Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Среща на делегация на Народното събрание с българите в Сърбия

2018.04.04 Няма коментари
Spread the love

На 31 март в конферентната зала на Спортния център в Цариброд се проведе среща на представители на българското национално малцинство с Делегация от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание на Р. България, водена от председателя г-н Кристиан Вигенин и народните представители Ивелина Василева, Петър Петров и Иван Иванов. Заедно с Комисията на срещата присъстваха посланикът на Р. България в Белград г-н Радко Влайков, генералния консул на Р. България г-н Едвин Сугарев и пълномощен министър при Генералото консулство в Ниш г-н Николай Колев.

Домакини на срещата бяха кметът на Цариброд Владица Димитров, неговият заместник Деян Милев и председателят на Скупщината Зоран Гюров. Присъстваха директорите на основното училище Катарина Симеонова, на Гимназията Снежана Симеонова, която е и председател на Комисията по образование при Националния съвет на Българското национално малцинство, на детската градина и представители на медиите.

От Босилеград дойдоха само представителите на КИЦ „Босилеград“, на Сдружение „ГЛАС“ и „ИНФОКОДАЛ“. Общинското ръководство, ръководството на Наицоналния съвет на българското наицонално малцинство, директорите на училищата и детската градинка в Босилеград не се отзоваха на поканата на посланика на Р. България в Р. Сърбия г-н Радко Влайков да дойдат на срещата.

В една доста скована и сконфузена атмосфера, в която като че ли все още витаеше духът на Информбюро, без предварително зададен дневен ред и подготовка, присъстващите в продължение на повече от два часа говориха за своите виждания по проблемите на българското малцинство, прескачайки от тема на тема. И този път се чувстваше липса на стратегия и план за представяне и решаване на проблемите, които застрашават националната идентичност и екзистенцията на българите, които всеки ден напускат родните си краища и търсят по-добри места за живот.

Основен акцент в разговорите бяха въпросите на образованието и обучението на български език и въпросите на малцинствените медии. Чуха се и остри критики по адрес на в. „Ново Братство“, който е орган на Националния съвет на българското национално малцинство, за селективно и едностранчиво информиране. В течение на дискусията бяха споменати и всички други проблеми, които застрашават живота на българското малцинство в Западните покрайнини. Журналистът на „ИНФОКОДАЛ“ Радоман Ирич се включи в дискусията и с официални данни и цифри показа драматично лошото положение на Босилеградска община, както и проблемите на медиите да представят тези проблеми в публичното пространство.

Посланик Влайков реагира на сконфузените опити на редактора на „Ново Братство“ г-н Мила Васов да защити сегашната концепция на вестника и практиката да се разделя малцинството по модела на „тия от Босилеград“ и „ония от Цариброд“.

Председателят на Комисията Кристиан Вигенин обобщи изказванията и подчерта, че Сърбия също трябва да извърви своя път до членството на Сърбия в ЕС. Той изрази загриженост от обезлюдващите процеси, които са обхванали Босилеград и Цариброд, като подчерта необходимостта не само частния бизнес, но и държавата България да се ангажира за да се задвижи отново спрялата икономика в този район. „Тази среща е важна за нас, защото отношението към българското малцинство е един от ключовите елементи, по които ще съдим доколко Република Сърбия е готова или се подготвя активно за членство в ЕС. В момента, когато България ръководи ЕС, фокусът ни като страна съсед на Република Сърбия е да видим как се развиват процесите в страната”, каза той.

Зам.председателят на Комисията Ивелина Василева подчерта: „Въпросът е да гледаме в една посока. Мисля, че общото ни разбиране е, че посоката е в съхраняване на българщината и на българския дух; общото ни разбиране е за по-доброто бъдеще на нашите деца и това бъдеще да бъде в контекста на европейските ценнности. Затова и ние ще съдействаме, разговаряхме вече и с кмета на общината, с възможности да осигурим и обмен на знание и повишаване на капацитета за използване на възможностите на европейската солидарност чрез реализирането на европейски проекти”.

 

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.