Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Целите на АБУЧ срещат подкрепа сред представители на българските институции

2015.07.30 Няма коментари
Spread the love

Както вече съобщихме, днес в Софийския университет “Св. Климент Охридски” се открива годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се организира с участието на Министерството на образованието и науката и на която са поканени да присъстват и други представители на българските институции.

Untitled0

Програмата на конференцията може да се види тук. В първия й работен ден ще бъде представен и проектът на Американския научен център в София „Виртуалният музей на българите в Северна Америка „Куфарът на имигранта“. Проектът има за цел да събира и съхранява различни житейски истории на българската емигрантска общност в Северна Америка.

.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Радостно е и това, че вчера, ден преди началото на конференцията, се е състояла среща на представители на АБУЧ с вицепрезидента Маргарита Попова, на която са присъствали министърът на образованието Тодор Танев, председателят на ДАБЧ Борис Вангелов, председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Румен Йончев и българските евродепутати от Комисията по култура и образование на Европейския парламент Ангел Джамбазки, Светослав Малинов, Георги Пирински и Илхан Кючюк. Срещата е била по инициатива на Асоциацията на българските училища в чужбина, в която членуват 204 български училища от най-различни страни и континенти. 

Евродутатите, които са представители на различни политически сили, единодушно са подкрепили идеята за това българският език да стане матуритетен на европейско ниво. Те са се обединили в това, че е много важно да се работи за признаването на българския език като матуритетен, въпреки някои специфични въпроси, касаещи европейската правна рамка. „Един от потенциалните ни ходове е оформянето на коалиция от държави със сходни виждания, с които след съответната организация заедно да опитаме да прокараме едно такова решение” – казал евродепутатът Малинов.

По време на срещата вицепрезидентът Попова е изразила своята категорична подкрепа за целите на Асоциацията, сред които са признаването на българския език като матуритетен в чужбина и дистанционното обучение по български език, история и география.

.

Доц. Боян Кулов

Доц. Боян Кулов

Председателят на АБУЧ доц. Боян Кулов се е обявил за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, подчертавайки необходимостта от това училищата в чужбина да получат статут на образователни институции. Тази позиция доц. Кулов изрази неотдавна и на едно заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина, на което бе поканен да присъства и където той представи няколко предложения на АБУЧ до депутатите от комисията.

Доц. Кулов е изразил на вчерашната среща при вицепрезидента и надеждата си в скоро време да бъде създаден Институт по български език и култура в чужбина, който да упражнява контрол върху учебните стандарти, адаптирани програми за усвояване на българския език в чужда езикова среда, както и за оценяването и издаването на дипломи.

.

Боянка Иванова. Снимка: Архив Еврочикаго

Боянка Иванова. Снимка: Архив Еврочикаго

Боянка Иванова, член на Управителния съвет на АБУЧ и директор на Българското училище в „Джон Атанасов“ в Чикаго е подчертала, че признаването на българския език като официално вписан в документите за завършена образователна степен в САЩ трябва да стане приоритет на българската държава. „Придобиването на официален статут на българския език зад граница без съмнение ще допринесе за поддържането на националната идентичност, език и дух на българите по света“ – добавила г-жа Иванова.

.

Представителите на АБУЧ са настояли още да се разреши дистанционното обучение по български език, география и история на България за училищата в чужбина и обучението да обхване възможно повече деца.

Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката е уверила на вчерашната среща, че се работи активно по изготвянето на съдържателно адаптирани програми за българските училища зад граница.

Приветстваме това внимание на представители българските институции към българските учители и българските училища в чужбина, които са се събрали заедно да обсъдят различни въпроси и да подкрепят усилията на Асоциацията на българските училища в чужбина в тази сфера.

Еврочикаго пожелава искрено успех на годишната конференция на АБУЧ!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.