Home » Избрано

СTАТИСТИКИ И ИСТИНИ ЗА БГ-ГАСТАРБАЙТЕРИТЕ

2011.01.07 Един коментар
Spread the love

Автор: Анна Зографова

Според официални статистически данни, подадени от „EURES и международни спогодби“, 17224 нашенци са в пълна готовност да заминат на гурбет през настоящата година, за да изхранват семейства в България, докато 2566 са пристигналите от чужбина и регистрирани към момента безработни.
Много наши лекари, стоматолози, зъботехници, медицински сестри, рентгенолози, рехабилитатори и специалисти по кинезотерапия практикуват в Дания, Финландия, Франция, Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Португалия, Канада, Австралия и в емирствата.
Отново по официални данни за 2010 г. 255 българи са били ангажирани в селското стопанство на Испания; 50 в Гърция; 100 в Дания. Това обаче е само статистика. И тя … не е точна.
Защото ако трябва да бъдем честни, броят на гастарбайтерите ни е далеч в десетки, в стотици пъти повече. Немалко български висшисти предпочитат да бъдат наемани сезонно в чужбина за извършване на непрестижни, неквалифицирани и по-низко платени там дейности, само и само да закърпят двата края у нас и да изпратят пари на семейства и близки.
Колко жалко наистина и как да не влияе това депресиращо на българските интелектуалци, получаващи като заплата средно месечно от 150 € /сто и петдесет евро/, та дори и по-малко. Тези люде просто неуспяват да се впишат или реализират никъде. Въпреки знанията и уменията! Особено поколението в пенсионна и предпенсионна възраст, преживяло шока от точковата пенсионна система на България, която от т.г. отпадна.
ЖАЛКО! ЖАЛКО! МНОГО ЖАЛКО НАИСТИНА!
Защото, за да оцелееш или да екзистираш със 120 евро на месец, което е минималната работна годишна заплата в момента в Република България си е просто подвиг. Особено ако трябва да бъдеш коректен платец и плащаш ежемесечно и задълженията за ток и парно, средно от по 200 лв. месечно… Да не говорим – ако си пенсионер! Въпросът е как да се преживее?
Иначе „РИФОРМИТЕ“ са успешни. Те са факт за който ни ръкопляскат и казват „Браво“!
Ние българите сме жилав народ – жилаво племе, за което се гордеем и ще продължаваме да се гордеем. И…все пак някак си ще преживеем.
Доживяхме наши интелектуалци – немили, недраги да предпочетат тежкия път на гурбетите… По същата причина продължава и изтичането на мозъци от държавата. Младите, умните, талантливите, предприемчивите и честните, които не крадат успяват, но… това става по-бързо в Европа или в Америка.
А ние, една малка група от оцелелите, които правехме първите стачки и прощъпулника на демокрацията, докато другите правеха пачки, ние ще си останем със спомените – нали всяка революция си изяжда децата!
В този ред на мисли – очакванията са до средата на 2011 само Германия да приеме 50 000 сезонни гастарбайтери от България, като до сега 3837 българи там са работили като хотелиери, ресторантьори, камериери, в селското стопанство и като домашни прислужници.
Дори само тези цифри ясно илюстрират необходимостта от ситуиране на адаптивни центрове у нас и в чужбина, които да улесняват, подпомагат и информират по всички жизноноважни въпроси заминаващите и пристигащи българи.

–––––––––-
Б.Р. Оригиналния, нередактиран текст на А.Зографова може да прочетете тук – линк.

One Comment »

  • Ник said:

    Висококвалифицирани инженери се „цанят“ за нощни пазачи; пенсионирани професори не могат да си позволят кофичка кисело мляко дори веднъж седмично; нямаш ли „връзки“ – забрави за дори най-скромна заплата; навършилите тридесесет години трудно биват наемани на работа; ако не си рода на собственика-мутра, нямаш шанс да заемеш добре платена длъжност.

    Такива са последствията от „прехода“ на политическата власт на „комунистите“ в икономическа и преминаването й отново в политическа (чрез мутациите „социалисти“, „зелени“, „сини“, „жълти“ – ешелон след ешелон неизтребими, алчни до мозъка на костите „новобогаташи“).

    Плутократи владеят територията България; продажна журналистика мултиплицира добре платени „социолози“, възвеличаващи крадците на народното богатство като „олигарси“. Нормалният човек няма шанс да оцелее в такава „държава“.

    И емигрира.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.