2024-03-28

5 thoughts on “Мамо, ти отгледа емигранти…

  1. Тази статия е малко като да говориш за въже в дома на обесения, но може пък някои да намерят нещо за себе си.Всеки има право да емигрира, всеки има право да не превръща Родината във виртуално понятие, понасяйки своя кръст на място. И не всичко е хаос, мръсотия, развала и лъжи в България – пълно е с прекрасни хора и всеки ден съм свидетел на прекрасни постъпки. Да не рисуваме черно-бяла действителност, само защото сме отровени от черногледство. Това няма нищо общо с отсъствието на реализъм.

    http://liternet.bg/publish4/kdimitrov/preselnichestvo.htm

    Константин Димитров

  2. „България е там, където сме ние“ Но все пак зад граница си остава едно виртуално понятие, силно оцветено от носталгия и далечни спомени. 23 години вече живея в САЩ, и поне за мен е факт че има разминаване между сърцето и разума. Разумът ми казва че България далеч не е този рай който сърцето си представя, а сърцето ми казва че България далеч не е този ад който разумът описва. Истината е че и разумът, и сърцето, са прави. И че и двете не са прави. Мисля че за голяма част от емигрантите тази амбивалентност е постоянен спътник. И това усложнява живота до известна степен. Мария може би ще бъде от този тип емигранти, според написаното от нея. Пожелавам й да не е, и й пожелавам успех.

  3. Добре дошла ,Мария. Приемаме те с отворени обятия в нашата далечна ,пътуваща ,устремена към един по-добър живот България на НЕдоволните ,но НЕотказали се българи от дъното на изтерзаната си душа, българи до мозъка на костите си.Приветствам твоето писане, твоето откровение (извинявай ,че се обръщам на „ти“,премам те като сестра ,не по кръв ,но по съдба: емигрантска и несигурна ,но винаги пълна с надежда).Уверена съм на 100 % че ,нас българите зад граница, писането ще ни спаси.Нека с радост ползваме завещаното ни от светите братя Кирил и Методий и отец Паисий Хилендарски ,който ни учи да не се срамуваме , но да се гордеем с произхода си и с писмеността си.Страшно си права ,че България е там ,където сме ние, не където са продажните ни управници . Не се обвинявай ,че напускаш територията на България – това не е предателство .Нали смисълът е в това- да оставим поколение.Поколение ,което да израстне щастливо и безгрижно и да му осигурим бъдеще достойно. След като в Родината нямаме възможност ,тръгваме да завладяваме нови територии.Никой и нищо не ще сломи свободния ни дух.Казваш за социализма ,че не трябвало да си отива ….,не приятелко ,въобще не е трябвало да идва. Единственото ,което ни е завещал и Левски е …чиста и свята Република (без комунизъм -без уравниловка) ,Република с възможностите на свободния пазар и конкуренцията ,където добрите имат стимул да стават още по-добри. Най- сърдечно ти желая да изтриеш сълзите си , да вдигнеш гордо глава и да жънеш успехи .Пътят е стръмен и трънлив ,но там , където е най трудно проправяй пътя си с усмивка и много любов. Ще има хора ,които ще те нараняват покажи им добрата си страна ,не се озлобявай.Ще те гледат чудно ,но това ще ги обезоръжи.Когато можеш помогни, ще ти се върне в труден момент.Каквото и зло да ти се е случило ,винаги приемай ,че е могло да бъде и по- зле. Стискам палци.УСПЕХ!

  4. Dear Maria, I was moved by your eloquently preseted story. I am confident that you will succeed wherever and whatever you do. Please accept my best wishes from Jerusalem Israel

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *