Home » Авторски страници, политика

Борис Джонсън уверил Захариева, че правата на българите ще бъдат защитени

2017.05.16 Няма коментари

Министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна вчера в Брюксел с Върховния представител за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, с комисаря по разширяването Йоханес Хан и с външните министри на Обединеното кралство Борис Джонсън и на Ирландия Чарлз Фланаган – съобщи пресцентърът на МВнР. По време на срещата Захариева е запознала Могерини с хода на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Темата за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС е била обсъдена и на срещата на министър Екатерина Захариева с комисаря по разширяването Йоханес Хан. По темата за Западните Балкани акцентът е бил поставен на ситуацията в Р. Македония. По време на разговора е било изтъкнато, че е важно да се преодолее политическата криза, което да позволи да се даде позитивен сигнал към македонския народ, за да може страната да се върне на пътя към своята европейска перспектива.

Екатерина Захариева и Борис Джонсън

Екатерина Захариева и Борис Джонсън. Снимка: vevesti.bg

Екатерина Захариева се е срещнала и с първия дипломат на Обединеното кралство Борис Джонсън. Двамата са обсъдили Брекзит, ситуацията в Сирия и Украйна, както и въпроси от двустранните отношения. Борис Джонсън отбелязал, че още като кмет на Лондон е оценил значимия принос на българските граждани, живеещи в Обединеното кралство, за икономиката и културата. По време на разговора събеседниците са се обединили около мнението, че правата на българските граждани на Острова, придобити до момента, не бива да бъдат нарушавани. Захариева е поканина Джонсън на визита в България. Британският външен министър е отбелязал, че България остава привлекателна държава за неговите сънародници, както за почивка, така и за инвестиции във ваканционни имоти.

На среща с ирландския външен министър Чарлз Фланаган е бил поставен акцент върху Брекзит. Двете страни са се обединили около необходимостта от следване на единен европейки подход и около тезата, че Обединеното кралство ще остане много важен партньор. Ирландия изразила готовност да окаже съдействие на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС – съобщи още пресцентърът на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.