Home » Авторски страници, политика

Захариева пред норвежкия посланик: Децата са на първо място в нашата култура и мястото им е в семейството

2018.06.07 Няма коментари
Spread the love

Българският външен министър Екатерина Захариева е приела днес в МВнР посланика на Кралство Норвегия Лиз Николин Клевен Гревстад, съобщи пресцентърът на Външно министерство. Лиз Гревстад е приела поканата на Екатерина Захариева за среща, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество между правителствата и институциите на двете държави, в разрешаването на случаите на проблеми на български граждани с норвежките служби за закрила на детето.

„Децата са на първо място в нашата култура и народопсихология и тяхното място е в семейството“ – подчертала Екатерина Захариева в началото на разговора. „Разбираме, че всяка държава се опитва да защитава правата на децата според собствените си правила. Казусите с отнети от родителите си деца – български граждани обаче силно ни притесняват. Неразбираемо е за нас и разделянето на стотици километри на брат и сестра, и забраната да виждат майка си и да разговарят с нея, което неминуемо ще ги откъсне както един от друг, така и от техните корени и майчин език. Затова искаме да работим в тясно сътрудничество с Вашите институции, за да помогнем на засегнатите семейства“ – допълнила още тя.

В подкрепа на думите си, Захариева връчила на посланик Гревстад писмо до външния министър на Кралство Норвегия г-жа Ине Мари Ериксен Сьорейде, с което предлага провеждането на съвместни консулски консултации между министерствата на външните работи на двете държави.

Посланикът на Норвегия благодарила за положителния подход на българската страна в тази ситуация. Според нея, имало много сходства в системите за закрила на децата в двете държави. Норвежкият посланик смята, че и в Норвегия, както и в България концепцията е, че семействата трябва да бъдат подпомагани от институциите да решават проблемите си, и едва, когато това се окаже невъзможно, да се стига до отнемане на децата от техните родители като съвсем крайна мярка.

(Трудно е, впрочем, да се повярва на тези думи, като се имат предвид колко лесно в Норвегия се отнемат деца от техните родители, и колко много случаи на деца на емигранти от различни страни или от смесени бракове са били повод на протести, на петиции в Европейския парламент даже – като например случая с румънски софтоурен специалист, на който норвеждата служба отмена и петте деца, върнати му след време след много протести и кампания, стигнала до Европарламента.)

Посланик Гревстад разяснила на срещата механизмите, по които функционира норвежката система за децата, и предложила, наред с консултациите, да бъдат организирани в България работни семинари, на които норвежки експерти да работят заедно със семействата, с НПО и с българските институции в разясняването на процедурите. Захариева и Гревстад са се договорили посолството на Кралство Норвегия в Букурещ да съдейства за организирането на консулските консултации и работни семинари във възможно най-кратки срокове.

В края на срещата посланик Гревстад използвала повода да поздрави България за Председателство на Съвета на ЕС и да благодари за открития подход към Норвегия и поканите за участие на страната й в различни форуми през тези месеци. Тя информирала, че само преди няколко седмици норвежкото правителство е стартирало новата програма на норвежкия финансов механизъм за България за новия програмен период 2014-2021 г.

Като приветстваме усилията на българския външен министър във връзка с отнетите деца на български граждани в Норвегия, се надяваме, че норвежкият финансов механизъм за България няма да затвори очите на българските институции за проблемите с тези отнети деца.

И не само защото България е най-бедната страна член на ЕС, а Норвегия има висок жизнен стандарт. А и защото проблемите с норвежката Агенция за закрила на детето (Barnevernet), чиято лоша слава прекрачи границите на Норвегия в последните години и тя се прочу в различни страни, едва ли ще бъдат решени, докато не бъдат признати от самата норвежка държава.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.