2024-03-29

2 thoughts on “За Джанюариъс Макгахан, Св. Климент Охридски, Гоце Делчев и… проф. Любомир Далчев

  1. Изключителен творец. Не е забравен, не само както се отбелязва в материала, че негови творби са навсякъде, но и от хора които четат и са достатъчно грамотни занят кой е и му се възхищават. Неговият висок морал и изключителен фин и деликатен нюх, прозира не само в творчеството му. Прецедент е, становището му относно премахването на Паметника на съветската армия в град София, имайки предвид, че неговата композиция е не само най-голяма, но и най- стойностна и новаторска. Така той, пледира напрактика да се премахне негова творба, без никакви прененции. Поклон и респект. Има достоен син, който винаги ще пази и съхрани паметта на баща си. Поклон Професор Далчев от обикновените хора.

  2. Искам да благодаря на Eurochicago за желанието им паметта за Любомир Далчев да не угасне, защото него може да го няма, но всеки ден хиляди минават край това, което неговите ръце са оставили.

    Но не мога да разбера защо, ако някой беше побеснял, че Далчев е отишъл в САЩ, защо и сега общинарите на Бояна се страхуват или срамуват да преименуват улица „Маринковица“ на улица „Любомир Далчев“, където той създаде своите творби. Да не споменаваме, че нямат пари за една плоча на неговата къща на тази улица. Една къща, която е едно архитектурно бижу, направено според традициите на старите ни майстори. Може да влезе в историята на нашата архитектура, ако има кой да я види.

    Не мога да разбера, усърдието на софийските общинари да демонстрират пренебрежението си към Далчев, като 40 години не искат да поставят една обяснителна табелка кое какво е кой го е направил на галерията на открито на Далчев, която те всеки ден виждат. Вместо това се постараха да направят пазар от една скулпторна галерия. И хората гледат и се чудят какви са тези хора, които се гърчат и превиват. Само неколцина специалисти знаят за трагедията на ослепени воини на Самуила, Връщанетго на Блудния син, Протеста на Йов. Евреиската общност се срамува, че има в центъра на София един паметник за Холокоста, както навсякъде другаде по света. Не мога да разбера защо от руска страна не се познава фигурата на Свободата на България, за която те се биха с Турция. Една фигура с мощ , възторг и сила изпълнена в формите и стила на нашите резбари. И разбира се, за снимки от скулптурата на тази изоставена галерия никой не смее да ги публикува.

    Не мога да разбера как в Пловдив се търпи хитлеристкия знак, върху паметника за Строителите на Съвремена България, наричан все още братска могила където Далчев постави Клетвата на Левски, Райна Княгиня, Шипка Орлово гнездо, дядо Йоцо вижда руския войник, и най добрата скулпторна композиция за Съединението и пр. И ако е имало наложените тогава скулптури за отряда Антон Иванов, те може да останат или да се преработят. Забравят, че ако тях ги нямаше паметника никога нямаше да се допусне да се направи.

    Историята с Далчев е дълга, но и коментара стана дълъг. Но може би някой някъде ще направи нещо ако иска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *