2024-04-26

1 thought on “Правителство, което отравя бъдещето за 30 сребърника?

  1. Информация, публикувана на стената на Фейсбук група против шистовия газ

    „Информация за Голямо Пещене

    Вчера (8 декември) имаше среща в ограничен състав на заинтересовани от сондажа край селото. […]

    Срещата беше по-скоро за информиране за проблема на новоизбрания кмет на община Враца. В общи линии почти не се каза нещо ново. За малко прехвърчаха искри между един от жителите на селото и изпълнителния директор. За да не се повтарям, давам само новата информация и части от изказвания, които не цитирам дословно, а само смислово.

    Изп. директор на Дайрект: Проучването е приключило на дълбочина 3190 м. Приблизително на 2750 м е имало значителни газови потоци, съдържащи основно метан. Сега е в действие „демобилизация“ на сондата и имуществото. На повърхността ще остане тръба, кран и предпазни клапани. В следващите 2-3 месеца ще се направи анализ на ядката и ще се оцени има ли достатъчни количества газ, които има смисъл да се добиват. Ако количеството е достатъчно, ще се пристъпи към допълнително проучване. На сегашният етап не може да се каже в какво точно ще се състои то, т.е. към днешна дата нито се отрича, нито се потвърждава хидравличен разрив. Отрече да е подписван договор с LNG. Не можа да отговори защо информацията от сайта на LNG 100% се припокрива с информацията от сайта на TransAtlanticPetroleum, чиято дъщерна фирма е Дайрект Петролеум.

    Единият от представителите на МИЕТ каза, че този метод не е опасен, тъй като се правят редица дейности, които не позволяват замърсяване и да не четем в интернет, защото това било дезинформация. Реагирах веднага и казах, че след като държавата САЩ заявява, че средно на един от 20 сондажа има замърсяване, явно не е дезинформация. Все пак това са 5%, които са официално признати. Последва странно обяснение – тези случаи били предизвикани от малки новорегистрирани фирми, създадени от пенсионирани сондажници, закупили старо оборудване и неспазващи технологията. Казах му, че това е меко казано несериозно, тъй като цитираните фирми са добре известни на широката публика, тъй като са мултинационални.

    В края на моето изказване заявих на представителите на Дайрект и на МИЕТ, че лично се ангажирам да организирам хората от Голямо Пещене, Мало Пещене, Баница, Мраморен, Оходен и по цялото поречие на река Скът до Дунав и да не допуснем хидравличен удар. Затова въобще да не го планират.

    Кметът на Враца се държеше дипломатично. Явно не искаше видимо да застава на ничия страна. Така и не разбрах в бъдеще какво ще прави. Иначе казано, не мога да кажа нищо съществено от неговото изказване. Надявам се, че ще бъде разумен.

    След срещата разпитах какво означава термина „значителни газови потоци“. Обяснението: това означава, че при сондирането се освобождават газове, които до момента са се намирали в земния пласт през който минава сондажната глава. На повърхността има манометри, които отчитат рязко покачване на налягането, което е с различна и непостоянна продължителност.

    Представителите от Девенци се опитаха да ме поразмекнат като ми обясняваха, че в Голямо Пещене сондажът е може би най-евтиният в България, тъй като не е имало твърди скали и затова не се е налагало да правят скъпи манипулации. При евентуален добив няма да има нужда от хидравлични удари по тази причина. Ако се налага все пак, щяло да бъде само с вода – няма да има нужда от химикали. В същото време обаче, получих от изпълнителния директор една листовка, направена като за неинформирани хора, която явно цели да убеди, че при хидравличния разрив не се използват химикали, различни от използваните от хората в ежедневието. Има табличка с три графи: Добавки, цел (на използването им), общо приложение. Пример: Добавка – киселини; цел – Помага за разтваряне на минерали и възникване на пукнатини в скалата (предварителни пукнатини); общо приложение – За почистване на плувни басейни. Иначе казано, не се бойте хора, това го има около нас и на никого не вреди.

    Получих и информация за Девенци. Проучвателният сондаж е приключил, регистрирано е търговско откритие и в момента се прави ОВОС. Съгласно процедурата по закон, тази оценка трябва да се представи за обществено обсъждане. След него ще се направи окончателен вариант на ОВОС и следва получаване на концесия (искат да бъде 35 годишна). Така и не можах да се докопам до информация как ще се добива.

    Милен Стоянов“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *