Home » Избрано

Новият президент смята да отзове ДС-посланиците в първия си работен ден

2011.11.03 Няма коментари
Spread the love

Според Плевнелиев енергийната независимост може да е тема за референдум

 

В първия ден от моето президентстване, аз ще искам да подпиша указите за отзоваване на посланиците, които са част от бившата Държавна сигурност, заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев. Днес председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова връчи на Плевнелиев и на Маргарита Попова решението на комисията за избора им за президент и вицепрезидент, както и издадените удостоверения за избора. Двамата трябва да встъпят в длъжност през януари 2012 г.

След официалната церемония в ЦИК Росен Плевнелиев каза, че ще проведе серия от срещи с Георги Първанов, тъй като темата за президентството не можела да се изчерпа с пиенето на едно кафе или чай. Плевнелиев даде заявка за цялостна работа в институцията. Настоящият президент и вицепрезидентът Ангел Марин също уважиха новоизбраните си приемници.

Росен Плевнелиев обеща, че ще работи с всички предишни президенти на България. Още днес той ще се срещне с първия демократично избран президент Желю Желев, а утре ще обсъди въпросите и с предшественика на Георги Първанов – Петър Стоянов.

„В следващите 3 месеца до 22 януари 2012 г. аз няма да работя на парче”, обеща той. Новият президент уточни, че ще започне да формира екипа си и след като встъпи в длъжност ще обяви и имената на съветниците си. Той се зарече, че в рамките на първия си месец като президент ще проведе поредица от пресконференции, за да изясни пред журналистите приоритетите и задачите, които си е поставил.

Плевнелиев намекна, че проектите с руско участие не са част от т.нар. Голям шлем, но заяви, че иска България да бъде врата на Русия към Европа и врата на Европа към Русия. „Големият шлем е свързан с проекти за енергийната ефективност и независимост, за да не ни спира някой кранчето”, подчерта той. Новият президент е категоричен, че всеки проект за развитието на България трябва да се гледа поотделно, за да се постигне максимален резултат и да има достатъчно прозрачност.

Плевнелиев се върна и на въпроса с референдумите и бе категоричен, че ще проведе такива, които са ясно формулирани за гражданите. Една от възможните според него теми за референдум е енергийната стратегия на България и Националната програма за развитие „България 2020”.

Относно бъдещето на българската армия, новият главнокомандващ подчерта, че тя трябва да бъде модерна и да се управлява адекватно спрямо рисковете на XXI век. Плевнелиев каза и че приема Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, която бе представена от военния министър Аню Ангелов на 16 септември м.г.

 

Христина Добрева,

Vsekiden.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.