2024-03-28

5 thoughts on “Атентат на летище Бургас

  1. http://www.dnes.bg/crime/2012/07/18/7-potvyrdeni-jertvi-poimenno-broiat-izraelcite.164182

    По последна информация жертвите от атентата на Летище „Бургас“ са 7. Според БНТ на пистата има още трупове на загинали израелски туристи. В болницата в града са настанени 37 ранени.

    Общо 154 израелски туристи са кацнали този следобед с полет от Тел Авив.

    Туроператорската фирма, която е организирала 10-дневната почивка, проверява поименно по списък на летището оцелелите от взрива.

    От силната взривна вълна има леко ранени родни таксиметрови шофьори, които са чакали клиенти.

    Полицейски кучета претърсват района на летището за други взривни устройства, след като сред журналистите на летището бе разпространена информация за това, че е имало обаждане за две бомби в туроператорската фирма малко преди взрива в автобуса.

  2. Премиерът: Паниката удря по туризма ни

    “Искам да помоля да спрете. Да не вредите на държавата”, обърна се в петък Бойко Борисов към журналистите в Търговище.

    “Някой някъде написал и вие от вчера всички институции ги питате кога ще има едва ли не терористичен акт. Това е пагубно за туризма. Ако вие го четете това, ще дойдете ли в България? Защо искате да коментираме някакъв сайт, в който всеки може да си плати информации?, попита той. И продължи: – Мислите ли, че съседите им е хубаво, че печелим повече пари. В пъти е повече. Туристите са клиенти. Те имат една лятна почивка, ще отидат в България, Турция, Гърция. Битката за туристи между съседите е огромна. Особено в зимните курорти конкуренцията е голяма. Вие от вчера ни карате да коментираме някакъв сайт. Бъдете уважителни към себе си. Напишете във вашата медия, че ще има терористичен акт. Дали някой ще пита Меркел, ще ви цитират ли, ще питат ли министрите. И мен ме докопахте днес! Паралелно излязоха информации, че няма такова нещо и от израелските служби, и от нашите. Международните терористични организации наблюдават реакции, слушат и планират удари. България има прекрасна външна политика към арабския свят, аз бях председател на палестинската общност! Вие два дни говорите по това! Какви мерки да вземат органите. Те ако чакат да напишат в някой сайт и тогава да реагират, всички са за уволнение тогава. Съжалявам, че трябва да говоря като на бавно развиващи, с риск да ви обиди, това ми е отговорът. Това вреди на туризма.”

    “Питайте в Англия някой ще ви обърне ли внимание? Ще ви допусне ли да питате въобще. Вие вредите. Имаме огромен ръст на израелски туристи. Някой иска да пропъди туристите, като ги плаши. Вие съдействате с всичка сила да не печелят българите”, каза премиерът.

    МО: Всяка година ни стряскат

    Всяка година по това време израелските служби предупреждават за евентуални атентати. Това обясни военният министър Аню Ангелов.

    До момента няма никаква информация по линия на специалните служби и специално в служба “Военна информация” за подготвян атентат от страна на “Хизбула”.

    Ежегодно около датата на смъртта на заместник-лидера на “Хизбула” Имад Мугния Израел иска от държавите в Европа повишаване на бдителността. Ангелов обясни, че това е свързано с конкретна дата и няма никакви точни данни по какъв начин ще бъде извършен атентатът.

    “Молбата на министерството на транспорта на Израел е да се повиши сигурността на летищата при излитане и кацане на самолети на Израел”, заяви Ангелов. По принцип те предупреждават всички европейски столици, доколкото аз знам, каза Ангелов и определи това като нормално.

    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1175612

  3. Вратарят на хотел Плиска: Дюнерите ни пазят от атентати!

  4. През януари се появи информация, че израелските служби са предупредили български си колеги за готвен атентат в зимен курорт. Тогава шефът на отдела по сигурността в транспортното министерство на Израел Дани Шенар се е свързал с колеги в София и Атина и ги е помолил да повишат условията за сигурност около автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите или почивните станции.

    „Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Това е, защото има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме. Доколкото разбирам, местните служби сътрудничат с нас. Ние обаче не сме отправили нашето предупреждение към тях защото имаме каквато и да било специфична информация, нито имаме източници, които да са ни посочили, че нещо ще се случи при вас“, каза тогава Шенар за Дарик.

  5. Взривното устройство е било поставено в багажника на автобус претъпкан с туристи от Израел, които току-що са потегляли за Слънчев бряг от пристигнал на летище Бургас самолет с еврейски туристи

    Това съобщи източник от аерогарата за Бесове.бг. Загиналите са поне 20, а ранените ще се окажат над 100, защото взривната вълна е възпламенила още два съседни автобуса пълни с летовници . Те също горят.
    „Хвърчат ръце и крака във въздуха от прозореца. На 100-150 метрова в радиус е пълно човешки останки“, твърдят очевидци. Гледката е потресаваща и засега версията за терористичен акт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *