2024-04-17

1 thought on “Театърът с демокрацията

  1. Цитат от клуб Z: „Изпаряването на двадесетина депутати от ГЕРБ между двете гласувания на въпроса бе решаващо. При първото гласуване на текста за задължителния вот 80-гербери го подкрепиха, което му осигури приемане с общо 98 гласа. Филип Попов от БСП обаче поиска прегласуване и изведнъж, за по-малко от минута, хората на Бойко Борисов станаха 55. Така текстът отпадна. “ Забележете как си подават топката – Филип Попов от БСП, подава с къс пас на Цецка, за прегласуване. В този момент двадесетима от герб,падат на терена и ги изнасят с носилки,след което идва новото гласуване и ГОООООЛ! Мафията отново е номер 1…

    24 депутати от ГЕРБ обърнаха с фиктивното си отсъствие гласуването на собствения си референдум. Във вторник парламентът, с активната подкрепа на най-голямата партия, буквално осакати инициираното от издигнатия от нея президент Росен Плевнелиев допитване до народа. ГЕРБ помага и при събирането на подписите, за да стане референдумът задължителен.

    От трите въпроса „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?“ и „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“ остана само последният.

    Съвсем видимо герберите бламираха въпроса за задължителното допитване. При първото му гласуване 65 от тях гласуваха със „за“, но при поисканото прегласуване, няма и минута по-късно, рязко се стопиха до 55. Т.е. 10 депутати просто се изпариха и така въпрос номер две не мина.

    Ето кои са те:

    Анна Александрова, Валентин Николов, Валентин Радев, Джема Грозданова, Дончо Баксанов, Кирил Калфин, Корнелия Маринова, Милена Дамянова, Нели Петрова и Снежана Дукова.

    При първото гласуване на този въпрос със „за“ гласуваха общо 98 депутати. Против бяха 58, а 25 се въздържаха. Така текстът бе приет, тъй като тези 98 „за“ са повече от 83 (сборът на тези, които са „против“ и „въздържал се“). От тези 98 „за“, 65 бяха от ГЕРБ.

    При прегласуването обаче се оказа, че „за“ са общо 80 народни избраници, против бяха 59, а 25 се въздържаха. 55 от тези „за“ бяха депутати от ГЕРБ. Но липсата на 10-те от първото гласуване очерта резултат 80 „за“ срещу 84 „против“ и „въздържал се“ и така въпросът не мина.

    Други 14 депутати на ГЕРБ пък са гласували по останалите въпроси за референдума, но по точно този са се изпарили. Ето ги и тях:

    Теодора Георгиева, Стефан Дедев, Руслан Тошев, Ралица Ангелова, Петя Аврамова, Любомир Христов, Кирил Котев, Ирена Коцева, Евгени Стоев, Димитър Танев, Галя Захариева, Даниела Савеклиева, Владислав Николов, Александър Ненков.

    Съдейки по обясненията на шефа на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) и на съпартийката му Десислава Атанасова, пултовете за гласуване на поне първите 10 народни избраници от ГЕРБ са се развалили точно в момента на ключовото гласуване.

    А на другите?

    Реформаторите пък открито гласуваха против два от въпросите на президента – срещу задължителното гласуване и срещу мажоритарния елемент, с мотива, че подкрепят своите предложения за засилване на преференцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *