Home » Авторски страници, Е-Списание

Юбилеен фестивал в Ню Лексингтън в памет на Макгахан

2018.06.07 Няма коментари
Spread the love

За 40-та поредна година, в малко градче в сърцето на Охайо, ще се проведе фестивал в памет на Джанюариъс Алойшиъс Макгахан (Januarius Aloysius MacGahan), американски журналист от 19 век, известен в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ непосредствено след Априлското въстание (1876) и по време на Руско-турската война (1877-1878). Ярък застъпник на българската национална кауза.

Фестивалът ще се състои на 8 и 9 юни в Ню Лексингтън (New Lexington) – градче, което се намира на около 400 мили от югоизточно от Чикаго и на час път от Кълъмбъс. Тазгодишната програма се координира от българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев, със съдействието на местните членове на фондацията “Макгахан”. Очаква се по-голямо от обичайното присъствие на фестивала, организиран на 140-ата годишнина от кончината на Макгахан.

Ню Лексингтън

В Ню Лексингтън на 12 юни 1844 г. се ражда прочутият американски журналист Джанюариус Макгахан, наричан от своите сънародници „Освободителят на България“. Умира на 9 юни 1878 г. в Константинопол.

Първият фестивал в чест на Макгахан е организиран във връзка със 100-годишнината от неговата кончина през 1978 г.

Малка група от американци с български произход от района на Кливланд пристига в Ню Лексингтън и те тръгват от врата до врата по главната улица, за да търсят интерес и подкрепа от местните жители за тържество.  Макар, че има надпис: “Ню Лексингтън – родното място на Джанюариус Макгахан Освободител на България”, той е бил недостатъчно известен в неговото родно място.

Фестивалът през 1978 г. минава много успешно и е решено да се превърне в ежегодно събитие през уикенда, близък до датата на раждане (12 юни) и датата на смъртта (9 юни) на MacGahan. Оттогава се провежда ежегоден фестивал през втория уикенд на юни.

На 8 юни вечерта от 7.30 часа пред статуята на Макгахан фестивалът ще бъде открит с почерпка за всички пристигнали.

Специален  почетен гост на юбилейния фестивал тази година е Посланикът на Р. България в САЩ Тихомир Стойчев.

Паметникът на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън. Статуята на Макгахан е създадена и подарена от проф. Любомир Далчев.

Програмата за 9 юни 2018 г.:

10:00 – Панихида  на гроба на Макгахан (440 Swigart St, New Lexington, OH 43764);

11:00 – Церемония по полагане на цветя и венци пред неговата статуя;

12:00 – Българо-американски обяд, последван от презентации за живота на Макгахан и български фолклорни танци от танцовите състави “Верея” и “Хоро” от Чикаго.

От фондация „Макгахан“ всяка година раздават две стипендии на ученици. Специален лектор на тазгодишния фестивал ще бъде доц. Александър Петров от Щатския университет на Охайо в Кълъмбъс, както и доц. Камелия Попова от Чикаго.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.