2024-04-26

3 thoughts on “Президентът пред българите в Сиатъл: Вашият успех тук е успех за цяла България

  1. В България няма нито един безработен инженер„, заяви президентът Плевнелиев на среща с българската общност в Сиатъл.“

    Безработни инженери няма, има жестока битка за инженери в целия свят. Китай произвежда осем пъти повече инженери отколкото Америка на годишна база. В България няма нито един безработен инженер. България беше голяма сила в инженеринга, дизайна, компютърните технологии. България беше изключителен фактор в един цял регион, където живеят над 500 милиона души. България имаше огромна армия от учени, които работеха много здраво.

    Софистиката – това антично изкуство, не е останала сираче – нейните следовници достойно защитават правото й на съществувание.

    Г-н Плевнелиев е прав – няма безработни инженери. Защото немалко от тях работят… като:

    нощни пазачи по строителни обекти;

    портиери в имоти на „посткомунистически“ нувориши;

    шофьори на таксита;

    орачи и копачи;

    пенсионери, отблагодарени от щедрата мафиотска държава с пенсии, неколкократно по-ниски от тези на шофьори, трактористи, багеристи и други дейци на нискоквалифицирания труд;

    и т.н., и т.п.

    „Посткомунистическата“ „държава“, на която той е президент, си е останала тотално комунистическа във всичките си аспекти, вкл. и в отношението й към висококвалифицирания труд.

    Едно от първите й подсъзнателни действия беше да унижи и да унищожи инженерната гилдия, като разпродаде на свои мафиоти за жълти стотинки – често пъти за скрап – индустриални предприятия, стрували на гърба на българския народ милиардни лишения.

    Инжинерите и при социализЪма не бяха сред първите по заплата в списъка на счетоводството – пред тях се нареждаха хора с къде-къде по-ниска квалификация, водени от вездесъщия партиен/комсомолски секретар.

    Но такава беше и си остава не само съдбата на висококвалифицираните технически специалисти – такава и днес е участта на българския интелектуалец, принуден в условията на елементарно „оцеляване“ все пак да твори – не за да „се отчете„, а защото това е неговата същност, най-човешката същност – творчеството, съзиданието.

    Още по-тежко става, когато човекът на умствения труд реши да не се поддава на ежесекундния просташки натиск на мафиотската държава.

    Тогава основната част от интелектуалната енергия неминуемо се пренасочва към борбата за справедливост, свързана с много страдания, загуби и отклоняване от основното предназначение на интелектуалния труд: творчеството.

    Класически пример за това е животът, творчеството и съдбата на един изключителен български интелектуалец –

    Янко Николов Янков-Вельовски.

    Неговият труд ПОЛИТИЧЕСКИ И ПРАВНИ УЧЕНИЯ. ОСНОВНИ АСПЕКТИ НА ПОЛИТИКОПРАВНИЯ ГЕНЕЗИС трябваше да обема 16 солидни томове, но спря на 9-ия том,

    защото авторът беше принуден

    да пренасочи интелектуалната си мощ в борбата за справедливост, отразена в цели (засега) 12 обемисти томове на поредицата ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ. ПОЛИТИЧЕСКА ДОКУМЕНТАЛИСТИКА.

    И каква е равносметката?

    Приканвам всеки съмняващ се или пък любознателен да набере в браузъра на своя компютър

    http://iankov.blogspot.com

    и да се увери самолично в истинността на твърдяното от мен.

    (Що се отнася до истинността на твърдяното от г-н Плевнелиев, то се илюстрира най-добре чрез отношението към посещението в Сиатъл на президента на българската държава, описано от преждеговорившата МАЛИНА:

    Колко тъжно. На срещата са присъствали само 40 сънародници при положение, че в Сиатъл живеят официално 4 хиляди българи. Поне да бяха 150-200 души… Но българските политици, посещаващи Америка, само обещават…„).

    Такава е голата истина.

    Другото – посткомунистическа софистика.

    Според (засега) непотвърдени слухове, г-н Плевнелиев в социалистическата си битност е работил като платен комсомолски секретар.

    А за този тип кадри говоренето и особено обещаването е нещо вродено и ненуждаещо се от обясняване.

    Трай, българино, за червена лустрация…

  2. Колко тъжно. На срещата са присъствали само 40 сънародници при положение че в Сиатъл живеят официално 4 хиляди българи. Поне да бяха 150-200 души. Но б ългарските политици посещаващи Америка само обещават и затова имат нисък рейтинг.

  3. Плевнелиев в Сиатъл: Моите посещения са от София на Запад. Както искате го разбирайте

    В България няма нито един безработен инженер, заяви президентът Плевнелиев на среща с българската общност в Сиатъл. Над един час българи разговаряха с президента в Пасифик институт, предаде „Фокус“.
    Издаването на документи, липсата на специалисти в областта на високите технологии, образованието бяха сред основните въпроси, от които се интересуваха сънародниците ни зад граница.
    На въпрос за липсата на специалисти в областта на високите технологии Плевнелиев заяви, че това е световна тенденция. „Безработни инженери няма, има жестока битка за инженери в целия свят. Китай произвежда осем пъти повече инженери отколкото Америка на годишна база. В България няма нито един безработен инженер. България беше голяма сила в инженеринга, дизайна, компютърните технологии. България беше изключителен фактор в един цял регион, където живеят над 500 милиона души. България имаше огромна армия от учени, които работеха много здраво. България може да надгради успеха от своето минало. Аз не само вярвам, че България може да се промени за 10 години, но аз съм пример за това“, заяви Плевнелиев. Той допълни, че е важно българите да могат да стартират успешни компании в България. Искаме след 5-10 години България да бъде регионален лидер, както бяхме преди 20 години, а защо не и по-високо, каза той.
    „Аз съм адвокатът на това университетите да имат стажове и да има тясна връзка между нуждите на бизнеса и нуждите на университетите. Правителството проведе реформа и вече работи системата за рейтинг на висшите училища“, отговори президентът. „Големият проблем на България е, че има студенти, които завършват пети курс и не са стъпили за един ден в някоя фирма, те нямат представа от реалната икономика, от реалния живот. Това се променя, имаме проект за дуално обучение“, каза Плевнелиев.
    В САЩ за около половин час може да отвориш компания, да се регистрираш и да започнеш дейност, дадоха пример българите. В отговор президентът подчерта, че „електронното правителство е негов тотален приоритет“.
    „Преди няколко седмици някои министри не бяха щастливи, че ги критикувах за това, че електронното правителство е приоритет, но не е структурирано както трябва. Обещавам ви, че ще следя внимателно прогреса по тази тема“, каза Плевнелиев.
    „За да подобрим драматично бизнес средата, трябва да разрушим възможността, при която бизнесът ходи и се моли на държавната администрация за услуги от всякакъв характер – общо 1100 на брой. Държавата трябва да бъде така добра да дава услугите дистанционно. Това е силен механизъм да сме ефективни, да подобрим доверието на гражданите и същевременно да намалим корупцията в държавната администрация“, каза държавният глава. Той увери българската общност, че до месец-два ще има големи новини в реализирането на електронното правителство.
    „Аз работя с няколко министри, за да можем да го структурираме правилно“, поясни президентът.
    Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик също зададе въпрос на президента на български език, като попита за мнението му за отношенията между Америка и България и какви са възможностите за инвестиции. Плевнелиев отговори, че никога отношенията между двете страни не са били толкова добри, но могат да бъдат и още по-добри. „Америка е стратегически партньор на България, голям приятел на страната. В последните две години САЩ е инвеститор номер едно в България. Това е добро постижение, което може да бъде надградено“, каза още президентът.
    Ще направим промени в Закона за българите в чужбина, така че да имаме много по-работеща платформа, за да стигнем до всеки един от вас, да ви чуем, да ви разберем, а и вие да видите, че държавата работи по-ефективно, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с българската бизнес общност в Сиатъл. „За мен е важно да поставя на едно много по-високо, работещо ниво отношенията между държавата и българите извън България“, подчерта държавният глава. Той обяви, че през ноември тази година се планира среща в Брюксел на представители на българските организации от всички точки на света. Идеята е на срещата да се дискутират промените в Закона за българите в чужбина. „Искаме не просто само да променим един закон и да накараме институциите заедно да работят по-ефективно, но и да чуем всички вас – дали тези решения, които предлагаме, са добри за вас. Ще видите активна позиция, до ноември ще има и нова стратегия“, посочи президентът. То заяви, че предложенията за промени ще бъдат качени на сайта на президентството, за да могат българите в чужбина да участват в обсъжданията им дистанционно. „Има какво да се подобри, институциите работят донякъде на парче и е необходима промяна на закона. Надявам се от следващата година да имаме работеща, обновена стратегия за българите в чужбина. Искаме да сме по-близо до вас, където и да сте“, подчерта Росен Плевнелиев.
    „Моите посещения са от София на Запад. Разбирайте го както искате. Други хора ходеха в друга посока“, каза президентът пред българската бизнес общност в Сиатъл. „Имам самочувствието да говоря езиците, да имам какво да кажа. За да бъдеш успешен, трябва да ти имат доверие. Доверие се гради. Дошъл съм тук, за да градим доверие с наш стратегически партньор по всички нива. Америка е важна, тя е важна и заради вас“, подчерта държавният глава.
