Home » Авторски страници

Какво се случва с BiT?

2018.02.09 Един коментар

Днес в сайта на BiT, която наскоро смени собственика си и вече не принадлежи на братя Вълневи, а на продуцента Мирослав Янев, излезе съобщение, озаглавено “Очаквайте новата българска интерактивна телевизия”. В съобщението се казва, че: “Има подписана сделка за продажбата на 100% от капитала на „Би Ай Телевизия“ ООД, компанията, която притежава телевизия BIT, на дружеството „Интерактив ТВ Системс България“ АД.”

Казва се също, че:

“Рестартираме проекта BIТ, за да създадем първата телевизия от ново поколение в България, насочена към младата и активна аудитория. Ще разчитаме на двете най-ценни богатства на BIT – страхотния екип и зрителското доверие, както и на нашия опит, за да създадем съдържание едновременно за всички платформи (телевизия, дигиталнo видео, втори екран, добавена реалност).

Ще трансформираме най-добрите предавания на BIT, за да ги направим конкурентни в дигитална среда и ще ги надградим с нови и уникални елементи. Ще добавим нови предавания и любими лица. Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен за рекламодателите и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива.”

Считано от днес телевизията влиза в период на трасформация и преструктуриране, за да се подготви старта на новата програмна схема.”

В същото време, според журналистката Соня Колтуклиева, в BiT се случват скандални неща. В свой коментар в социалната мрежа Фейсбук по-рано днес, Колтуклиева пише следното:

“Огромен скандал в BIT! Новият “собственик” на телевизията разпоредил в 10:55 светкавично да се спрат всички предавания, да се пуснат повторения; екипите да кажат на гостите, поканени за участие днес, да си тръгват… Ситуация като при преврат!
В 11:30 часа, обявеният вчера от “24 часа” купувач на телевизията – непознатият на широката публика продуцент Мирослав Янев – ще представи вижданията си за телевизията; по негови думи от сутринта BIT щяла да бъде коренно различна от досегашната.
Според осведомени, зад Мирослав Янев стои схема, разработена от Красимир Гергов (бивш рекламен могул, длъжник на КТБ), въпреки че той отрича. Само не е ясно още кой е дал милионите за сделката с досегашните собственици – братята Вълневи от Чикаго.
Повтаря се историята с бруталното разбиване на ТВ7 след предизвикания от #кой фалит на КТБ.
BIT спечели популярност и много бързо вдигна рейтинг с опозиционните си коментари. Силно недоволни от нейните коментари са Делян Пеевски и Сотир Цацаров.”

В друг свой коментар във Фейсбук, от по-късно, Соня Колтуклиева пише, че са били блокирани картите за достъп на журналистите от BiT (вероятно тя има предвид софийското студио). Колтуклиева свързва промените в тази телевизия и с това, че в нейния ефир се е говорило за Глобалния закон Магнитски, по който Цацаров и Пеевски се оказаха застрашени заради аферата КТБ. Тя се обръща и към бившия собственик на телевизията Павел Вълнев.

В социалните мрежи има и коментари, които сравняват Красимир Гергов с Емил Кошлуков и случващото се с BiT със случилото се преди време с TV 7. Посочва се, че и Гергов (за когото се говори, че стои зад купуването на BiT), и Кошлуков – имат кретити в КТБ, и затова са зависими от синдиците на банката, които пък са зависими от модела КОЙ. Тези зависимости се свързват с продажбата на BiT и това, което се случа сега с тази телевизия.

А ето какво пише Паулина Паунова в Clubz.bg:

“Утре (10.02.2018 г) няма да има „Хайд парк“ в ефира на Би Ай Ти (вероятно телевизията ще излъчи повторение). Решението за това ни бе съобщено от продуцента на предаването в общ чат между него, мен и Силвия Великова във Фейсбук. Като причина: спират се всички предавания в телевизията до второ нареждане.”

Впрочем, за новия официален собственик на BiT Мирослав Янев и “Интерактив ТВ Системс България” АД се оказва, според информация на OFFNews, че това дружество е било създадено преди два-три месеца с капитал от 50 хил. лв. “Фирмата”Интерактив ТВ Системс България” АД е регистрирана на името на Мирослав Янев и Албена Атанасова. Дружеството е учредено през ноември 2017 г. и е с капитал 50 000 лева.” – пише OFFNews. Как дружеството, което се явява сега стопроцентов собственик на BiT, се е сдобило с милиони, за да купи BiT, не е ясно.

При опит да видим какво се излъчва по BiT в момента, чрез сайта на телевизията, в рубриката “На живо”, не се зареди никаква програма, а само едно бяло поле.

На главната страница на сайта на BiT се появяват само някакви анонси и от време на време надписът “Очаквайте новата интерактивна българска телевизия”. В продължение на дълго време не се зарежда видео картина.

В края на вчерашния ден по телевизия BiT се излъчваха повторения на стари предавания.

.

One Comment »

 • Mariana said:

  “Нормален продуцент няма да затвори телевизия в деня, в който я купи. Както направиха навремето с ТВ7. Тогава телевизията имаше дългове, те бяха използвани като повод да се отнеме техниката, сървъри и т. н. Вместо да подкрепят телевизията и да я продадат, което струва повече от камери и сървъри, я затвориха по спешност.
  Сега с BiT има подобен проблем, но няма дългове, които да бъдат използвани като повод. Сега има сделка, телевизията е продадена, и новият собственик веднага й запушва устата.
  Ето как изглежда това през очите на очевидеца Николай Марков, в деня, в който идва новият собственик:
  „Бях поканен като гост в телевизия BiT от 11.00 часа, ведно с адвокат Марковски, за обзорно обсъждане на политически и други важни събития от последните дни. На влизане на паркинга на телевизията с автомобила ми в 10.45 часа, бях засечен от кортеж луксозни возила, управлявани от здрави гологлави интелигенти, които охраняваха новия собственик. С влизането си в телевизията беше издадена светкавична заповед за прекратяване на всички предавания освен новините. Настана хаос и объркване, който съм преживял и в ТВ7, лично. Видимо, теорията на жеста не е позната на тъмните балкански субекти!
  Така стоят нещата в почти европейската ни държава, свободата на словото, независимите медии и никак независимите от властта новоназначени олигарси…”

  http://e-vestnik.bg/27539/zashto-sgaziha-televiziya-bit-podobno-tv7-vazmozhno-li-e-da-ima-nezavisimi-medii-u-nas/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.