Home » Избрано

Американски учени откриха Y-хромозома, почти два пъти по-стара от досега познатите

2013.03.08 Няма коментари
Spread the love

генитеГенетичен тест, състоял се в САЩ, може би ще стане причина за преразглеждане на историята на човечеството. При провеждането му учените направили изненадващо откритие – те попаднали на Y-хромозома, която е почти два пъти по-стара от най-древните представители на съвременния човешки вид. Това съобщава New Scientist, базирайки се на изследване, публикувано в American Journal of Human Genetics.

Носител на уникалната хромозома бил неотдавна починалият афроамериканец Алберт Пери, живял в Южна Каролина. Преди няколко години една от роднините му предала негови образци за ДНК изследване на компанията Family Tree DNA.

Известно е, че всички мъже наследяват Y-хромозома по мъжка линия, като общият за всички тях прародител – „генетичният Адам“, е живял преди 60-140 000 години.

Единствено Y-хромозомата при Пери се оказала уникална. Тя изобщо не се вписала в общото генетично дърво – за нея не се намерили нито предци, нито потомци.

Майкъл Хамър от университета в Аризона разбрал за случая и започнал да търси във всички известни бази от данни. Усилията му обаче довели до обезкуражаващ резултат – Пери не бил потомък на „генетичния Адам“. Неговата Y-хромозома била на около 338 000 години. Шокиращото е, че най-известните древни останки на човек от съвременния вид се отнасят към значително по-скорошен период – отпреди 195 000 години.

В хода на продължилите след това изследвания Хамър и неговите колеги успели да открият родственици на Y-хромозомата на Пери в една от африканските бази от данни. Сходни хромозоми били открити при 11 мъже, живеещи в отдалечено селце в Камерун.

По мнението на учените казусът „Пери“ означава, че в зората на своята история хората от съвременния вид са се кръстосвали с друга, неизвестна популация хора, която след това почти напълно е изчезнала.

Изследователите смятат, че е необходимо да бъдат проведени нови генетични изследвания на хората, живеещи на юг от Сахара. Възможно е специалистите да се натъкнат на нови генетични находки, които да направят историята на човечеството още по-объркана.

 

Източник:  Аctualno.com

(Заглавието е на Еврочикаго.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.