    „С малко повече кураж и самочувствие, с много повече работа, ние можем да задминем много други нации. България е стабилна държава и това е много важно, защото в следващите години тази стабилност може да бъде надграждана, защото има здрави основи. За съжаление в много държави основите са напомпани с огромно количество кредити и сега ще трябва да се създават здрави основи. Със сигурност България ще се развива. За мен въпросът е с каква скорост ще се развива.
    България има своя туризъм, има своето земеделие, но ние искаме повече. И това е една от задачите, по която толкова много работя – да създадем устойчив национален план независимо кой е на власт, не парче на парче“, посочи Плевнелиев.
    Президентът увери българската общност в Сиатъл, че България е в добри ръце и на прав път. Имаме дългосрочен план за развитие, нищо няма да се случи от днес за утре, но много неща в дългосрочен план ще се случат както трябва, посочи държавният глава.
    „Искам да ви поканя, когато сте в България, президентската институция е отворена. Ние променихме много нещата там. Ако имате инициативи, които трябва да бъдат подкрепени от България, ако имате добри идеи, ние сме за това – за да ви чуем, и сме за това – да сме честни с вас, ако нещо не можем да го свършим, ще ви кажем – съжалявам, не става. За да надграждаме успеха, трябва да покажем успеха.Той ще се роди някъде – в една, две, пет добри инициативи. България със сигурност подобрява имиджа си в Европа“, каза още Плевнелиев.
    Радвам се, че българите успяват навсякъде по света. Радвам се, че са свободни и ходят навсякъде по света, каза президентът Росен Плевнелиев. „След като сте успели тук – в Меката на високите технологии, вие имате самочувствие. Аз също идвам тук със самочувствие. Това за съжаление не е толкова често срещано в България – нямаме самочувствие. А трябва да имаме. За мен като президент е важно да показвам успеха. Вашият успех тук е успех за цяла България. Това, което вие правите тук, за мен е символ на това къде е тръгнала България“, отбеляза държавният глава.
    „Опитваме се да поставим началото на един нов тип политика. Аз реших, че ще съм този честен, нов политик, който няма да обещава всичко, но ще внимава какво ще обещава и това, което обещае, да бъде така добър да си го изпълни. Това е важно, защото по този начин се ражда доверие. Когато има доверие между българите и политиците, със сигурност ние ще имаме по-силно гражданско общество и по-силни институции, базирани на гражданската енергия и инициатива. Това ще ни направи по-резултатни. Виждате Америка, Германия, която и от богатите държави да вземете, те не са богати, защото имат много петрол. Те са богати, защото имат работещи институции, имат силна средна класа, която знае какво иска и движи и държавата напред. Пожелавам си това и в България. Искам вашата енергия, вашето желание, вашите знания да се разпространят така, че това, което вие можете да правите на световно ниво, да бъде видяно, чуто и да посее своите семена в България“, каза още държавният глава.
    Българската общност подари на президента фотоалбум със снимки от всички техни родолюбиви дейности.
    В Сиатъл президентът Росен Плевнелиев представи идеята за „София тех парк“ пред водещи компании в IT-сектора. На кръгла маса по информационни технологии на тема „Да създадеш иновационна екосистема“ държавният глава разговаря с представители на Гугъл, Майкрософт, Фейсбук, Амазон и др.
    „София тех парк“ ще се изгражда на 4-ти километър в столицата, в близост до Площада на авиацията, на площ от 270 дка. За достъпа до технологичния парк ще бъдат изградени две нови улици и кръгово кръстовище. Паркът ще се реализира на два или три етапа. За първата фаза са отделени 100 млн. лв. по Оперативна програма „Конкурентоспособост“. Предвижда се да се изградят три-четири сгради, като основната ще е за офиси на големи компании в IT-сектора. Ще бъдат поканени Гугъл, Майкрософт, Сиско и др. Втората сграда ще е музей на науката и технологиите. Музеят ще е интерактивен, ще е подходящ и за деца, за които ще бъдат създадени специални образователни игри. Ще има и още една сграда, т.нар. инкубатор – място за стартиращи компании, в което те ще имат на разположение различни услуги за започване на бизнеса си. Идеята е в София тех парк да има много зелени площи. Ще има и голямо кафене, така че всички работещи в парка да са на едно място.
    Предвижда се вторият етап на технологичния парк да се изгражда в новия програмен период 2014 – 2020 г. на новата ОП „Конкурентоспособност“. За тази фаза са заложени 200 млн. лв. Тогава ще се изграждат центрове за информационно комуникационни технологии. Ще бъдат поканени и учени от БАН, които конкретно се занимават с тези технологии.
    За управление на технологичния парк ще се създаде държавна компания, която ще е към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тази компания ще е собственик на „София тех парк“.
    На кръглата маса по информационни технологии президентът разказа за образованието си в Техническия университет, как е спечелил първото състезание по програмиране, а след това пък се е занимавал със строежа на магистрали. По думите на президента, сега има нова задача – изграждане на информационни магистрали.
    Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Сан Хосе за срещи с лидерите във високите технологии. В третия ден от официалната си визита държавният глава ще проведе срещи в Изследователския център на НАСА. Ще посети лабораториите на Гугъл, HP, Сиско. Вечерта в „Опера Хаус“ президентът ще се срещне с местната българска общност. / vestnik Sega/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *