Посетил е повече от 59 морски страни. Той не приема налаганата от Международната комисия по климатичните промени мантра за повишаване на океанското ниво вследствие на повишаването на средната температура на Земята.

    Преди около месец Егон Челокян, съветник на няколко от последните президенти на САЩ, отправя призив към президентите на САЩ, Русия и Китай да зарежат всички конфликти помежду си и твърденията за влиянието на парниковите газове и емисиите на въглероден диоксид върху климата на Земята. Според него космическото влияние усилва процесите в ядрото на Земята и предизвиква пробиви в мантията й, през които нахлува разтопена магма, която загрява водата на океаните в дълбочина и на повърхността й, водещо до световна катастрофа в близките десетилетия. Призовава ги да обединят всички държавни ръководители за намиране на решение за предотвратяване на катастрофата, надвиснала над човечеството.

    От изложените по-горе становища на различни независими учени се вижда колко необоснована е Европейската зелена сделка. В тази връзка налаганите европейски директиви за ускорен, лицемерно наричан „справедлив зелен преход“, не са божествено, непоклатимо, вечно творение. Те са измислени и приети от брюкселските политици и бюрократи – хора, грешащи като Вас. Оспорете законността на налаганата търговия на квоти за въглеродни емисии. Докажете правото ни да получим Механизъм за капацитет на мощност до 2048 година наравно с поляците.

    Докажете, че сте достойни за водачи на българския народ, като защитите неговите духовни, културни, материални ценности. Реабилитирайте се за десет години бездействие.

    Минно-енергийният комплекс „Марица изток“ е един от най-ценните национални обекти, гарантиращ енергийната независимост и сигурност на България. Той е източник на качествена и сигурна електрическа енергия от български лигнитни въглища, изгаряни в съвременни ТЕЦ-ли, покриващи екологични норми, гарантиращи здравословни условия на труд на работещите и жителите в региона.

    За да бъде цената на електрическата енергия евтина за бита и индустрията, както преди, трябва да отпадне тенденциозната търговия на квоти за въглеродни емисии. Такава висока цена на емисии другаде по света няма! Не напразно европейските собственици на големи индустриални предприятия ги изнасят не в България, а в САЩ!

    Намаляването на фините прахови частици и димните газове в големите градове и селища може да се постигне реално чрез евтина електрическа енергия, електрифициране на битовото отопление, обновяване и електрифициране на пътническия и товарния транспорт, в планирано изграждане на градовете с паркове, градини, озеленени улици и широки булеварди, осигуряващи естествена вентилация на жилищните квартали и не на последно място поддържането на чистота в тях.

    Дами и господа политици, спомнете си Омировата „Илиада“, „данайските дарове“ и трагичната съдба на Троя. Парите от европейските фондове ще изиграят ролята на „троянски кон“ в българските енергетика, икономика и държавност. Не ни обвързвайте с тях!

    Българският народ се нуждае от националноотговорни политически водачи, отстояващи неговите интереси, а не от овчари, водещи го към безработица, нищета, бедност и изчезване.

    .

    Инж. Щерьо Щерев,

    зам.-председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия

    .

    Източник: Starozagorskinovini.com

    .

  • Вихрен Михайлов: Защо се самоуби Янко Янков?

     

    Изместният правозащитник и граждански активист Вихрен Михайлов – гостува на 27 август т.г. на „Рационална съпротива“ с Мартин Петрушев. Предаването е посветено на покойния дисидент, юрист и правозащитник проф. Янко Янков-Вельовски. 

    Кой е Янко Янков и какво направи той за България? Защо е лежал в затвора преди 1989-та? Виждал ли се е със Сорoс? По каква причина беше маргинализиран? Защо го заглушиха и пренебрегнаха? Как може той да ни помогне в настоящето? Защо Янко Янков е бил изолиран от СДС? Защо се бореше срещу машината преди и след 10-ти ноември?

    .

    .

  • Ню Йорк Таймс: Най-лошите хора се кандидатират за офиси

    .

    Най-лошите хора се кандидатират за офиси. Време е за по-добър начин

    Адам Грант,

    Ню Йорк Таймс

    В навечерието на първия дебат от президентската надпревара през 2024 г. доверието в правителството достига исторически ниски нива. Длъжностните лица работят усилено, за да защитят изборите и да уверят гражданите в тяхната честност. Но ако искаме публичните длъжности да са безупречни, може би е по-добре да премахнем изборите изобщо.

    Ако смятате, че това звучи антидемократично, помислете отново. Древните гърци са изобретили демокрацията и в Атина много държавни служители са били избирани чрез жребий – случайна лотария от група кандидати. В Съединените щати вече използваме вариант на лотария за избор на съдебни заседатели. Какво би станало, ако направим същото с кметовете, губернаторите, законодателите, съдиите и дори президентите?

    Хората очакват, че лидерите, избрани на случаен принцип, ще бъдат по-малко ефективни от тези, избрани систематично. Но при множество експерименти, проведени от психолога Александър Хаслам, се оказва, че е точно обратното. Всъщност, групите са вземали по-умни решения, когато лидерите са били избирани на случаен принцип, отколкото когато са били избирани от група или са били избирани въз основа на лидерски умения.

    Защо случайно избраните лидери са били по-ефективни? Те са ръководили по-демократично. „Системно избраните лидери могат да подкопаят груповите цели“, предполагат д-р Хаслам и колегите му, защото са склонни да „утвърждават личното си превъзходство“. Когато сте помазани от определена група, това бързо може да ви се стовари върху главата: Аз съм избраният.

    Когато знаеш, че си избран на случаен принцип, не изпитваш достатъчно сила, за да бъдеш покварен от нея. Вместо това усещаш повишено чувство за отговорност: Не съм направил нищо, за да заслужа това, така че трябва да се уверя, че представям групата добре. И в един от експериментите на Хаслам, когато лидерът е бил избран на случаен принцип, членовете са били по-склонни да отстояват решенията на групата.

    През изминалата година подхвърлих идеята за избиране с жребий на редица настоящи членове на Конгреса. Тяхната първа загриженост бе способността: Как да се уверим, че гражданите, избрани на случаен принцип, са способни да управляват?

    В древна Атина хората са имали възможност да избират дали да участват в лотарията. Освен това те е трябвало да преминат през проверка за способността си да упражняват обществените права и задължения. Представете си, че в Америка всеки, който иска да участва в лотарията, трябва да издържи изпит по гражданско образование – същият стандарт, какъвто се изисква от имигрантите, кандидатстващи за гражданство. Може би ще се сдобием с лидери, които разбират Конституцията.

    Една лотария също така би подобрила шансовете ни да избегнем най-лошите кандидати на първо място. Що се отнася до характера, избраните от нас служители не са много добри. Ако перифразирам Уилям Ф. Бъкли младши, бих предпочел да ме управляват първите 535 души в телефонния указател. Това е така, защото хората, които най-много се стремят към властта, обикновено са най-неподходящи да я упражняват.

    Най-опасните черти на лидера са тези, които психолозите наричат тъмна триада от личностни характеристики: нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия. Общото между тези черти е желанието да се използват другите за лична изгода. Хората с черти от тъмната триада са склонни да бъдат по-амбициозни в политическо отношение – те са привлечени от властта заради самата нея. Но ние често попадаме под техния чар. Това ли сте вие, Джордж Сантос? (Американски конгресмен, обвинен в измама, пране на пари, присвояване на бюджетни средства и докладване на невярна информация пред Камарата на представителите. Според разследването Сантос е използвал средствата, получени за предизборната му кампания, за лични цели – б.р.)

    При изследване на избори навсякъде по света кандидатите, които са оценени от експертите като притежаващи високи нива на психопатия, всъщност се справят по-добре на изборите. В Съединените щати президентите, оценени като притежаващи психопатични и нарцистични наклонности, са били по-убедителни за обществото от своите колеги. Често срещаното обяснение е, че те са майстори на безстрашното доминиране и повърхностния чар, а ние бъркаме самонадеяността им с компетентност. За съжаление, това започва рано: Дори децата, които проявяват нарцистични личностни черти, получават повече номинации за лидери и твърдят, че са по-добри лидери. (Не са.)

    Ако тъмната триада спечели изборите, всички ние губим. Когато психолозите оценяват първите 42 американски президенти, нарцисите са по-склонни да поемат необмислени рискове, да вземат неетични решения и да стигнат до импийчмънт. Добавете щипка макиавелизъм и щипка психопатия и ще получите автократи като Путин, Ердоган, Орбан и Дутерте.

    Премахнете гласуването и вероятността кандидатите с черти от тъмната триада да се издигнат до върха ще бъде по-малка, отколкото е сега. Разбира се, съществува и рискът лотарията да ни лиши от възможността да изберем лидер с уникални умения. На този етап това е риск, който съм готов да поема. Колкото и голям късмет да е имала Америка да има Линкълн начело, по-важно е да ограничим възможността да попаднем на лош характер, отколкото да хвърляме заровете с надеждата да намерим най-добрия.

    Освен това, ако Линкълн беше жив сега, е трудно да си представим, че дори би сложил цилиндъра си на ринга. В свят, изпълнен с разделение и присмех, доказателствата сочат, че членовете на Конгреса все по-често биват възнаграждавани за неучтивост. И те го знаят.

    Една лотария би дала справедлив шанс на хората, които не са достатъчно високи или достатъчно мъжествени, за да спечелят. Тя би отворила вратата и за хора, които нямат достатъчно връзки или не са достатъчно богати, за да се кандидатират. Нашата сгрешена система за финансиране на кампаниите позволява на богатите и влиятелните да си купуват места в надпреварите, като същевременно не позволява на хората без пари или влияние да се включат в изборите. Те вероятно са по-добри кандидати: Проучванията показват, че хората, израснали в семейства с ниски доходи, са по-ефективни лидери и по-малко склонни към измами – те са по-малко склонни към нарцисизъм и стремеж към привилегии.

    Преминаването към избор с жребий би спестило и много пари. Само разходите за изборите през 2020 г. възлизат на 14 млрд. долара. А ако няма кампания, няма и специални интереси, които да предлагат помощ за плащането ѝ.

    И накрая, липсата на гласуване означава също така, че няма предизборни машинации, и няма избирателна колегия, която да се оспорва. Вместо да се питаме дали милионите бюлетини са били преброени точно, можем да гледаме лотарията на живо, както правим с отборите, които получават своите играчи в НБА-драфт.

    Други държави започнаха да виждат какво обещава избора с жребий. Преди две десетилетия канадските провинции и холандското правителство започнаха да използват жребия за създаване на граждански асамблеи, които генерират идеи за подобряване на демокрацията. През последните няколко години френското, британското и германското правителство проведоха лотарии, за да изберат граждани, които да работят по политиките в областта на изменението на климата. Ирландия изпробва хибриден модел, като събра 33 политици и 66 случайно избрани граждани за конституционното си събрание през 2012 г. В Боливия организацията с нестопанска цел „Демокрация на практика“ работи с училища, за да замени изборите за ученически съвет с лотарии. Вместо да издига обичайните заподозрени, тя приветства по-широк кръг от ученици, които да ръководят и решават реални проблеми в своите училища и общности.

    Докато се подготвяме Америка да навърши 250 години, може би е време да преосмислим и обновим подхода си към избора на длъжностни лица. Демокрацията се крепи на активното участие на хората. Няма нищо по-демократично от това да предложиш на всеки гражданин равна възможност да ръководи.

    Превод: Dir.bg

    .

  • За нашите братя и сестри от Македония

    .

    Павел Серафимов,

    Sparotok.blogspot.com

    Напоследък доста хора от Македония коментират в блога ми и задават различни въпроси. Хора със запитвания срещам и във Фейсбук. Поради това реших за пореден път да представя виждането си за това що за народ са старите македонци и каква е връзката им с населението на България – древното и днешното.

    Нека да започнем първо с информацията от ново време. Преди време, през 2012 година излязоха резултатите от генетични проучвания на населението на Македония. Те бяха оповестени и от нашата преса: Македонците имали ДНК като на българите, вестник СЕГА, брой 4298 (18) от 23 януари 2012 г.

    http://old.segabg.com/article.php?id=586070

    Този резултат не би трябвало да е изненада за хората, които са запознати с антропологичните проучвания на българите от 30-те и 50-те години на ХХ век. В тези проучвания са използвани краниметрични и серологични изследвания на хора както от територията на България, така и от територията на Македония.

    Въпреки променената политическа конюнктура, в резултатите от 1959 година няма и загатване за това, че населението на Македония е различно по произход от българското. Напротив, въпреки политическия натиск по това време, антрополозите пишат за твърде голяма близост между населението на България и Македония. Единствената “разлика” е в средния ръст, като това се обяснява лесно с повишаване на ръста на балканското население в посока север.

    Дали две групи хора спадат към една общност се определя, освен от антропологичния тип и гените, така и от езика, който въпросните хора говорят. През 1978 година излиза работа на наши учени, целяща да сложи край на манипулациите относно характера на езика на жителите на Македония. Аргументите на лингвистите са пределно ясни. Част от тях представям с приложен линк, водещ към електронен вариант на въпросната работа:

    “Българският характер на диалектите в Македония още през Средновековието е бил подчертаван по различни поводи от византийски и западноевропейски хронисти, историци и пътешественици (Теофилакт — XI в., Роберт Реймски — XI в., Лоренцо Бернардо — XVI в., и др.). В по-ново време от по-голямо значение за посочване на народностния характер на населението и говорите от тази географска област са констатациите на най-добрите представители на славистичната наука в чужбина.

    Интересно е да се изтъкне, че първите образци на българска реч и първата новобългарска граматика, с които българският език бе открит за света и за науката, са на разложки говор. През 1822 г. известният сръбски просветител и книжовен деец Вук Караджич издаде във Виена „Додатак к санктпетербургским сравнитељним рјечницима свију језика и нарјечја с особитим огледом Бугарског језика”, в който помести 273 думи, къса граматика, 27 народни песни и две глави от Евангелието. За тях Караджич отбелязва: „Ове бугарске ријечи мени је писао и казивао прави бугарин из Разлога”. Като български определя Вук Караджич и кичевския диалект на X. Йоаким Кърчовски, на който е написана книгата „Различна поучителна наставления сочиненная иеромонахом Иоакимом Хаджи” (Будим, 1819). За Караджич български са не само говорите в Източна и Северна, но и в Централна Македония (Битолско и Прилепско). Той намира за особено чист българския език в четириезичния гръцко-влашко-българско-албански речник на арумънския просветител хаджи Даниил, поместен в неговата книга Дидаскалия (Είσαγωγικη διδασκαλία).” – c. 21

    http://macedonia.kroraina.com/bugarash/ed/edinstvoto_makedonija_2.htm

    “В руската лингвистична наука въпросите на българската диалектология в Македония са разработени доста детайлно. Началото поставя бележитият учен славист В. Григорович, който в своя труд „Очерки путешествия по европейской Турции” (Москва, 1848) посочва, че западните говори обхващат „цяла Македония до Доспатските планини и на север от тях, включват част от Крайдунавска България до самия Видин”, а източните – „на изток от Доспат и на север и юг от Балкана”. …

    Въз основа на диалектни особености в езика на първите книжовници, Селишчев прави забележителна оценка на ролята на Македония в културната история на българския народ: „Македония е люлката на старата и новата българска писменост. Македония е люлката на Българското възражданеОттук са излезли ранните будители на българския народ” (там, стр. 283). Тук Селишчев е имал предвид такива просветители като братята Д. и К. Миладинови, К. Пейчинович, Партений Зографски, Райко Жинзифов и др., които имат ясно съзнание за границите между език и диалект, народност и етнична група.“ – c. 23

    http://macedonia.kroraina.com/bugarash/ed/edinstvoto_makedonija_2.htm

    Умолявам всички заинтересовани да прочетат цялата научна работа и да се запознаят с представените там факти. Позволявам си да представя още един цитат, който се явява и заключение на лингвистите:

    “В своя многовековен исторически път славянското население на географската област Македония е било българско и е говорило на български език. Диалектите в разглежданата област по своя лингвистичен характер са българскиТе са естествено продължение от говорите в границите на НР България, с които образуват една неразкъсваема лингвистична цялост. Новата писмена норма, създавана в СРМ върху базата на западно-българския а-говор, по своя характер е писмено-регионална форма на българския език [1], не само защото се изгражда върху основата на български говори, които и след нейното провъзгласяване през 1944 г. не промениха своята фонетична, морфологична и синтактична същност [2], но и защото всички най-важни нейни черти (определяни от създателите й като специфични) са типични за големи говорни области на територията на НР България [3].” – c.43

    http://macedonia.kroraina.com/bugarash/ed/edinstvoto_makedonija_3.htm

    За обичаите на населението от Македония е излишно да се говори – те са идентични на тези на населението от България. Този факт, а също така общите корени на езика, огромното сходство по отношение на антропологичен тип и гени, са необоримо доказателство за това, че населението на България и Македония има едни и същи корени.

    Колкото до това, че много братя и сестри от Македония се считат за потомци на древен балкански народ – донякъде те имат право да гледат на себе си като на наследници на старото население на Балканите.

    Изненадата за мнозина е в това, че жителите на Македония са най-вече потомци не на древните македонци, а на техните съседи и роднини, влезли в историята под името траки (а по-късно познати като българи).

    Това твърдение може да изглежда странно, но нека да обърнем внимание на историческите извори. Благодарение на Юстин и Помпей Трог научаваме, че най-древното население на Македония са пеласгите, а страната носи името Пеония: „Macedonia was formerly called Emathia, from the name of king Emathion, of whose prowess the earliest proofs are extant in those parts. 2 As the origin of this kingdom was but humble, so its limits were at first extremely narrow. 3 The inhabitants were called Pelasgi, the country Paeonia.“

    http://www.attalus.org/translate/justin10.html#7.1

    За въпросните пеони, Йоан Цеца и Йоан Зонара изказват твърдение, че в ново време се наричат българи: “Παίονες δὲ οἱ Βούλγαροι”. И друг древен народ, явяващ се важен етнически елемент на древното македонско население, е свързан по-късно с българите.

    Херодот съобщава, че още преди Троянската война мизите (наречени по-късно българи, бел. авт.) покорили всички траки, а походът им стигнал чак до река Пеней: “Mysians and Teucrians, before the Trojan war, who passed over into Europe by the Bosphorus and not only subdued all the Thracians, but came down also as far as the Ionian Sea and marched southwards to the river Peneios.” – Her.VII.20

    https://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh7020.htm

    Понеже няма сведения някой да е прогонвал мизите (наречени по-късно българи, бел. авт.) и пеоните (наречени по-късно българи, бел. авт.) от този регион на Балканите, то трябва да приемем, че те остават, смесват се с околните си роднини и се превръщат в един от основните елементи на народа, от който произлизат Филип и Александър Македонски.

    Историческите извори показват, че в дълбока древност на територията на Македония са живели траките мизи, пеони и техните роднини пеласгите. Тези хора, а и други техни тракийски роднини, са основата на етноса на старите македонци, а и на днешните българи.

    Това е една от причините Страбон да употреби израза – Тракия, която днес наричаме Македония: „Iphidamas came, whose grandfather Cisseus „reared him,“ Homer says, in Thrace, which now is called Macedonia.“ – Strab.VII, fr.24

    http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7Fragments*.html

    Самата древномакедонска столица Пела е обитавана (а и основана) в дълбока древност не от кого да е, а от траките ботиеи: „Pella belongs to Lower Macedonia, which the Bottiaei used to occupy; in early times the treasury of Macedonia was here. “ – Strab. VII. fr. 20

    http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7Fragments*.html

    Дори да приемем за момент, че старите македонци са народ, който е напълно различен от траките, то благодарение на събитията от II в. пр. Хр., по-точно опустошителните Римо-Македонски войни, може да се каже, че страната е почти напълно тракизирана.

    Bойните с Рим действително редуцират сериозно населението на Македония, като засегната е най-вече благородническата прослойка – хората, започнали да се гърчеят още по времето на Александър Велики. За сметка на това в страната са докарани траки, които засилват стария етнически елемент:

    „Now, in the first place, he removed almost the whole body of the citizens, with their families, from the maritime cities, into Emathia, which is its modern name, it was formerly called Paeonia; [4] he gave up those cities to be inhabited by Thracians, and other barbarians, thinking that this kind of people would prove more faithful to him…“ – Liv.40.3.3

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0149%3Abook%3D40%3Achapter%3D3

    „Then, (in order to restore the former degree of population, which had been diminished by the calamities of war,) he not only caused an increase in the offspring of that generation, by compelling every one [4??] to marry and rear children, but he transplanted a great multitude of Thracians into Macedonia“ – Liv. 39.24.3-4.

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0149%3Abook%3D39%3Achapter%3D24

    Както и да погледнем на нещата, поне от II в. пр. Хр. населението на Македония не се различава от това на Тракия. След елиминирането на македонската благородническа прослойка от римляните, положението не се променя – в страната живеят малко количество римски колонисти и гърци, докато мнозинството се състои от траки, населяващи въпросните земи от най-дълбока древност (мизи, пеони, ботиеи), но и траки, депортирани тук в по-късни времена.

    Тракийските корени на населението на Македония се потвърждава не само от историческите извори, но и от религията на старите македонци. Те почитат Тракийския Херос, Дионис, Кибела, Бендида, Кабирите и т.н. Това са несъмнено тракийски божества.

    .

    Монета на Александър Велики, с иконография, типична за Тракийския Херос

    Съществуват дори ясни сведения за това, че Олимпия – майката на Александър Велики е била посветена в мистериите, посветени на Орфей Дионис:

    “But concerning these matters there is another story to this effect: all the women of these parts were addicted to the Orphic rites and the orgies of Dionysus from very ancient times (being called Klodones and Mimallones)1 and imitated in many  p229 ways the practices of the Edonian women and the Thracian women about Mount Haemus, 8 from whom, as it would seem, the word „threskeuein“2 came to be applied to the celebration of extravagant and superstitious ceremonies. 9 Now Olympias, who affected these divine possessions more zealously than other women, and carried out these divine inspirations in wilder fashion, used to provide the revelling companies with great tame serpents, which would often lift their heads from out the ivy and the mystic winnowing-baskets,3 or coil themselves about the wands and garlands of the women, thus terrifying the men.” – Plut. Alex. I.2.7.

    http://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/plutarch/lives/alexander*/3.html

    .

    Изображение на Ахил Пелеев с типичната за старите българи кика

    Майката на Александър Велики – Олимпия води произхода си не от кого да е, а от Пир – сина на Ахил Пелеев – същият Ахил Пелеев, за когото Йоан Малала твърди, че предвождал мирмидони, наречени в ново време българи.

    .

    http://www.promacedonia.org/gibi/2/gal/2_208.html

    .

    Както виждаме – нашите братя и сестри от Македония имат правото да се считат за древен народ, но точно това право определя и общите им корени с населението на България.

    Ако не бяха лъжите на бездушните политици и продажните историци, които с писалки унищожиха старите народи на Балканите и пак с писалки създадоха, докараха „нови народи“, днес никой не би се съмнявал, че българи и македонци са чеда на един и същ народ. Не би имало неразбирателства и дрязги, не би имало спорове, прерастващи в обиди.

    Скъпи братя и сестри от Македония, миналото ние не можем да променим, но можем да повлияем настоящето, а с това и бъдещето. Не е нужно винаги да се съгласяваме едни с други, но запазвайки уважение и любов едни към други, рано или късно ще стигнем до разбирателство. To е не просто нужно, но дори е животоспасяващо.

    Над Европа и най-вече над Балканите са надвиснали черни облаци – толкова черни, както никога в историята ни. Това, че огън ще пламне и ще стане страшно, е вън от всяко съмнение, вън от всякакво съмнение е и, че идват нови ужасни страдания и изпитания.

    Дали обаче ще съумеем подобно на дедите си да се надигнем от пепелищата и да се възродим, да започнем отново, давайки бъдеще на децата си – това вече зависи от наличието на добра воля, от желанието да си подадем ръка днес, за да можем скоро да посрещнем идните неволи заедно и заедно да ги преодолеем. Има една хубава наша поговорка: „Брат брата си не храни, ала си го брани“.

    .

    Използвана литература:

    1. ГРЪЦКИ ИЗВОРИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, т.2, 1958.

    2. Единството на българския език в миналото и днес, С. 1978.

    3. Д. Ангелов, Образуване на Българската народност, Наука и Изкуство, София, 1971.

    .

  • Лятна школа за учители от българската общност в Албания

    .

    Изпълнителна агенция за българите в чужбина и Кирило-Методиевски научен център при БАН организираха Лятна школа за учители от българска общност в Република Албания. Школата е реализирана със съдействието на Посолство на Република България в Тирана, Република Албания. Обучителният семинар се проведе в периода 29 юли 2023 г. – 4 август 2023 г. в Творческият дом на БАН в град Копривщица. За участниците бе подготвена специализирана образователна и културна програма.

    .

    .

    В образователната част бяха организирани обучения по български език и лекции по история на България, представени и водени от: проф. Димо Чешмеджиев на тема: “Българите и албанските земи през Средните векове VI – XIV в.“; „ Българите и албанските земи през Османския период XV – XIX в.“ и „Българо-албански културни връзки: славянската писменост по албанските земи“; доц. Ива Трифонова – „История на българския език“ и „Писмените системи на българските земи“; доц. Татяна Илиева, водеше занятията по „Практически български език, ниво А-С“; д-р Елка Златева – „Дигитални образователни ресурси по кирилометодиевистика за учители и ученици“ и „Адаптирани образователни ресурси по български език и българска история за училищата в чужбина“.

    .

    .

    Културната програма, предвидена за участниците, включваше посещение на музеи, къщи музеи; културни паметници на Копривщенската архитектура и етнография, сред които: Исторически музей „Панагюрище“; „Панагюрското златно съкровище“; Експозицията „Априлско въстание“; Дудекова къща; запознаване с макет на Панагюрска занаятчийска чаршия и Синя Хаджидимитрова къща; Класно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Копривщица; Музей „Лютова къща“ и други.

    .

    .

    Участниците в лятната школа получиха и специализирана литература от фонда на Изпълнителна агенция за българите в чужбина от името на изпълнителния директор на агенцията г-жа Райна Манджукова, връчена им от Александър Иванов, главен експерт в Дирекция „Български общности и информационна дейност“.

    Източник: Изпълнителна агенция за българите в чужбина

    .

  • Липсват кредитните досиета на КТБ

    .

    Сметната палата: Липсват кредитните досиета на КТБ

    .

    Цветелина Соколова,

    Mediapool

    Девет години след фалита на КТБ Сметната палата най-сетне публикува официално доклада от възложения в началото на 2022 г. одит по темата, който се забави няколко месеца. Въпреки че става дума за първия голям доклад, който се оповестява от новоизбрания председател на палатата Димитър Главчев, за него не бе публикувано дори прессъобщение.

