Home » българи зад граница, Е-Списание

Протест в София в подкрепа на Мирослава Димитрова

2016.05.11 2 коментара
Spread the love
Мирослава Димитрова

Мирослава Димитрова

Виенската прокуратура е предявила обвинение срещу българската гражданска активистка Мирослава Димитрова Козлеков, в подкрепа на възраждане на националсоциализма. Утре Мирослава трябва да се яви в полицейско управление за провеждане на разпит. Досега се изясни, че обвинението е повдигнато въз основа на анонимен сигнал за две споделени преди повече от година във Фейсбук снимки. Не е имало никакъв текст или съзнателно изразена позиция! Мирослава въобще не си спомня за такова нещо. Всеки, който е бил във Фейсбук знае, как вируси разпространяват снимки, да не говорим за съзнателна хакерска провокация.

Днес, от 12.00 ч. пред австрийското посолство в София 16 приятели и съмишленици на Мирослава Димитрова организираме протест срещу нелепото и провокативно обвинение, целящо да блокира гражданската активност на нашата сънародничка. Това е грубо потъпкване на гражданските права на Мирослава Димитрова и злоупотреба с право от страна на виенската прокуратура. Очевидно някой много желае да преобрази Австрия по рецептите на Джордж Оруел!

Прилагаме открито писмо от името на митинга, което ще бъде връчено на австрийския посланик.

Румен Дечев

——————————————————————————————————————

До посланика на Република Австрия в България
Н. Пр. г-н Роланд Хаузер

Открито писмо на участниците в митинга пред Австрийското посолство в София в защита на Мирослава Козлеков

Уважаеми г-н Посланик,

Нашата сънародничка и австрийска гражданка, Мирослава Козлеков, майка на две деца, изключително интелигентна жена и признат специалист в професията си, отговорен човек с изявена гражданска позиция, неформален лидер на българските граждански активисти във Виена и зам.-председател на Народно социално движение, е застрашена от съдебна разправа. Мирослава е получила повиквателна да се яви в полицията с обвинение, че, представете си, участвала във „възобновяване дейността на националсоциализма”??! Ние, които добре познаваме Мирослава и нейната дейност като граждански активист, отхвърляме това несъстоятелно и зле скроено обвинение, основано на анонимен сигнал за предполагаемо споделяне на снимки във Фейсбук. Моля Ви, не убивайте у нас уважението към Австрия, като цивилизована и европейска държава, която в трудните години на османското нашествие защитаваше християнството в Европа и подпомагаше освободителната борба на балканските народи. Зад нелепо скроените обвинения ние виждаме посегателствата срещу гражданските права на една австрийска гражданка и българска патриотка, опит да се възпрепятства нейната последователна гражданска позиция в защита на европейската християнска цивилизация и изпадналия в трагично положение български народ. Изразявайки желание да дадем официални показания пред компетентните австрийски власти по несъстоятелното обвинение срещу нашата сънародничка, искаме да отбележим следното. Мирослава Димитрова по рождение е славянка* и православна християнка, отстоява и тачи своята религиозна и национална идентичност и като всеки българин изпитва топли чувства към близкия ни по кръв и култура руски народ. И тя е изразила тази си позиция в десетки граждански акции. Това само по себе си изключва всякаква съпричастност на Мирослава към нацистката идеология. Изглежда във виенската прокуратура не са запознати, но хитлеризмът по принцип е антихристиянско, антиславянско и в частност антируско движение. Искаме да припомним факта, че под натиск на германското посолство в София през годините на Втората световна война в България бе забранено честването на празника на светите братя Кирил и Методий, български славяни, създатели на славянската писменост.

