Home » Избрано

За едни Ивановден, за други – Рождество Христово

2011.01.07 3 коментари
Spread the love

Рождество Христово отбелязват православните християни, които използват Юлианския календар.

Православните християни, които използват Юлианския календар, днес празнуват Коледа.

Празникът се отбелязва от сръбската, грузинската, коптската, ерусалимската и руската православна църква.

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил поздрави всички православни християни за „големия и спасителен празник Рождество Христово“, предаде ИТАР-ТАСС.

Рождество е празник на събитията, променили хода на човешката история, каза патриархът, подчертавайки, че след Рождество „на света, потънал в грях и малко отличаващ днес се от света по онова време, се е появила надежда“.

Патриархът отслужи празничната служба в храма „Христос Спасител“, на която присъстваха президентът Дмитрий Медведев и съпругата му.

Премиерът Владимир Путин присъства на службата в църквата „Покров Богородичен“ в село Тургиново в Тверска област, където са били кръстени бъдещите родители на Владимир Путин, които са родом от това място и са живели в близките села. Преди три години църквата бе ремонтирана, включително с лични средства на Путин.

В Сърбия, Черна гора, Македония, в Северно Косово и Република Сръбска в Босна и Херцеговина Бъдни вечер беше снощи.

Пред белградския храм „Свети Сава“ бе запален бъдник, а след това се състоя празнично бдение, отслужено от сръбския патриарх Ириней. Преди това патриархът освети новопостроения храм „Свети Симеон“ в Нови Белград.

По-голямата част от източноправославните християни в Русия, Сърбия, Гърция, Армения, Грузия, Македония, Румъния, Беларус и част от Украйна празнуват Рождество Христово според Юлианския календар. Празникът бе почетен с шествия във Витлеем

Източноправославните християни в Русия, Сърбия, Гърция, Армения, Грузия, Македония, Румъния, Беларус и част от Украйна празнуват Рождество Христово днес. Празникът бе почетен с шествия във Витлеем

Централното честване на празника в Косово се състоя в храма „Свети Димитър“ в Косовска Митровица, където епископ Теодосие освети и запали бъдника в присъствието на политически ръководители на сърбите в Северно Косово и на сръбския вицепремиер Божидар Джелич, сръбския министър за Косово Горан Богданович и държавния секретар Оливер Иванович, съобщиха сръбските агенции. Нашата справедлива борба за Косово продължава. Тази вечер е за помирение и подкрепа на нашия народ в Косово, каза Джелич, добавяйки, че „2011 г. ще бъде силна европейска година и година на борба за Косово“.

Черногорско-приморският митрополит Амфилохий освети бъдниците пред Цетинския манастир и призова вярващите да дойдат в храма и да „не вървят след лъжливи попове“, предаде ТАНЮГ.

Привържениците на канонично непризнатата Черногорска православна църква, които се събраха пред Двора на крал Никола, протестираха, че църквите и манастирите са затворени за тях. Не е християнски и не е човешко нашите църкви и манастири да са затворени за нас, като че не сме граждани на тази страна и като, че не са ги строили нашите предци, каза митрополит Михайло.

Сръбската православна църква и вярващите в Република Сръбска в Босна и Херцеговина също отпразнуваха Бъдни вечер. По улиците в Баня Лука премина колона с украсен бъдник, който след това бе запален пред храма „Христос Спасител“.

В Съборния храм „Климент Охридски“ в Скопие жители на македонската столица за 19-ти път заедно празнуваха Бъдни вечер, предаде агенция МИА.

vesti,bg, segabg.com

 Рождество Христово. Заалтарная роспись Храма Христа

Рождество Христово. Заалтарная роспись Храма Христа

3 Comments »

 • Иванка Ян. said:

  Към авторът на статията!
  Днес е Рождество Христово,за православното Християнство,а не коледа!

 • Pesho said:

  Благодаря, Ви за изправлението на тази новина, седяла така цяла година.

 • Mariana said:

  Разбира се, че по-правилно е да се напише Рождество Христово.
  Но не знам дали си давате сметка все пак, от друга страна, колко поколения наши предци са пели „Ой, Коледо, мой Коледо, роди ми се Боже чадо“ и пр. Пели са се т.нар. коледни песни, пели са ги т.нар. коледари или сурвакари, и всички са знаели, че за Раждането на Сина Божи става дума, но думата Коледа не им е пречела. Искаме или не, тази дума се е превърнала в някои езици (не само в българския) в синоним на празника Рождество Христово много поколения преди нас.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.