    Одитът засяга дейността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) – институцията, контролираща синдиците на КТБ за действията и бездействията им по осребряването на активите на източената банка в периода 2016 – 2020 г.

    Едно от най-скандалните разкрития на одиторите е, че в проверените описи на имуществото на КТБ, направени през април 2015 г. (веднага след обявения от съда фалит на банката), липсват кредитните досиета. А те са основните документи, въз основа на които фалиралата банка поне на теория може да си върне част от имуществото.

    Описите са в кашони

    По-конкретно палатата е установила липсата на описани недвижими имоти, описи на наличните ценни книги в помещенията на КТБ. Фондът е отговорил на палатата, че част от ценните книги са били иззети от прокуратурата преди запечатването на банката. Копия на протоколите, с които са иззети ценните книги, обаче не са приложени към описите по Закона за банковата несъстоятелност. „В протоколите и описите липсва информация дали органите на прокуратурата са иззели всички ценни книги, собственост на банката, и евентуално къде (в помещения на банката или във владение на трети лица) се намират ценните книги, които не са иззети“, коментират одиторите.

    Открита е и липса на „описани договори и вземанията на банката, вкл. липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на изготвянето на описите по чл. 50 от ЗБН, както и за самите договори за банков кредит, наличната документация по предоставените кредити, предоставените обезпечения по кредитите и др.“. Одиторите уточняват, че в отделни случаи е прилагана справка за броя папки с кредитни досиета, но без информация за кредитите (кредитополучател, дата, размер и т.н.) и за съдържащите се документи в кредитните досиета.

    По отношение на физическото съхранение на описите е констатирано, че същите се съхраняват в помещение на ФГВБ със специален достъп, на хартиени носители в кашони и хартиени папки, без да са етикетирани и номерирани или да имат общ опис, който да позволява тяхната пълнота и проследимост.

    По информация на ФГВБ основната причина за липсата на описани кредитни досиета, ценни книги и други договори и документация на КТБ се дължи на това, че цялата процедура по запечатване, разпечатване, описване на имуществото, която включва значителен обем от работа, е извършвана в кратък период. Според фонда „следва също така да се съобразява фактът, че договорите за кредит, за депозит, както и всички други обичайни банкови дейности се съхраняват предимно на електронен носител, което според фонда гарантира тяхното коректно съхранение“. 

    Шефът на фонда не е в конфликт на интереси

    Докладът започва с проблемите около непрозрачния избор на ръководство на фонда и наличието на законов пропуск, който прави шефовете на фонда неподвластни на законодателството за конфликт на интереси.

    Сметната палата разкрива, че синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова са плащали регулярно възнаграждение за правно обслужване на адв. Веселин Матев, докато баща му Матей Матев е председател на ФГВБ, от който се очаква да контролира въпросните синдици. Самият Матев – старши работеше по договор за синдиците на КТБ, преди да стане техен контрольор през март 2019 г.

    На 1 януари 2019 г. синдиците са сключили договор за правно обслужване със сина му Веселин, става ясно от одита. По неофициална информация на Mediapool първоначално ежемесечното възнаграждение е било сравнително ниско – 2500 лв., но впоследствие е увеличено на 6000 лв. с ДДС, а към края на 2021 г. е предложено то да се вдигне на 12 000 лв. с ДДС. Този разход е бил част от бюджета на синдиците за разходи по несъстоятелността на КТБ, които ежемесечно са одобрявани от управата на ФГВБ.

    През 2021 г. фондът е одобрил анекс за увеличаване на възнаграждението на Матев-младши, а през юни 2020 г. са гласувани допълнителни 60 000 лв. с ДДС за адв. Матев за постигнати резултати по делото, по което КТБ си върна 125 млн. евро в масата на несъстоятелността от покупката на БТК. В тези два случая Матев – старши си е правил отвод при гласуването в управата на ФГВБ, защото са свързани с възнаграждението на сина му.

    Без да се притеснява от разкритията, дни преди парламентарните избори на 2 април тази година правителството на Гълъб Донев преназначи Матей Матев за нов 4-годишен мандат, начело на фонда. Той е съпруг на говорителя на Централната избирателна комисия Росица Матева.

    Към днешна дата няма информация дали Веселин Матев продължава да работи на договор с контролираните от баща му синдици.

