Home » Избрано

28 септември – Денят на правото да знам

2011.09.27 3 коментара
Spread the love

За девети пореден път Програма Достъп до Информация ще връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информацията. Специално жури ще определи победителите в отделните категории. В България Денят на правото да знам бе отбелязан за първи път през 2003 г.

Деветата церемония за връчване на награди по случай Международния Ден на правото да знам ще се проведе на 28 септември 2011 г. от 17.00 ч. в Пресклуба на БТА (София, бул. “Цариградско шосе” 49).

Тази година категориите за наградите са шест:

Позитивни награди “Златен ключ”

1. Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ);

2. Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация;

3. НПО, най-активно упражнявало правата си по ЗДОИ;

4. Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация;

Антинагради:

1.Катинар” за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация;

2. Завързан ключ” за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ.

sept28

.

3 коментара »

 • Лила said:

  А има ли вече предложения кой да бъде награден?

 • Nik said:

  Лила,

  Винаги има, но награждават не най-достойния, а най-удобния.

  Пунта Мара…

 • Наградените said:

  За девети път Програма Достъп до Информация връчва годишни награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Тази година церемонията ще бъде открита с песента “Дишай”, посветена на празника.

  Наградите за 2011 година ще бъдат връчени в шест категории.

  1. Категория
  Гражданин, най-активно използвал правото си на информация

  Награда „Златен ключ” се присъжда на:

  Арх. Калина Павлова от Варна – за изключителната гражданска активност, свързана с Общия устройствен план на Община Варна и строежа на Алея Първа и участието на гражданите в процеса на взимане на решения. Борбата й за достъп до информация е дългогодишна, а ефектът е от полза за цялата общественост. Калина Павлова дава отзвук на случая посредством системно участие в медиите.
  Почетна грамота получават:

  Инж. Георги Сербезов от Пловдив – за активно и последователно търсене на информация от Община Пловдив и Община Смолян, свързана с усвояването и разходването на публични средства от общината и общински предприятия. Води и печели сам съдебни дела срещу откази на администрацията да му предостави информация.
  Емил Илчев от Благоевград – за упорито търсене на информация от Община Благоевград, КАТ, ОД МВР-Благоевград и Областната управа, свързана със “синята зона” в Благоевград, с дейността на общинската фирма “Паркинги и гаражи” и с общинско предприятие -“Биострой”. С помощта и на правния екип на ПДИ обжалва постановените откази.
  2. Категория
  Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация

  Награда „Златен ключ” се присъжда на:

  Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) – Варна – за активното използване на Закона за достъп до обществена информация във връзка с прозрачността на усвояването на еврофондовете. НПО-то изпраща заявления до всички общини в страната по ЗДОИ с искане на информация какви проекти са разработили по 7-те оперативни програми, какви средства са усвоени и как са изхарчени. В резултат на проучването, организацията издава брошура с карта на България, на която са отбелязани тези общини, отказващи информация на гражданите, както и онези местни администрации, които я предоставят.
  В категорията не се присъждат грамоти

  3. Категория
  Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация

  Награда „Златен ключ” се присъжда на:

  Екип на в. „Сега” – Вестник „Сега” първи публикува информация, че сред дарителите на МВР има разследвани и осъдени лица. Информацията е получена след подадени заявления по ЗДОИ до ОДП в цялата страна и в резултат, вестникът публикува серия статии, свързани с дарителите на МВР. Публикациите предизвикаха спирането на даренията от частни лица и фирми със заповед на министър Цветанов и обещание за регистър на дарителите, който да е достъпен онлайн от 1 октомври 2011. Подаваните от екипа на в. „Сега” заявления за достъп до информация са систематични и имат стратегически характер. Журналистите публикуват резултатите и цитират ЗДОИ, което спомага за популяризирането на закона.
  Почетна грамота получава:

  Лора Филева от в. „Дневник” – За публикациите, разкриващи практиката на Министерство на вътрешните работи да получава дарения. Информацията е получена след заявления по ЗДОИ и обикаляне на ОДП из цялата страна, за да се получи на място.
  4. Категория
  Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани

  Награда ”Златен ключ” се присъжда на:

  Сметната палата на РБългария – за пълното съответствие на Интернет страницата й с изискванията на Закона за достъп до обществена информация и задълженията за прозрачност на работата на институцията по силата на други закони. Сметната палата поддържа един от най-важните регистри, свързани с прозрачността на управлението – Регистър на лицата, заемащи висши държавни длъжности. С приемането на новия Изборен кодекс Сметната палата създаде, представи пред неправителствени организации и медии и пусна да работи националния Единен регистър по Изборния кодекс. С навременното стартиране на Единния регистър Сметната палата показва, че следва своя девиз: „Ние защитаваме парите на данъкоплатците”.
  Почетни грамоти получават:

  Министерство на отбраната на РБългария – заради осветляването на дейността на Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово”, Старозагорска област и назначаването на старши експерт по връзки с обществеността към полигона в лицето на Станимира Данева.
  Община Попово – за ежемесечните отчети за работата на администрацията, които се излъчват в Интернет страницата на общината и по местната телевизия „Канал 9”. И за съответствието на общинския сайт с изискванията на ЗДОИ.
  5. Категория
  Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите

  Антинаграда „Златен катинар” се присъжда на:

  Община Видин – за дългогодишната практика да се отказва обществена информация на граждани и журналисти, които са принудени да водят съдебни дела. И за необходимостта общински съветници да подават заявления по ЗДОИ, за да получат информация от кмета.
  „СРАМОТА” в категорията получава:

  Община Ямбол – Запостоянната практика да отказва „мълчаливо” обществена информация на граждани,журналисти и на общинските съветници. Последните също водят дела срещу кмета за дължима по закон информация. За липсата на задължителна по закон информация на сайта на общината. За прескачането на обществено обсъждане и липсата на ОВОС при реализацията на проект за “възстановяване на Градския парк и лесопарк Боровец”, по който са изсечени многогодишни дървета.
  6. Категория
  Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация

  Награда „Вързан ключ” се присъжда на:

  „Паркинги и гаражи – Благоевград” ЕООД за Решение за отказ на информация по заявление на Емил Илчев от Благоевград, който иска от общинската фирма Правилника за дейността на фирмата. В отговор на заявлението получава решение за отказ на информация, в което се посочва, че действително „Паркинги и гаражи“ е задължен субект по реда на ЗДОИ, но информацията не може да бъде предоставена, тъй като не е обществена.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.