Home » Авторски страници, българи зад граница

Челе ди Булгерия цени връзката си с България

2016.09.05 Няма коментари
Spread the love
Карта: bg.wikipedia.org

Карта: bg.wikipedia.org

В провинция Салермо, регион Кампания в Италия, жителите на един хълмист район се гордеят със своите български корени. Това е Челе ди Булгерия (Celle di Bulgheria).

Тук земята е предимно селскостопанска, а от долината на река Мингардо нагоре, в подножието на планината Булгерия, са засадени местни сортове маслинови дръвчета. Освен зехтин, тук се произвежда хубаво червено вино, плодове и зеленчуци. От млякото на малките стада от овце и кози на свободна паша между маслинови дръвчета се правят сирена.

Челе ди Булгерия е сравнима с живописни селца в България, със своето разположение в подножието на планината. Приликата с архитектурата на българското Възраждане е удивителна.

Тесни улички, покрити с плочи, домове със солидни зидани стени – всички населени и много добре запазени, с фонтани и здравец, те могат да накарат пътника да забрави, че е далеч от дома. В една от къщите на историческия център на Челе ди Булгария, колекция от антични предмети формира малък етнографски музей.

Местната кухня прилича на българската. Специалитетът е моцарела с мортела – подправка, подобна на мирта. Има наденици, меса, риби, салати и дори нещо като гювеч. Преди четири години инициативни млади хора от градчето започват да организират тук всяка година местен панаир на храните.

Снимка: ndt1.com

Снимка: ndt1.com

За този край има историченски свидетелства, че в него са се заселили българи, водени от кан Алцек. На 8 юни т.г. в Челе ди Булгерия бе открит паметник на кан Алцек.

Паметникът на брата на кан Аспарух и син на кан Кубрат, бе открит на церемония от българския посланик в Италия Марин Райков и от кметовете на Челе ди Булгерия и на Велики Преслав Джино Марота и Александър Горчев. Статуята на кан Алцек, която е висока два метра, е дело на скулптора Дишко Дишков и на доц. Николай Нинов. Паметникът е бил направен благодарение на подкрепата на фондация “Трежър” и Български център “Просветление”. Инициатор за построяването на паметника е проф. Дамян Попхристов от “Прослетление”.

Паметникът на кан Алцек в челе ди Бългурия. Снимка: проф. Дамян Попхристов, сп. "Осем"

Паметникът на кан Алцек в Челе ди Бългурия. Снимка: проф. Дамян Попхристов, сп. “Осем”

Ето какво споделя за сп. “Осем” проф. Попхристов:

“За нас всичко започна през 2015 г. По линия на Фондация „Български център Просветление” направихме един пътуващ семинар „По стъпките на предците ни” в Италия. Йорданка Хаджийска беше издирила много материали за българското присъствие на Апенините. Една от най-привлекателните точки беше градчето Челе ди Булгерия в Южна Италия, основано от българския кан Алцек през VII век – 667 г.” Проф. Поприхстов споделя още, че д-р Паскуале Калери, който е бил гид на представителите на “Просветление” при посещението им в Челе ди Булгерия, е попитал дали не може да се направи паметник на кан Алцек в градчето, за което да помогнат и те. И така започнал нелекият път за реализирането на това начинание.

Изглед от Челе ди Булгерия. Снимка: проф. Дамян Попхристов, сп. "Осем"

Изглед от Челе ди Булгерия. Снимка: проф. Дамян Попхристов, сп. “Осем”

По тези земи е традиция да се организират фестивали в чест на местни светци покровители. Но вместо тях, тази година на 17, 18 и 19 август бяха проведени дни на България и на духовния защитник на всички българи свети Иван Рилски.

Изглед от Челе ли Булгария. Снимка: в. "24 часа"

Изглед от Челе ли Булгария. Снимка: в. “24 часа”

В Челе ди Булгерия е задействат и проект за преподаване на български език в държавните училища. Проектът е планиран да започне от тази учебна година за децата от първи клас.

Снимка: ndt1.com

Снимка: ndt1.com

Има и други инициативи – за колоездачен маратон от Челе ди Булгерия до Велики Преслав, както и за обмен на изложби на картини през декември т.г.

Покривите на Челе ди Булгерия. Снимка: ndt1.com

Покривите на Челе ди Булгерия. Снимка: ndt1.com

За първата годишнина от откриването на паметника на кан Алцек, през юни 2017 г., кметът Джино Марота е предложил да се създаде български-италиански комисия, която да организира празненства в Италия и в България.

 

По материали на TV “Portale 12” и български медии

Превод: Тотка Тодорова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.