2024-03-19

3 thoughts on “Когато ливадите раждаха и месо, и масло, и вълна, и яйца…

  1. И всичките тези страдания причинени от българи на българи !!!

  2. Спомените на г-н Гусев са вълнуваши, нищо, че са лични. Подобни съдби,като на дядо,му имат стотици хиляди. Той разказва за съдбата на хора около София. Нашата съдба е на хора около Разград. Да, дядо ми преклони глава по-късно, иззеха му ниви, вършачка и друг инвентар, коне.После и той трябваше да работи с баба ми за 0,20 ст. в ТКЗС-то. Въпреки, че дядо е бил негов член, вуйчо ми не го допуснаха да учи след гимназията, а на брат ми също попречиха да учи след 11 клас.Бяхме обявени за наследници на кулак. Малка бях, когато дядо ме караше да пиша до радио „Свободна Европа“ за неговата съдба. Хващал се е за сламката , щом се надяваше на едно 5-6- годишно малко момиче. Доста наши съдби бяха разбити покрай това кулачество. А дядо си остана с напуканите ръце, с цървулите и спеше в плевника, или на къра, за да успее да внесе доставките към държавата. В къщата ,с трън да завъртиш, няма за какво да се закачи, но той бил кулак, земя имал –хубава, на хубаво място. Днес новите господа я върнаха не в реалните й граници, а някъде накрая, на парчета, 7 категория , въпреки документите. Нищо ново под слънцето.

  3. Поздрави на Гусев който ни казва за скриваната истина. Може би коментара не ще се публикува, защото е допълнение към тази истина, която много добре знаят, и продължават да не желаят да знаят. Мелачката на европейска България и накълцаното с кръв месо на неофициалната съветска република не е позволено да се дискутира и публикува. Може би минало, но може би и настояще.

    Всички знаем, че след девети изведнъж българските правителства, кметове, полицаи, военни, банкери, се оказаха „фашисти“, „врагове на народа“ и бяха унищожени. Което значеше заровени в неизвестни гробове покрити с сгурия. Нищо не се знае къде, как и защо много хора „изчезнаха“. Просто „няма документи“. И който попита за това изчезваше също. Историците назначавани от ДС „не знаят“, само някои писатели пишат като литературна хромника. Съвсем се мълчи, но заедно с тях бяха обявени за „врагове“ и тези от българите, които имаха някоя нива или ливада или лозе или гора. Към тях можем да включим и тези които имаха хлебарница, бакалница, кръчма, бръснарница, обущари, шивачи. За техните деца нямаше място в образованието, освен ако не бяха се пречупили и свели глави. Това бе най първо и необходимо условие. На събрание в всички учебни заведения усърдни „спасители“ или „бдящи“ пазеха комумизма. Това бе нова изключително доходна професия от отречения „капитализъм“ където се искаше да можеш, за да успееш. Без усилия само с преповтареяне на „удобрени лозунги“ можеш да получиш много, като килограм маслини или апартамент за бълдъзата. Това е за което сега хиляди мечтаят и се надяват пак до го имат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *