Home » Избрано

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ КАЛИНА ТОМОВА

2011.09.27 Един коментар
Spread the love

КАЛИНА ТОМОВА
е Регистриран участник в
ОТКРИТА СЕСИЯ НА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ
Неделя, 2 октомври 2011
Зала за конференции на Primerica, 2700 S. River Rd., Des Plaines, IL 60018
Патрон на фестивала – Светлозар Момчилов
Мениджмънт – Петранка Стаматова

Калина Томова е родена в града на “Южна пролет“ – Хасково, на 30 август 1956. Възпитаник на Първо основно училище “Васил Левски“ и II-ра ПГ “Проф. Д-р Асен Златаров“ (1971-1974) в родния си град. Завършва ВИНС Варна, специалност “Счетоводство и контрол“ и “Педагогика“ (1975-1979).
Животът и работата на различни места и в различни сфери допринасят за обогатяване на професионалния и творческия й път. Занимава се с фотография – Хасково (1974-1975), работи като проектант в Териториален Информационно-Изчислителен център Кърджали (1979-1984); в отдел Автоматизирани системи за управление на Машиностроителен завод “Млада гвардия“ – Хасково (1984-1985); Преподавател в Оздравителен икономически техникум с. Минерални бани край Хасково (1985-1995); Н-к отдел в Дирекция Бюро по труда Хасково (1995-1996); Счетоводител в “Хасково-БУЛГАРТАБАК“АД (1996-2004), Старши експерт в Дирекция Регионална служба по заетостта Хасково (2005-2008).
Калина пристига в САЩ в началото на 2008. До края на ноември същата година живее в Кливланд, Охайо, откъдето започва да публикува като кореспондент репортажи от събития на българската общност в града в Чикагския вестник “България сега“ както и лично творчество. От декември 2008 се премества да живее и работи в Чикаго, откъдето продължава сътрудничеството с вестника като кореспондент. През септември 2009 стартира в рубриката “Изповед“ на в. “България сега“ кампания “Живот без насилие“ и в продължение на около година и половина разказва в художествена форма различни, споделени от читатели истории по темата.
На 8 март 2010 г. Калина Томова стартира малък бизнес, свързан с педагогическата си правоспособност – създава домашна детска градина, която постепенно укрепва и разширява. От средата на 2011 г. идеите за модернизиране и утвърждаване на работата с деца се реализират в прекрасните условия на наета подходяща двуетажна къща в Норидж, в близост до населени с много българи квартали.
Философ по душа, Калина от дете търси форма и начин да изрази вълнуващото я върху белия лист. Пише от ученическите си години, но активното писане започва след 1990. Има публикации в печатни издания в родния си град (в. Хасковски вести, в. Шипка, в. Новинар-юг – 1992-2008), а след пристигането си в САЩ предимно във в. “България сега“. Има публикации в литературния сайт “Откровения“ от 2008 г., над 60 произведения (под името klemenTINA), в електронния сайт “БГ нюз“, както и в личния си сайт: www.kalitom.multiply.com . Подготвя нов личен сайт за любителите на перото и изкуството, който се надява да стартира в близките месеци и който ще бъде оповестен на страницата й във Фейсбук.
Калина Томова е инициатор за основаването на литературен клуб в Чикаго, провеждащ сбирките си в Кафе-Книжарница “Лейди Бъг“ от м. юли 2009 г., наречен по-късно Клуб “Българско слово“, с което се постави началото на организираните срещи на литературни творци и почитатели на книгата сред българската общност в града. На 1 април 2010 г. в Чикаго е учреден Съюз на българските писатели в САЩ и по света, в който Калина Томова е секретар и член на УС. В литературния клуб, както и на срещите, организирани от Съюза, са представени произведения на творци от Чикаго, презентирани са ново отпечатани книги, дебатирани са различни теми.
Калина пише поезия, импресии, проза. Издадени книги все още няма – официално. Сама подготвя и принтира книги със свои творби, които подарява на приятели: Лирика и импресии: “Опит за съхранение“ (2001), “Прозрение“ (2002), “Танц на тишината“ (2003), “Ти можеш“ (2004), “Магията с име любов“ (2004); Разкази: “Разкази от светлина“ (2005), “Амнезия“ (2010); Новела: “Ще те позная с душата си“ (2005); Роман: “Тайната на сребърната нишка“ (2006). Материали, достатъчни за издаване на поредица от книги с творчеството на Калина Томова!

PV-KT

One Comment »

  • Marinela Stoianova said:

    Калина е невероятен човек – позитивен, емоционален, слънчев.Изключително богатство е да познаваш такъв човек.
    Како Калинче,обичам те! Желая ти все повече и повече успехи, ти си борбена натура.Бъди здрава и успявай! Целувам те! Маринела

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.