Home » Избрано

Протестиращи съдии: ВСС е висш съвет на слагачите

2012.07.13 3 коментара
Spread the love

Стотина съдии от цяла България се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет в знак на протест срещу уволнението на председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Това е първи в страната протест на магистрати. На единствения лозунг, издигнат на протеста, пише „ВСС – Висш Съвет на Слагачите”, предаде “Фокус”.

Още вчера съдиите заявиха, че ще отложат насрочените за тази сутрин дела, които трябва да гледат, за да дойдат на протеста. Тези от провинцията са си взели отпуска, обобщи Dir.bg.

Съдии от СРС, СГС, САС и ВКС ще внесат искане във ВСС да оттегли решението си за дисциплинарното уволнение на Тодорова, съобщи БГНЕС. В противен случай, настояха те, членовете на съвета трябва да подадат оставки.

От Съюза на съдиите пък излязоха с позиция, в която изтъкнаха, че е пренебрегнато влязло в сила решение на Върховния административен съд, според което ВСС е длъжен да осигури право на привлечения към дисциплинарна отговорност да се защити лично. Тодорова имаше право само на писмени обяснения. “Подобен акт е явна демонстрация на незачитане върховенството на закона”, се казва в позиция на съюза.

“Не е необичайно, при такива груби погазвания на съдебната независимост съдии демонстрират по подобен начин – на улицата. Освен съдиите във Франция, които миналата година протестираха, преди години в Пакистан съдиите излизат на масови протести, в резултат на което политическото уволнение на председателя на Върховния съд на Пакистан е отменено”, коментира по-рано пред БНР съдия Калин Калпакчиев от Апелативния съд.

11 неправителствени организации подкрепиха протеста на съдиите и заявиха в декларация: “Този безпрецедентен акт, извършен без Тодорова да е изслушана в съответствие с изискванията на справедливия процес и в разгара на съдийските събрания за номинации за новия ВСС, е поредната политическа поръчка, която в последните месеци на своя мандат ВСС изпълнява в угода на управляващите. Формалните мотиви за уволнението – просрочване на мотивите по дело, е очевидно само повод за разправата с Тодорова, чиято активна позиция за реформа на съдебната система и борбата с корупцията срещна враждебността и безразличието на тези, които я управляват”.

Правозащитниците, част от които се включиха в протеста, призоваха:  В този кръстопътен за българската съдебна система ден се обръщаме към президента, парламента и другите институции, към нашето гражданско общество, с настояване да вземат активно отношение към този безпрецедентен репресивен акт на ВСС. На карта е независимостта на българския съд, на карта е системата за защита на нашите права и свободи! Не е време за мълчание”.

 

Източник:  Plovdivchanin.com

3 коментара »

 • въпрос said:

  Ами нали “слагачите” са ви назначили бе, корумпета?

 • ха-ха-ха-а-а-а-а! said:

  …казал хърбел на щърбел! Съдебната система е фундамента на всяка държава. А какъв е “фундамента” на българската държава? Червената хунта гестаповците са непобутнати в тъй наречената съдебна власт. Партизаните на комунистическата престъпна са окупирали единственото място, от където всяка цивилизована държава въдворява ред и справедливост. Какво може да се очаква, след като “гоцевщината” е вече явление в тая корумпирана и изгнила система, поставяна на унищожителни критики през шест месеца от ЕС и ЕК. И така, до края на света – нали така се казваше в една техна партизанска песничка.

 • s.atadjanov said:

  Гарван, гарвану…
  Най-важната съставна част на мафията, която ни управлява е съдебната система. Тя придава “законообразен” вид на пладнешкия грабеж. Уж сляпа, но с остър нюх за финикийски знаци и осезание за разнасяни от адвокати и други парламентьори пликове. Според дебелината им и отсъждането…Тя е “свещенната крава” на сегашното ни статукво. Необратимо и до дъно корумпирана и удобна на всички управляващи. Протестират за правото на Тодорова да се защити. А как да се защитят жертвите на “правосъдието” на Тодорова, по делото за изнасилване, прекратено по давност, без съответните мотиви за прекратяване? Крайно време е законодателно, да бъдат принудени да правораздават под строг контрол и обществено прозрачен отчет за извършеното. Но едва ли ще стане, тъй като останалите мафиоти нямат интерес…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.