Home » Избрано, политика

Да не се разпуска парламентът, докато не бъде променен Изборният кодекс

2013.02.23 Няма коментари
Spread the love

Граждански форум на националните протести с участието на координатори от София, Варна, Благоевград, Велико Търново, Павликени, Сандански, Петрич, Самоков, Гоце Делчев, Дупница, Сливен, Перник, Пазарджик, Стара Загора и други даде днес пресконференция в БТА.

По същото време в хотел “Континентал плаза” в София се проведе кръгла маса за промяна в управлението на страната, организирана от други протестиращи. От Граждански форум на националните протести се разграничиха от участниците в кръглата маса в  “Континентал плаза”.

Подробности за тези две събития могат да се прочетат по-долу.

 ————————————

Протестът в София утре ще тръгне в два лъча, които ще се съберат пред парламента, според координаторите

 .

Златина Димитрова, Агенция “Фокус”

Протестът в София утре ще тръгне в два лъча. Това каза на пресконференция Янаки Ганчев, координатор на протестите на Орлов мост в София, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Единият лъч ще тръгне от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента, каза Ганчев. Той уточни, че тази вечер не е организиран протест и няма да се попречи на церемонията по избор на патриарх. “Ние сме българи, православни”, посочи Янаки Ганчев, а други представители на координаторите заявиха, че сред тях има и мюсюлмани. На въпрос за белия бус, който пуска патриотични песни, Янаки Ганчев отговори, че този бус винаги е с тях и никога не е създавал проблеми.

„Провокатори и новопоявили се говорители започнаха да се внедряват между хората, да се качват на трибуната и да казват какво искат”, каза Николай Николов, координатор на протестите от Варна.

Янаки Ганчев зави, че към почти всички от протестиращите има нападения, включително и през тази нощ. „Тази вечер е разбита кола, миналата вечер е нападнато жилище”, каза Ганчев. Има бити, арестувани. „Правим всичко възможно това да не се случва”, каза още той.

Координаторите обвиниха ГЕРБ, че се опитва да разцепи инициативния комитет, а други партии се опитват да се възползват от протеста. Представителите на протестиращите искат среща с президента Росен Плевнелиев и кръгла маса. Срещата трябва да бъде при ясно формулирани цели и задачи и в нея да не участват представители на политически партии, а само представители на гражданските комитети. Протестиращите предлагат срещата да бъде излъчвана по БНР и БНТ. В отговор на въпрос дали президентът Росен Плевнелиев ще се справи със сложната задача, която му се пада сега, Ганчев изрази надежда, че той ще се справи.

Сред исканията са още разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху декемврийските сметки, докато тече разследването, разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите го до този момент, да се осигури 50 % гражданско участие в този тип структури, да се премахне ДДС върху електроенергията, незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие, право на отзоваване на депутатите.

Координаторите на протестите отрекоха политическа намеса на кръглата маса в Сливен и бяха единодушни за това, че има координация с представителите от Сливен. Чавдар Янев, представител на координаторите, заяви, че утре ще има обединение с групата в Сливен на протеста утре.

„Най-тежка е ситуацията във Варна, когато 100 мутри на ТИМ влязоха и разбиха инициативния комитет”, заяви Янаки Ганчев. Преди началото на пресконференцията един от представителите на координаторите влезе в спор с гражданин, дошъл на пресконференцията, който обвини координаторите, че правят нещата тайно и при затворени врати. „Естествено, че ние трябва да се координираме на затворено”, заяви по време на пресконференцията Янаки Ганчев. „Това не е нелегален комитет, който да се събира и да решава някакви неща зад гърба на гражданите”, каза Ганчев.

——————————-

 .

Граждани: Да не се разпуска парламентът, докато не бъде променен Изборният кодекс

.

Тина Ивайлова, dariknews.bg

На кръгла маса в София, на която се събраха представители на 16 съюза и обединения, 46 граждани, както и 137 сдружения от цялата страна, беше взето решение да не се разпуска 41-то Народното събрание, докато не се промени Изборният кодекс и докато не се реши за активното участие на гражданите в парламента.

Гласувано беше 50% от народните представили да се избират мажоритарно, т.е. да не бъдат партийни кандидати. Всички бяха единодушни, че Конституцията на България трябва да бъде променена.

На форума предварително бяха поканени представители от всички политически партии.

Скандалите между участниците за това кой да вземе пръв думата продължиха и в следобедните часове. Един от организаторите на събитието е Андрей Слабаков.

Всички присъстващи решиха да внесат декларация при президента с конкретни искания. Сред предложенията са да няма жандармерия в страната ни, да се въведе данък “простащина” за всички, които слушат или разпространяват чалга, да има още една държавна телевизия, като ръководството й да се избира пряко от народа, както и на всеки чин в училище да има тъчскрийн.

Присъстващите на форума се съгласиха да се срещнат отново с групите от Сливен, където се провежда също кръгла маса.

Следващата събота те ще обсъдят дали да се обединят.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.