Home » Авторски страници, история

Един премълчан феномен: тракийски (пеласгийски) заемки в гръцкия език

2017.02.03 Един коментар

Темата за тракийския субстрат в българския език по принцип е странна тема, защото речта на Орфей никога не е умирала, а просто се е развила и е жива дори и днес, тя изпълва нашите домове, улици, полета. За жалост, в миналото, за различни държави е било угодно народът на Орфей, Залмоксис и Спартак да бъде обявен за изчезнал, а заслугите на тези велики хора бяха присвоени от нагли крадци на история. Бяха съчинени безброй лъжи, но както е казано: “На лъжата краката са къси”. Идва Видовден и всяка измама ще бъде разобличена.

Хората, поддържащи неверните стари теории, са изправени не просто пред проблем, а пред парадокс. Освен така наречения тракийски субстрат, има и предгръцки субстрат – това са думи, които гърците са заели от по-старото население на страната. Кое е това по-старо население е казано пределно ясно от Херодот и Страбон. Това се знае от специалистите, но те се чудят как да обяснят факта, че населението, обитавало територията на Гърция преди идването на данайците от Африка, е говорело древна форма на българския език.

За да не съм голословен, представям списък с думи, принадлежащи на предгръцкия субстрат. Всеки образован човек може да види, че се касае за думи, които трябва да се причислят към нашия език, а това означава, че дедите ни са обитавали не само Тракия, но и най-южните точни на Балканите, включително остров Крит.

Като тракийски/пеласгийски субстрат в гръцкия са обявени думите:

Untitled

βαλιος-бял, βολινθος – вол, бик, βόνασσοσ – вонящо животно, див бик, βρίζα – брица (вид пшеница), βρίλων – брити (бръсна), βρύνχος – брѧцало (музикален инструмент), βρύον -брей (вид растение), βρύτος – вьрѣти (вариво, пиво), γέντα – гнетѫ (удрям, парче отрязано месо), θάλασσα – талаз, вълна, θέλυμνα – тьло (повърхност, под стблг.), θύλακος – тоулъ (колчан, мях, стблг.), κασσίτερος – каситеръ (калай, стблг.), κίθαρις  – четириструен музикален инструмент, (f)οίνος – вино, σίδηρος – светъл метал, желязо, ῥομφαία – ромфея, σίτος – жито, σύριγξ – свирка, флейта и др.

 

Павел Серафимов

—————————————————————————————————————————————————————

Бел.ред.: Повече за изследванията, търсенията и темите, по които пише Павел Сефаримов, можете да прочетете в неговия блог.

One Comment »

  • Вл.Каров said:

    Павел Серафимов е изключително отдаден изследовател.Ползва авторитетни източници, благодарение на няколкото езика с които си служи.Признавам, че се разминаваме в някои тълкувания, но мисля,че се дължи на конюктура ( да го наречем).Подходът му е научен, бяга от недоказани и смехотворни конспиративни теории, които са комерсиални и продаваеми, но е съвсем очевидно,че не това е целта му.От години следя работите му и наблюдавам как еволюира. Да е жив и здрав!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.