2024-04-25

1 thought on “Търси се. Някои го намериха в мрежата

  1. Три влиятелни личности може да са дали заповед за атентата в Бургас

    http://www.burgasnovinite.bg/tri-vliyatelni-lichnosti-moje-da-sa-dali-zapovedtta-za-aten.html

    Чужди издания продължават да отделят голямо внимание на атентата срещу израелски туристи в България и на реакцията на Израел.
    Изданията съобщават за разпространените кадри от българските власти на камикадзето и за хода на разследването.

    Италианските „Кориере дела сера“ и „Стампа“ посочват, че мистерията около камикадзето се задълбочи, след като вчера за известно време се беше появила така наречената шведска следа /за шведски гражданин от алжирски произход, който е предполагаемото камикадзе/, но по-късно шведските служби за сигурност САПО отхвърлиха тази версия, посочва в. „Кориере дела сера“.

    В анализ в „Кориере дела сера“ коментаторът и специалист по Близкия изток Гуидо Олимпио, анализирайки иранската следа и следата Хизбула, посочва три влиятелни личности, които може да са дали заповед за атентата. Първият е Касем Солеймани, отговарящ за иранските бригади Кудс, до които прибягва Иран, ако реши да използва средствата на терора и да извършва тайни операции. На второ място е Талал Хамие, лидер на звено 910 от ливанската Хизбула, най-добрият съюзник на Техеран.
    За звено 910 е известно, че действа по два начина – чрез продължително присъствие под прикритие в дадена страна или чрез акции от типа „удряй и бягай“. Често пъти звеното използва за целите си ливанци с паспорти на западни държави. В два случая е използвало например хора с шведски паспорти.

    На трето място е Мустафа Бадредин, близък сътрудник на Хамие, който има в актива си участие в много планове на Хизбула. Често пъти той се занимава с подбора на хората, с набелязване на подходящото време и на тактиките.

    Понякога Хизбула поверява мисиите си на друго звено – 1800, създадено, за да сътрудничи с близкоизточни групи, в частност палестински. Те мога да действа привидно в името на друга кауза и така да отклонят вниманието от Техеран, пише Гуидо Олимпио в анализа си.

    САЩ споделят мнението на Израел за вината на Хизбула и Иран, пише в. „Ню Йорк таймс“. Според трима неназовани американски представители Хизбула с благословията на Иран стои зад престъплението, въпреки че и Хизбула и Иран отрекоха категорично да са замесени. Засега обаче не е сигурно дали самото камикадзе е искало да изиграе точно тази роля, да се самовзриви или е претърпяло, както се изрази израелски представител, трудова злополука, допълват изданието. Мистерията в тази насока също едва ли ще бъде разгадана, заключава то.

    Израелците сега са изправени пред серия от сложни ситуации, пише нюйоркският вестник в друг анализ по темата. Сирия и нейните химически оръжия, иранската ядрена програма, Хизбула в Ливан, промените в Египет. Сега идва и атентатът в България. Всичко това принуждава Израел да преосмисли своята регионална стратегия, посочва американският в. „Ню Йорк таймс“.

    Атентатът в България поражда страхове, че е настъпила нова смъртоносна фаза в продължителната сенчеста война между Израел и Иран, като в тази фаза обикновените граждани очевидно заменят досегашните мишени (дипломатите), пише в. „Вашингтон пост“. Изданието припомня двата разкрити неотдавна заговора срещу израелски мишени, в Кипър и Кения. Вестникът посочва, че двамата иранци, задържани по-рано този месец от кенийските власти във връзка със заговор да взривят западни и израелски цели в Кения, са носели мощен военен експлозив, който можел да унищожи цял хотел. В Кипър задържаният неотдавна ливанец, който признал, че събирал информации за израелски чартърни полети и маршрути на екскурзионни автобуси и че имал намерение да взриви самолет или автобус, е бил снабден с шведски паспорт, посочва изданието.

    Според израелски експерти по сигурността обаче отговорът на Израел на атентата вероятно няма бъде видим, а ще бъде част от цикъла на удари в стил „око за око, зъб за зъб“, които си разменят Израел и Иран, пише още „Вашингтон пост“.

    Британският „Гардиън“ споделя също тази позиция, като се аргументира, че когато през февруари беше разкрита вълна от заговори за бомбени нападения срещу израелски дипломатически цели в няколко страни, Израел отговори сдържано.
    На противоположното мнение е „Индипендънт“, според който страховете за ескалация на напрежението с Иран са основателни предвид заплахата на Израел, че Иран ще плати тежка цена заради случилото се в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *