Home » Избрано

Фондация “Ханс Зайдел”: Изборните трикове бяха “пошло изпълнение”, мандатът на ГЕРБ не е безусловен

2011.11.03 Няма коментари
Spread the love

ГЕРБ трябва спешно да си извлече поуки от случилото се на тазгодишните местни избори. В противен случай регионалните беди могат да се пренесат на национално равнище, предупреждава Богдан Мирчев, шеф на софийското представителство на германската фондация “Ханс Зайдел”, която е партньор на управляващата партия ГЕРБ.

“Никой не е в състояние да обясни на германците, що е то покупко-продажба на вот и защо този феномен продължава да “краси” резултатите на всеки изборен процес в една страна членка на ЕС като България. Все още изборната търговия се възприема в Германия като някаква балканска екзотика, но не може да не се долови и нотката на съжаление, което германците изразяват по повод на мотивите и последствията за купуващите и продаващите вота си българи”, казва Богдан Мирчев пред Дойче веле.

Освен това според него е “шокиращо”, че след всички провеждани през последните две десетилетия в България избори, всички участващи в тях партии се обявяват напълно или частично за победители. “В Германия правилата са съвсем прости. Всяка от участващите партии и коалиции ясно и категорично определя резултатите си като победа или загуба и задължително поздравява съперниците си в случай, че са спечелили повече гласове”, разяснява представителят на фондация “Ханс Зайдел”.

“В Германия фактът, че лидер на партия може да не поздрави опонента си, намира обяснение единствено в ниската политическа култура и в липсата на етика”, обобщава Богдан Мирчев, явно визирайки отказът на лидера на БСП Сергей Станишев да поздрави ГЕРБ за победата на изборите “2 в 1”.

Мирчев не коментира възцарилия се между двата изборни тура хаос в работата на централната и местните избирателни комисии, но описва тазгодишните изборни трикове като “пошло изпълнение в стил Джеймс Бонд”. Решение на българските изборни неволи Мирчев вижда във въвеждането на електронното гласуване. “Но при сегашните условия в България и при равнището на общата и компютърната грамотност в страната, всеобщото гласуване през интернет не би било възможно през идното десетилетие”, прогнозира представителят на фондация “Зайдел”.

“Резултатите от тазгодишния вот дават основание на Бойко Борисов и партията му да продължат наченатите реформи и преобразувания в изоставащата от общото развитие на Европейския съюз България. Даденият от гласоподавателите мандат на управляващите да продължат досегашната си политика има точно определен срок, а именно парламентарните избори в средата на 2013-а”, изтъква Богдан Мирчев.

Според него мандатът обаче не е безусловен. Мирчев илюстрира твърдението си с драматичната загуба на близкия до сърцето на премиера Борисов досегашен кмет на Сливен Йордан Лечков. “Нищо не може да спаси политиците от изборен провал в случаи като този, независимо че на национално ниво партията, която даде гръб на уличения в злоупотреби сливенски кмет, постига отлични изборни резултати.

Подобен пример имаме и във Видин, където общината се оказа силно задлъжняла. В същото време кандидатите на ГЕРБ се възползваха от лошото управление на опонентите си в градове като Благоевград и Пловдив и спечелиха много места за кметове и общински съветници. Ръководството на ГЕРБ би трябвало да си извлече поуки от случилото се на местния вот. В противен случай регионалните му беди могат да се пренесат на национално равнище”, предупреждава Мирчев.

Шефът на софийското бюро на фондация “Зайдел” не отминава без внимание и драматичното стопяване на преднината на кандидат-президентската двойка Плевнелиев-Попова на балотажа в неделя. Двукратното намаление в разликата между подадените гласове за двойката на ГЕРБ и за съперниците им от БСП, е също знак, който би трябвало да бъде обстойно анализиран и дискутиран от ръководството на управляващата партия, смята Мирчев.

Едно от обясненията, според него, е зейналата дупка в центъра на българското политическо пространство след провала на малките партии, които го запълваха доскоро. “Това е електорална база, която все още търси своя политически представител в лицето на някоя нова партия. Вероятно гласовете за Меглена Кунева могат да й дадат кураж тя да я оглави. Но преди това Кунева ще трябва да обясни на своите съграждани защо в своите предизборни послания тя така яростно нападаше партиите и партийното начало в политическия живот на страната”, заключава Богдан Мирчев от фондация “Ханс Зайдел”.

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.