    Отговорните държавни институции, запитани от Mediapool, са на мнение, че случаят няма отношение към законодателството за конфликта на интереси, защото той не попада нито в правомощията на КПКОНПИ, нито в тези на Главния инспекторат на Министерския съвет. Затова Сметната палата препоръчва промяна в закона, с която ръководството на ФГВБ да влезе в ограниченията на закона за конфликт на интереси.

    Мандатът на зам.-председателя на ФГВБ Нели Кордовска, която като ръководител на банковия надзор в БНБ изтегли на каса в последния възможен момент влога си от КТБ вечерта преди затварянето на банката през 2014 г., е изтекъл още на 4 февруари 2019 г. и оттогава няма решение за преизбирането й, установява още Сметната палата.

    Одиторите констатират, че законът не предвижда особена процедура за номиниране на председателя и зам.-председателя на ФГВБ, но световните стандарти изискват членовете на подобни фондове да са почтени, независими и да не са свързани с потенциални реални или въприети конфликти на интереси.

    Странности при назначенията на синдиците

    Сметната палата критикува сериозно и процедурата по избор на синдици през 2015 г. „За синдик, с правомощия по управление на маса на несъстоятелността в размер на над 1 млрд. лева е назначено лице, което не притежава предходен опит в процеса по несъстоятелност (вкл. банкова и/или търговска), както и професионален опит в банка“, пише още палатата. Освен това лицата, които са назначени за синдици на КТБ през м. ноември 2015 г., са добавени едва месец по-рано в списъка на БНБ на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици на банка.

    Налице е значително забавяне на оценката на вещите и имуществените права на банката и изготвяне на ликвидационния баланс спрямо първоначално определения срок – 13.11.2015 г. (с почти 9 месеца, след четирикратно удължаване с решения на управителния съвет на фонда по искане на синдиците), посочва още палатата.

    Одиторите имат сериозни критики и по отношение на прозрачността в работата на Фонда за гарантирането на влоговете. Информацията в публикуваните на сайта на
    фонда отчети на синдика включва списък с извършени действия през съответния период, но липсва съществена информация като: месечният ликвидационен баланс, предявените искове по опазване имуществото на банката и резултатите от тях, своевременното изпълнение на одобрената Програма за осребряване, достигнатият процент на възстановяване (recovery rate), разходите по несъстоятелността и т.н. Публикувани са номера, дати и наименования на актове (заповеди) на председателя на управителния съвет и на управителния съвет на ФГВБ, но липсва информация по същество за указаните с тях действия, изтъква палатата.

    Върнати са 20% от близо 7 млрд. лв.

    Одиторите са изследвали и каква част от източените пари от КТБ реално са възстановени на кредиторите за близо 9 години след затварянето на банката.

    Прогнозираният процент на възстановяване (recovery rate) е приблизително 20% (19.98%) при съотношението между стойността на активите на КТБ след инвентаризация и оценка (по първоначален ликвидационен баланс към 22.04.2015 г.) – 1.377 млрд. лв., спрямо първоначалната им стойност към 30.06.2014 г. – 6.89 млрд. лв.

    Стойността на получените средства от осребряването на активи от масата на несъстоятелността на КТБ за периода 22.04.2015 г. – 30.06.2022 г. е 1.4 млрд. лв., която съпоставена с първоначалната стойност на активите (6.89 млрд. лв.), достига 20.5% на възстановяване.

    „Посоченият процент включва групи активи, осребряването на които не е показателно за положените усилия от синдиците и от фонда, и респ. за постигнатите резултати в производството по несъстоятелност, напр. парични средства и парични салда при централни банки и финансовите активи на КТБ. Процентът на възстановяване, изключващ цитираните активи, достига 15.3% (915 млн. лв. към 5.97 млрд. лв.)“, пише още палатата.

    След фалита на КТБ Фондът за гарантиране на влоговете плати 3.7 млрд. лв. свои средства, за да върне защитените влогове на гражданите до размер от 196 000 лв. От тази сума фондът си е възстановил 25%, тоест три четвърти от средствата не са върнати.

    Към 31 декември 2021 г. разходите по несъстоятелността на КТБ са 99 млн. лв., посочва още Сметната палата.

    Крайната констатация на одиторите е, че „през одитирания период не е осъществен достатъчно ефективен контрол относно упражняването правомощията на синдици на банка в несъстоятелност“. Въпреки тежките фактически констатации в одитната институция е излязла само с няколко препоръки от одита – най-вече за засилване на капацитета на ФГВБ да осъществява функциите си при фалит на банка.

    Като положителен е отчетен фактът, че към днешна дата фондът е достигнал целевото ниво от 1% на наличните средства спрямо размера на гарантираните влогове у нас.

    Източник: Mediapool

    .