Уважаеми г-н Посланик, основавайки се на Вашите опит и мъдрост, разчитаме на бързата Ви намеса за прекратяване на несъстоятелните обвинения срещу нашата сънародничка и австрийска гражданка Мирослава Димитрова. Безотговорните действия на самозабравилия се прокурор могат да поставят под въпрос традиционно добрите отношения между България и Австрия. Средствата за информация в България дават достатъчно светлина по случая, а ние, нейните приятели и съмишленици, сме в готовност да продължим протестите и да мобилизираме европейското и световно обществено мнение в нейна подкрепа.

С най-добри чувства към приятелския австрийски народ и към Вас лично,

За митинга:

Румен Дечев, председател на Народно социално движение
д-р Веселин Стоянов, журналист и дипломат
Мадлен Кирчева, бивш общински съветник в Столичен общински съвет

София, 11.05.2016 г.

—————————————————————————————————————

* Бел.ред.: Дали българите сме славяни или има по-скоро само някакъв славянски елемент в етногенезиса ни, е въпрос, по който има написани много исторически изследвания. Едва ли може да се каже, че някой в България може е славянин по рождение, но такъв е изразът, който организаторите на протеста са използвали в своето Отворено писмо до австрийския посланик.

2 коментара »

 • Румен Дечев said:

  Славянството не е генетична, а културна определеност на една нация. По принцип нацията социо-културна общност. Специално българската нация има много, и най различни, етнически съставки, което още на времето бе подчертано от най-авторитетният ни биолог – акад. Методи Попов. В българската нация са обединени и прабългари, и славяни (безспорно най-многобройният съставен елемент, наложил своя език на цялата общност), и траки, и авари, и печенеги, и кумани, и гърци, и пр, и пр. Това, което ни прави нация, не е генетичният материал. Сама по себе си идеята за чисто генетична общност е фантасмагория на некомпетентни хора. Хитлер застъпваше такива примитивни идеи. По-късно по този повод Конрад Аденауер ще каже: “Прусакът е славянин, забравил, кой е дядо му” 🙂 Това което ни прави нация е културата, към която принадлежим. Тя дава основните черти на нашата духовност, бит и манталитет. Че още през 13 век българите се олицетворяват със славянството е видно по Бориловия синодик:

  “88. [На] Кирил Философ, който преведе божественото пи­сание от гръцки език на български и просвети българския род, новия втори апостол, … вечна памет.
  89. [На] неговия брат Методий, архиепископ на Моравия Панонска. тъй като и той много се е потрудил за славянската книга, вечна памет.
  90. [На] неговия ученик Климент, епископ на Велика Мо­рава, и на неговите ученици Сава, Горазд и Наум, тъй като и те много са се потрудили за славянската книга, вечна им памет.”

  Видно е, че в Бориловия синодик понятията “български” и “славянски” се покриват напълно.

  Няма такъв българин, който да се е разграничавал от славянството по време на Българското национално възраждане XVII-XVIII в., най-славният период в новата българска история. Това би било прието за кощунство. Разграничаването от славянството е явление от най-новото време и е явен признак за деморализацията и разпадането на българската нация.

  Що се отнася до Мирослава Димитрова, тя се идентифицира като славянка и българка, което, както в Бориловия синодик, е едно и също.

 • Мариана (author) said:

  Извинете, но определението славяни не е термин за културна принадлежност. Най-малко пък за днешните българи. Ако става дума за наследството на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, т.е. за писмеността, както и за това, че т.нар. черковнославянски всъщност е старобългарски, това може да се приеме като културна определеност и традиция. Но определението славяни – не.

  Разбира се това не значи, че някой не може да определя себе си като славянин, щом така иска. Но няма как да се върне времето векове назад и това понятие да има същото съдържание, както преди векове. Още повече в културно отношение. Защото, най-малкото, културната идентичност на разните славянски племена по никакъв начин не може да се пренесе ей така, през времето, и някой да има същата такава идентичност като на тези или на онези славяни през еди кой си век. От тези различни славянски племена са се зародили и оформили при това различни т.нар. славянски народи, чиято културна идентичност естествено също се е развивала и променяла.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.