Home » Избрано

Ще се пенсионираме ли някога в Америка? – Част шеста

2012.03.08 Няма коментари
Spread the love

Къде всъщност отиват парите ни от 401К и IRA?

 

Здравейте приятели! Надявам се да сте изкарали страхотно националния празник на нашата родина, България. Тук искам да използвам възможността да поздравя всички сънародници, които имаха желанието и възможността да дойдат и да присъстват на тържеството, организирано в центъра на Чикаго от нашето консулство, но най-вече тези деца, които въпреки студеното и ветровито време зарадваха всички нас със страхотните народни танци, песни и стихотворения. Браво, български юнаци!

Сега нека се върнем към темата за пенсионното осигуряване в Америка и нашето бъдеще тук. Миналата седмица получих въпросите Ви относно Traditional IRA и Roth IRA и се радвам, че много от вас не се притесняват да вдигнат телефона и конкретно да питат  това, което им е интересно и полезно. Продължавайте в същия дух!

Днес ще разгадаем тайните на взаимните фондове (Mutual Funds) и какво е тяхното приложение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всеки един пенсионен план извън Social Security е съставен от няколко вида инвестиционни инструменти – акции (Stocks); ценни книжа (Bonds); спестовни пазарни книжа (Money Markets) и много, много други. В крайна сметка, когато те стигнат до нас, те идват под формата на взаимни фондове (Мutual Funds). Всеки един от тези фондове си има предназначение и се използва в различен период от нашия план за пенсиониране.

Проблемът идва от там, че повечето от нас не са запознати какво точно е „взаимен фонд“, страхуват се да използват тези високоефективни финансови инструменти и това ни коства много пари с течение на времето.

КАКВО ВСЪЩНОСТ Е ВЗАИМЕН ФОНД?

Взаимните фондове са „пакети“ от акции, бондове и спестовни инструменти, които са под строгия контрол на професионални експерти на стоковата борса и техните екипи от хора. Нашата роля е тази на инвеститори и хора, които влагат някаква част от парите си в тези фондове. Парите, събрани от инвеститори, отиват за развитието на дадените компании или държавни организации. След евентуалното развитие и печалби на тези институции или фирми, на нас се предоставят дивиденти или по-добра пазарна цена на дадените акции и бондове, и следователно продавайки или ликвидирайки ги, ние получаваме парите, които първоначално сме инвестирали, и евентуалните лихви и печалби на тях. Така един обикновен инвеститор – като повечето от нас – печели пари на стоковата борса, използвайки взаимни фондове.

Истинската сила на този финансов инструмент е големият брой компании, които са включени в тези „пакети“ от акции и бондове, и това предпоставя по-голяма стабилност на инвестицията. Това е нещо важно за повечето от нас, след като тези пари ние „вадим от залъка си“, за да спестим за пенсиониране. Моят съвет е да се посъветвате с финансов експерт, разбира се може да се обръщате и към мен, преди да отворите какъвто и да е вид пенсионна сметка – било то 401К, Traditional IRA или Roth IRA – за да сте сигурни, че сте избрали правилните видове взаимни фондове, защото те варират в много разновидности.  Много често се случва, че хора с различни цели в инвестициите си, инвестират по абсолютно идентичен начин и не могат максимално да използват предимствата на тези инструменти, защото нямат достъп до човек, който би им помогнал да направят правилният избор в правилната ситуация, в която те се намират в даден момент на кариерата си и финансовият си живот.

В следващия брой ще избера десет интересни читателски въпроси и съответно отговорите им, затова продължавайте да питате и може да видите въпросите си, публикувани следващият път. Разбира се, както винаги може да се обърнете към мен на 224-522-2413 и на моя личен имейл [email protected]

 

Ангел Сапунджиев,

в. „България Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.