Home » Избрано

Ивановден е

2011.01.07 Няма коментари
Spread the love

Днес празнуват всички с имена Иван, Иванка, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан,  Йово, Йото, Йонко, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна. Честито на именниците днес, здраве и късмет!

На 7 Януари на следващия ден, след празника на свето Богоявление, православната църква още от най-първите си времена чества  празника на събора на честния и славния пророк св. Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Йоан познава и посочва Христос като Син Божий. Наречен е Предтечата, защото предрича идването на Спасителя на земята.

Между евангелските личности, които са окръжавали Спасителя, Неговият велик Предтеча заема изключително място както по начина на своето идване на света, така и по своето неповторимо служение. Бележит и единствен е неговият принос при покайната проповед и кръщаване на юдеите, подготвяни за посрещането на очаквания Месия – Христос. Неговата трагична раздяла с грешния иродовски свят в окървавената тъмница на Махеронската крепост също полага особен печат и ореол на мъченическото му 34-годишно поприще. Между всички останали пророци той се отличава още и с това, че е имал предназначението да посочи с ръка Тогова, за Когото е пророкувал на света. Този необикновен Божи избраник, който блести с многобройните си достойнства на границата между двата Завета, притежавал такава нравствена чистота, че по-скоро би могъл да бъде наречен ангел, отколкото човек. Затова и християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна. На неговото строго въздържание подражавали най-великите християнски подвижници, а неговата доблестна смърт вдъхновявала всички мъченици през време на гоненията срещу християнската вяра.

Ивановден (от старобълг. „Бог е милостив“, от евр. „Божа благодат“) като народен празник, е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характер за този празник. По стар български обичай още в тъмни зори – преди да е изгряло слънцето млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден също бивали къпани в чебъра,  като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

Празничната трапезца  е много богата: варено жито, фасул, ошав, баница, а също и с кървавица, печена луканка, суджук, свински ребра със зеле. Не се раздига до сутринта и от нея се оставя на стопанина на къщата – да бъде почетен и уважен, да съхрани дома и да го брани от злото.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

На Ивановден празнуват повече от 300 хил. именници, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за най-често срещаните имена в страната към края на 2009 г. От института съобщават, че това е най-големият брой именници, които празнуват в един ден. Иван е второто по разпространение мъжко име в България, което носят 175 869 българи, или 4,78% от всички представители на силния пол. Името е на четвърто място в класацията за най-често наричани имена в България за периода 2007 г. – 2009 г. С него са кръстени 3127 новородени момченца.

Традиционният женски вариант на името – Иванка, към края на 2009 г. носят 72 215 българки, или 1,84% от всички дами в страната, което отново нарежда името на второ място по популярност.

Името отпада от класацията на 25-те най-често наричани имена в страната за последните три години. В този период популярност добиват имената Йоана, с което са наречени 1323 момиченца (1,14 от всички родени за периода), Ивайла – 738 (0,63%) и Ивана – 682 (0,59 ).

На Ивановден всеки обръща поглед напред към бъдещето, а очакванията са за добро здраве и щастлив живот.Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.