2024-04-19

2 thoughts on “Кухият модел на българската демокрация

  1. „…Изборите стават още по отвратителни. Фасада на все по-кухия модел на българската демокрация, в който имената нямат никакво значение.“

    Какво го увърташ като пишман социалдемократ?

    Защо направо не кажеш, че когато нямаш избор, това не са избори, а обичайната куха фасада на вечната, родена още в пелените си куха, т.е. празна, демокрация?

    „През миналата седмица управляващата дясна партия официално припозна като свой кандидат един от досегашните емблематични кметове на своя най-заклет, ляв противник.“

    Докога ще ни навирате в очите „леви“, „десни“, „независими“?

    Всички са произлезли от едно и също котило и преследват един и същ интерес, за който още от Древен Рим се знае, че „не мирише“. Някога всички бяха еднообразно оцветени в алено, но след изчерпване на историческия лимит на червеното днес имитират всички цветове на дъгата.

    Само и само да се докопат до Мамона.

    За постигането на тази цел нашенските плутократи имат за съюзник не кого да е, а т.нар. български електорат.

    Както пише в студията си „Революцията“ (стр.283 от т.3 на Статии, студии, записки. – С., „Янус„, 2011. – 303 с.)проф.Янко Н. Янков-Вельовски, „…масовият българин предпочита да бъде управляван от хора без достойно минало или дори изобщо без минало.

    Защото застаналият до човека с достойно минало вчерашен конформист ще се чувствува непълноценен и за да не съществува за него такова усещане, той тотално не допусна до властта хората с безупречно минало.“

    Бих добавил:

    Не само не допусна, но не допуска и днес, а май се кани и в бъдеще да не допусне до властта достойните, а да целува ръка на палачите си, вместо да се ококори и да види, че лъжата, колкото и приятна да е за ухото, го води право в гроба.

    Победата на изборите е важна, но не единствена цел. Защото в сделката има и трета страна – местните олигархични структури, в чийто интерес е запазване на отгледаното и подкрепяно от тях статукво. Въобще интересите в тази сделка са така преплетени, че не се знае, всъщност, кой чия кандидатура е.

    И пак „олигархични“ структури…

    Как пък тия „големи журналисти“ за толкова време не увряха, че в България няма – и няма как да има – олигарси! За възникване на олигархия са необходими поколения натрупване на богатства.

    Това са били и са пар екселанс плутократи – от момента на събуждането им една сутрин като зетьове на Крез (или Буров – ако не са чували за древния символ), та и до днес=

    Изглежда българската публика, по примера на западните им съдружници, не се впечатлява твърде много от факта, че плутократите са теглили капиталите си от същите български банки (БНБ, ДСК, Булбанк, Минералбанк, и пр.), в които нашенците през деня са внасяли отделяните от залъка си спестявания – само дето „тегленето“ е ставало нощем.

    Така напр. моите 4000 лева, престояли 30 години в ДСК като „вноска за жилище„, се оказаха точно 54 лева през 1997 г.!

    И сега искате от мен – не, убеждавате ме, настоявате, кандардисвате ме – да гласувам за поредния плутократ-президент (името и партийно-безпартийната му принадлежност са без значение), кмет, общински съветник?!

    Може.

    Ама на куково лято…

    А вий?

    Вий сте…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *