Home » Избрано

“Ню Йорк таймс”: Връзките на България с Израел са в риск

2012.07.31 Няма коментари
Spread the love

След бомбата в автобуса връзките на България с Израел са изложени на риск, пише в днешния си брой в. “Ню Йорк таймс”

 

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад акта. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише “Ню Йорк таймс”.

Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран – становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността, на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга.

Вестникът цитира политолога от Нов български университет Владимир Шопов, който казва, че за малка България да излезе и открито до назове Хизбула в такъв контекст е равносилно на това да навлезе в минно поле. “Трябва да си абсолютно сигурен, наистина напълно уверен, че убедителните ти доказателства ще издържат пред всички останали страни от Европейския съюз”, допълва той.

Представител на българската служба за сигурност, пожелал анонимност, каза, че в схемата на нападението и уликите има ясна насока, която води към Хизбула, но че ще е нужно известно време преди да може официално да се каже нещо категорично.

“Ню Йорк таймс” цитира и изказване на българския външен министър Николай Младенов, който посочва: “България има мюсюлманско малцинство. Има и много араби, дошли в страната, и не бихме искали те да се чувстват дамгосани по някакъв начин заради този акт. Това е спокойна страна и бихме искали да остане такава.” Младенов отхвърли критиките за бавния ход на разследването с думите: “Да дадем на хората, които работят по случая, възможност да си свършат работата.”

Българският премиер Бойко Борисов заяви миналата седмица, че актът е дело на изключително опитна група заговорници. Много от изявленията на властите сякаш целяха да разсеят критиките в страната по отношение на разследването, отбелязва изданието.

Всекидневникът цитира и бившия шеф на разузнаването генерал Кирчо Киров, който казва, че не е изненадан от атаката. “В последните 5-6 години имахме много конкретна информация, че организации като Хизбула и структури, свързани с Ал Кайда, както и отделни лица, са готови да подготвят нападения, посочва той. През януари, преди да напусне службата – отбелязва Киров – имало съвсем конкретна информация за атаки срещу израелски туристи. Ние взехме мерки за предотвратяването им”.

* * *

 

Израелски експерт: Камикадзетата не носят перуки

Терористът от Бургас не е типичен самоубиец, твърди експертът от Международния институт по контратероризъм в Херцелия д-р Боаз Ганор в анализ, публикуван във в.“Джерусалем пост”, съобщава в. “Труд”.

Според експерта, атентаторите-камикадзе не носят перуки, не се дегизират и не носят документи за самоличност, дори ако са фалшиви.

Д-р Ганор смята, че бургаският терорист най-вероятно е имал намерение да остави бомбата в багажника на автобуса с израелски туристи, след което да напусне мястото под чуждата самоличност, осигурена му от фалшивите документи, както и прикрит от дегизировката с перука и бейзболна шапка.

Неотдавна вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че това на снимката, “е лицето, което извърши терористичния акт. Няма съмнение”.

Пътуването с такси също не се вписвало в профила на терориста камикадзе. С този пример израелският експерт подкрепя хипотезата си, че атентаторът е искал да избяга от мястото на взрива. Очевидно мъжът се е отнасял грижливо към външния си вид, което е нетипично за хора, решили да сложат край на живота си, пише Боаз Ганор. И дава за пример добре епилираните крака на мъжа, заснет от камерите на летището, както и старателно оформените вежди, видни на фотографията на главата, съхранявана в бургаската морга.

“Атентаторите шахиди биха отишли на акция най-много с обръсната брада, за да не събудят подозрение, но едва ли биха се явили пред Аллах с къси панталони и подобен обиден атрибут, какъвто е женската перука”, разсъждава д-р Ганор. По думите му терористът определено не е имал намерение да направи публична самоекзекуция.

 

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.