Home » Авторски страници, българи зад граница

10-то юбилейно издание на “Кариера в България. Защо не?”

2017.06.28 Няма коментари
Spread the love

Бизнесът в България казва „Има място и за теб“ на сънародниците зад граница

FB_Cover+Event_2

Предстои 10-то юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина – “Кариера в България. Защо не?”

Да се върнеш в България, след като си учил или работил в чужбина, е трудно решение. Не защото е знак, че там си се провалил. Или защото не си сигурен, че тук ще се чувстваш добре. Едно от притесненията на хората с опит в чужбина е, че не са сигурни дали у нас ще попаднат на точното място в точното време. Ще имат ли големия избор за професионална реализация, който биха имали навън? Ще се развиват ли достатъчно бързо в компания, базирана в България? Ще се чувстват ли полезни и удовлетворени? И още много подобни въпроси.

„Да, има място и за теб“, което имат нужда да чуят всички, които се колебаят дали да се върнат в България, за десета поредна година ще бъде споделено на форум  “Кариера в България. Защо не?”  на 5 септември 2017 година в Интер Експо Център София. Юбилейното издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина тази година е под изключителния патронаж на Европейския парламент. Всеки с опит зад граница може да присъства като се регистрира безплатно на сайта на форума.

kbg-press4

Разбира се, като на всеки форум досега, и тази година най-ценното за участниците ще бъдат контактите. “Голяма част от участниците ни традиционно са и такива, които вече са започнали работа в България, но идват на форума за да търсят нови възможности, да сравнят опита си с други българи, върнали се от чужбина, или да намерят съмишленици за интересни стартъп идеи” – разказват организаторите, сдружение Тук-Там и фондация „Идентичност за България”, които през 2008 г. организират първото издание.

Както и във всички предишни издания на форума, и тази година основният акцент ще бъде възможността на всички участници да се срещнат лично с близо 100 работодатели и да получат информация от първа ръка за това как, колко бързо и в каква посока се развиват кариерните възможности в България. “Това е безценна информация, която българите с опит в чужбина иначе трудно биха получили” – казват още организаторите на форума. “Посланията, които сънародниците ни в чужбина получават от различни източници в България, са доста разнопосочни. Ако четат новини, по-скоро биха се отчаяли. Ако слушат роднините си, по-вероятно е да предпочетат да останат в чужбина. От приятелите си може би ще чуят “в България е супер”, но няма как да им повярват преди да се убедят, че тук наистина има огромни възможности за кариерно развитие от представителите на самите компании, които имат офиси в страната ни.“

kbg-press5

Не на последно място събитието  ще има и силна семинарна програма, поставяйки си за цел да представи секторите с потенциал в България, страната ни през погледна на чужденците, българските иновации и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на Форум “Кариера в България. Защо не?” всеки ще може да получи и безплатна консултация от професионален HR за това как да подобри CV-то си и какво да очаква от интервютата с работодатели в България.

Форум “Кариера в България. Защо не?” в числа:

9753 българи с опит в чужбина са посетили форума за 9 години.

Участници с опит от 85 държави в цял свят.

Най-много са българите от с опит от Англия – 26%, Германия – 22%, САЩ  – 11%, Холандия – 8% и Франция – 5%.

Над 400 компании са имали свои щандове на изложението.

7

Секторите, в които се засилва интереса на кандидатите през последните години, са неправителствения сектор, образованието и производството.

Българите с опит в чужбина се интересуват най-много от позиции в областта на мениджмънта – 43%, маркетинг и ПР – 36%, консултантски услуги – 35%, IT – 25%, финанси и одит – 21% и продажби – 20%.

Над 57% от участниците във форума вече са се върнали, 24% се колебаят дали да се върнат, а 18% твърдо да решили да се върнат.

Форум “Кариера в България. Защо не?” ще се проведе за десета поредна година в Интер Експо Център на 5 септември, 2017.

Безплатната, но задължителна регистрация за всички участници вече е отворена на www.karieravbulgaria.com/forum-2017

 

Форум “Кариера в България. Защо не?”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.