2024-04-20

1 thought on “Узбекска журналистка: Първанов е бракониерствал!

  1. Радио „Свобода“ с първи отзвук за „Президент на РъБъ“

    ИВО ИНДЖЕВ

    Узбекският архар продължава да преследва президента на България

    превод от текст на руски предоставен от авторите на репортажа излъчен на узбекски език по Радио „Свобода“ на 2-ри юни.

    http://www.ozodlik.org/content/article/2059823.html

    Ловът на рядък планински овен в Джизак преди две години струва твърде скъпо на българския президент Първанов.

    Узбекският лов принуди Първанов да дава обяснения и сега стана тема в нова книга.
    На 2-ри юни в София, столицата на България, известният журналист и писател Иво Инджев представи новата си книга посветена на разобличаването на президента Георги Първанов.

    Названието на книгата е „Президент на РъБъ“. Книгата е посветена на незаконните действия и лъжите на президента на България. Тя завършва с отделна глава за президентския лов в узбекистански резерват на рядък овен вписан в „Червената книга“

    Пред Радио „Свобода“ авторът Иво Инджев обясни защо главен герой на книгата му е станал президентът Георги Първанов.

    – „За съжаление нашият президент е известен в българското общество с това, че лъже. Много неща казани от него са лъжа. Неговият лов в Узбекистан до днес не е загубил актуалност. Той даде обяснения, твърдейки, че по време на официалното посещение е действал по графика. Но в официалния график не пише нищо за Нуратинския резерват в Джизакската област. Искам да напомня на читателите, че историята с президентския лов в Узбекистан още не е приключила“ – казва българският журналист Иво Инджев.

    В изявленията си до този момент президентът твърди:
    – „Не съм убил архар“.

    Първо заек, после овен

    Президентът на България беше на официално посещение в Узбекистан от 5-ти до 8-ми ноември 2008 г. Малко след като официалната визита приключи се появи информация за посещението му в Нуратинския резерват, във Фаришкия район в Джизакска област.

    Разговаряйки с жителите на територията на Нуратинския резерват нашият кореспондент изясни, че българският президент е влязъл там с оръжие с цел да ловува.

    Събеседникът ни описва подготовката на посещението на госта, която започнала две седмици предварително.

    – „Най-наред подготвиха пътя. Почистиха пътя, асфалтираха. Чистота, най-главният приоритет беше чистотата. Направиха много за това“ – казва събеседникът ни.

    Той предава и думите на милиционерите, охранявали президента на България.

    – „Докарали 40 домашни заека и ги пуснали за лова. Така казват милиционерите, които са били там. Те казват, приготвихме за него един открит УАЗ“ – разказва нашият събеседник, чието име не разгласяваме от съображения за безопасност.

    – „Дойде той, седна в този УАЗ с един телохранител и шофьор и тръгнаха. Стреля в зайците, пак-пак-пак, казват милиционерите. Но не слиза и не поглежда дали е улучил“ – преразказва думите на милиционера жителят на Фаришкия район.

    След като се настрелял на зайци в Айдаркул, президентът пренощувал там и сутринта пристигнал в резервата.

    – „Пристигна рано сутринта, на развиделяване, примерно в 6 сутринта. След това не се върна в Айдаркул. Но първият лов беше там, в Айдаркул“ – твърди събеседникът.

    Той потвърждава, че в Нуратинския резерват са влезли 13 български гости и именно президентът на България взел на прицел планинския овен.

    Сътрудници на Нуратинския резерват, които помолиха да не бъдат назовавани имената им разказаха, че самият премиер-министър на Узбекистан Шавкат Мирзияев им е дал заповед да пуснат президента на България в резервата с оръжие.

    По техните думи поради това никой не протестирал, че тези действия по узбекския закон се считат за бракониерство.

    Защо именно планински овен?

    Штефан Михел преди няколко години е изучавал планинските овни в Нуратинския резерват. Според него интересът на бракониерите към архарите се обяснява с това, че месото им е много вкусно.

    – Обикновено отстрелват големите самци. Това фактически не влияе на популацията на архарите. В целия свят има цивилизовани методи за предотвратяване на лова на застрашени животни. Който иска да ловува плаща голяма сума пари и стреля. Парите ще бъдат похарчени за продължаване и съхраняване на популацията на изчезващите животни. Но в Узбекистан този метод не е развит“ – твърди Штефан Михел.

    Немският учен счита, че такъв лов става на специално определена територия, а не в резерват.

    Трябва да се отбележи, че в цял свят има правила за ловуване на застрашени животни. Днес за отстрел на архар се заплаща 39900 долара. През 2008 г. когато е ловувал президентът на България убиването на архар е струвало 28500 долара.

    Според член 204 от Наказателния кодекс на республика Узбекистан нарушаването на режима на защитени природни территории, от което настъпват големи вреди (от сто до триста минимални работни заплати) или други тежки последствия се наказва с глоба от петдесет минимални работни заплати или лишаване от определено право до пет години или изправителен труд за срок до две години.

    Защо Узбекистан оказа специална любезност на президента на България?

    По мнението на наблюдателите, по това време Георги Първанов е един от редките държавни ръководители на страна-членка на Европейския съюз, който посещава Узбекистан. Тогава още са в сила санкциите от страна на Евросъюза спрямо Узбекистан наложени след Андижанските събития през 2005 г. Освен това Първанов идва в Ташкент с проект, съгласно който узбекският газ може да се транспортира в Европа, заобикаляйки Русия.

    Президентът на Узбекистан Ислам Каримов след преговорите с президента Първанов даде пресконференция. На пресконференцията Каримов заяви, че експортът на газ ще се повиши от 17 на 25 милиарда кубически метра.

    По време на визитата си българският президент предложи проекта на газопровод „Набукко“, който минава през България. Тогава Каримов се съгласи, че България е добра възможност по географски и геостратегически стандарти за транзит на узбекския газ.

    Навярно знаейки, че българският президент е страстен ловец правителството на Узбекистан е направило такъв щедър подарък на президента на България – архар вписан в „Червената книга“, предполага български журналист, живеещ във Франция.

    – „Най-напред българският президент трябва да се извини пред гражданите на Европейския съюз. Доколкото знам това е единственият европейски държавен глава, който е посетил Узбекистан след андижанските събития без да се поинтересува от съдбата на политическите затворници и от ситуацията с правата на човека. Възможно е чрез този лов на архар Узбекистан да е искал да реши свои политически проблеми“ – смята Атанас Чобанов.

    Дали в резултат на това гостоприемство е настъпило постепенното затопляне на отношението от страна на Евросъюза към Узбекистан? Дали планинският овен е изиграл някаква жертвена роля за това затопляне? Отговорите на тези въпроси могат само да се предполагат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *