2024-04-19

1 thought on “Какво е това комунизъм?

  1. „Началник на затвора е Гогов.“

    Прочетох с вълнение написаното от Тошо за ония далечни, но незабравени от способните да помнят, години. И в съзнанието ми изплува един намръщен образ от ония времена.

    Бяха назначили нов квартален в новия ни квартал (до 1959 г. – село на 5 км. от столицата). Висок, слаб, черен, със зъл поглед. Носеше се слух, че е бил голям милиционерски шеф в Белене, но са го разжалвали и пратили да ни „вкара у ред“ и нас. Казваше се Гогов.

    Колчем се срещнехме, ме изглеждаше с подозрително-изпитателен и някакси предварително осъдителен поглед. Знаеше – нали беше квартален – всичко за мен и семейството ми. Изглежда не му допадаше, че съм студент в Юридическия факултет. Дружеше с отявлените, известни на всички потърпевши в квартала, садисти – доставяше им удоволствие да пребиват човека и за най-дребната простъпка. При мен нямаше за какво да придирят, затова изглежда и ме недолюбваха.

    По едно време изчезна от хоризонта. Вероятно са го били пенсионирали – те и сега отиват на „заслужен отдих“ в разцвета на физическите (за духовните няма място) сили – тогава още на 45 започваше времето на нищонеправенето.

    Когато хора като проф.Янко Н. Янков-Вельовски и заместника му в Партия „Либерален конгрес“ Тошо Пейков повдигнаха въпроса за отговорността на престъпниците (1990 г.), Гогов и С-ие бяха живи. „Другарите“ от всички бои (червени, сини, зелени, жълти и пр.) положиха максимални усилия заслуженото възмездие да не настигне садистите. Днес децата, внуците и правнуците на извергите са мастити бизнесмени, известни политици, собственици на баснословни богатства в пари и имоти на екзотични места по Испания, Италия, Гърция и дори на Майами бийч в Щатите.

    Техен демократичен партньор е т. нар. Запад.

    Така де – парите не миришат. Дори когато са кървави…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *