2024-04-19

1 thought on “ТЪЖБА срещу издателите на „Шоу“ и „Стандарт“

  1. Из http://e-vestnik.bg/14444/partnyorat-na-uikiliyks-za-balgariya-dava-na-prokuror-vestnitsite-standart-i-shou/

    „Чобанов е доктор по езикознание от Парижкия университет и работи в тамошна научна лаборатория по лингвистика. Бил е издател, заедно с друг българин, на емигрантския вестник „Парижки вести”. Срещу него в интернет започват да излизат компромати и досиета, когато започва да публикува на български грамите от „Уикилийкс” по споразумение с Джулиан Асанж и да публикува разследвания с документи за различни фирми и банки у нас. Сайтът „Биволъ” се пише съвместно от него и бургаския разследващ журналист Асен Йорданов.

    Жалбата на Чобанов в прокуратурата е по повод на това, че „Шоу” и „Стандарт” в рамките на една седмица пуснаха големи статии за него, в които го злепоставят и обвиняват в измами и корупция. Например – купил имот край морето за 2,5 евро на квадрат, пише „Шоу”. Но не уточнява, че имотът не е купен нито от общината, нито от държавата, а от частно лице (тоест – какъв е проблемът, каква далавера има?). И става дума за съборетина в рамките на Царево, както пояснява Чобанов, и цената не е тази.

    Вестник „Стандарт” твърди, че Чобанов представя като информация от „Уикилийкс” „препечатка на слухове от България”. Зад Чобанов „копчетата натиска” депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов, твърди „Стандарт” (статията е подписана „Екип на „Стандарт”).
    Твърдението е очевидно невярно, защото и в сайта „Биволъ”, и в „Болканлийкс” и „Уикилийкс” са публикувани грамите на американските посланици и на български, и на английски, и всеки може да сравни. Идеята на „Стандарт” е, че Чобанов, който е наречен „Протеже на ДСБ”, шантажира „родния елит”.

    Много е спорно, обаче, кое нарича „елит” вестникът. Дали всички онези персони, описани в грамите на „Уикилийкс” могат да се нарекат елит? И дали разкриването на компрометираща информация за тях е шантаж? В „Стандарт” очевидно са забравили функциите на медиите и са влезли в ролята на адвокати на властта и олигархията, коментират читатели във Фейсбук по повод публикациите.

    Статията в „Стандарт” представлява събрано досие на Чобанов , написано в стила на ДС и пълно с невярна информация. Във Фейсбук той е пуснал жалбата си до прокуратурата и е изредил биографични факти, с които опровергава публикациите.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *