2024-04-26

2 thoughts on “Защо Светият Синод се страхува от отварянето на досиетата?

  1. Уговорили се съпруг и съпруга да пускат по едно бобово зарно в две затворени кутии при всяка своя изневяра.
    След 50 години отворили кутиите – в кутията на дядото имало 3 зърна, в кутията на бабата – нула.
    На въпроса на дядото – вярно ли е, че не е изневерявала бабата отговорила:
    – Ти от каде мислиш, че вземах боба, който ти варих цял живот ? ? ? . . .
    Затова аз питам:
    – От каде вземаха старата хартия за претопяване заводите за тоалетна хартия от 1989 г., та чак до сега – ами как от къде – от досието на МАКСИМ . . .

  2. Синдикатите искат финансова ревизия на Църквата
    Светият синод не е проверяван през последните 20 години

    http://novinar.bg/news/sindikatite-iskat-finansova-reviziia-na-tcarkvata_Mzc4MDsyMg==.html

    „Как Българската православна църквата харчи ежегодната си държавна субсидия. Такава финансова ревизия искат от синдиката КТ „Подкрепа”. За целта те са пратили писмо до Сметната палата, както и до финансовия министър Симеон Дянков. Първото е пратено още през април, а това до вицепремиера е от есента. Досега обаче резултат и отговор няма, жалват се от „Подкрепа”.

    Проверка на финансите на Светия синод не е правена през последните 20 години, аргументираха се синдикалистите. През това време те не са плащали и данъци, обясни шефът на профсъюза д-р Константин Тренчев.

    Единствената такава е през 2000 година. Тогава обаче се извършва ревизия само на Софийската митрополия. Инспекторите от финансовото министерство дори пращат данните до прокуратурата. От там обаче не намират основание да се самосезират, въпреки че става въпрос за нарушения за 1,2 млн. долара. Средно по 2-3 млн. лева годишно получава от държавата Българската православна църква. През 2006 година субсидията възлиза на около 1,1 млн. лева. В последствие средствата се увеличават и през 2009 година парите стигат до 1,9 млн. лева. Заради кризата и ограниченията, които прави кабинетът, парите през 2010 са намалени на 1,5 млн. лева.

    Отделно от това са парите за ремонти, които се отпускат за различни храмове и манастири извън страната. Сумите варират около 700 – 800 000 лева годишно. Досега обаче не е правена проверка дали тези пари се използват по предназначение. Според Христо Латинов от синдиката на свещениците към „Подкрепа”, парите, които получава църквата извън бюджета са много повече.

    В това число и от общините за ремонти и реставрация или по проекта „Красива България”. Така например преди 5 години кабинетът е отпуснал на синода 1 млн. лева за реставрация на Богословския факултет.

    Причината е геодезичен доклад, който показва, че сградата е опасна и може да се срути заради подпочевени води и изменена конструкция. Парите обаче не са използвани по предназначение. Шефът на Богословския факултет все още не е получил отговор на запитванията си за парите, обясни Латинов.

    КТ „Подкрепа” припомни и за проверките от Инспекцията по труда, колко от свещените са на договори и дали им се плащат осигуровки. От там се оплакаха, че са проверени под 10 % от храмовете. Така например се установило, че в Плевенската епархия има само един осигурен свещенослужител.

    Във Враца са едва 14, в Русенската епархия пък 10. В останалите са средно по 25. В София те са 368, а в Стара Загора – 93. След множеството настоявания от Инспекцията по труда уверили, че при необходимост проверките могат да продължат.

    „Подкрепа” настоява да се продължи и с проверката колко от свещениците и клира са били агенти на ДС, въпреки че от Светия синод отказват да дадат информация на Комисията по досиетата. Писмото си до комисията те са пратили още през януари 2011 година, едва сега обаче има развитие по въпроса.

    По закон обаче от комисията трябва да проверят за принадлежност и останалите синдикални организации, както и работодателските. Това досега не е правено. Именно за това настояват и от „Подкрепа”. Единственият синдикат, който е направил проверка, и то по собствено желание, е именно техният.

    Те ще се обърнат с писмо и към външния министър Николай Младенов. В него ще настояват „неговата непримиримост към ДС–агентите” да се пренесе и към други институциите под негова опека, не само към дипломатите. Такава е т.нар. „Ефория Зограф”, чието основно задължение е да събира пари за българския манастир в Света гора. Нейният шеф също е принадлежал към ДС.“

    .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *