2024-03-19

14 thoughts on “Първи официални резултати за ГЕНОТИПА НА БЪЛГАРИТЕ

  1. Това си е заяждане на дребно и жалко, че ви е убегнала дълбочината на материала

  2. Ели, разбира се че си българка.
    Първо – няма прабългари и прабългарски тип. Митът за прабългарите отдавна е разбит. А и никой не му е вярвал сериозно, защото е логически абсурд.

    Второ – ясно е че българите са наследили местното население – над 70% от хаплогрупите на българите са си били тук и преди Христос.
    Тоест ние сме траки. А от таките е имало руси и синеоки хора. Например гетите са описвани така, Ахил е описван така.

  3. Добре,интересно ми е аз какъв произход имам като имам много подобен генотип на северните народи.Имам много бяла кожа,прозрачна,подобна на скандинавците и руснаците,дори когато съм на плаж и гледам тях и себе си имаме много подобен бял цвят на кожата – млечен.Очите са ми светли – светло сини със малко светло зелено и сиво в тях без тъмни примеси.Родена съм с бяло руса коса,потъмня ми до медено русо,каквото е и сега – просто един естествено рус цвят,пак какъвто имат някои скандинавци и славяни.Половината ми мигли са руси,бяло руси са ми всички косъмчета по лицето,дори и мъхчет около устата :Д.Носът ми е леко чип,вирнат нагоре,не може да се каже,че е прав.Очите не са ми много големи,но са ми кръгли,а не дръпнати,просто чертите ми са по-скоро северни,отколкото български – казвам,това каквото са ми казвали някои хора – доста по-различни от на повечето момичета:) Баща ми е с руса коса,естествено русо,руса брадичка,,малко лунички,сини очи и бяла кожа.Майка ми също е с бяла кожа,като моята,лунички и сребърно зелени очи.Косата й е светла,макар,че я боядисва.Много пъти се чудя какъв е моя произход,дали е български,славянски,северен или т.н.Но не мисля,че съм тракийка,нито имам кафяви очи,нито такива черти,нито кестенява коса.Нито пък прабългарски,не съм мургава с черна коса и тъмни очи.Яд ме е,че много хора игнорират светлите български,които са нордически тип,но аз съм виждала и други много русоляви хора със светли очи и бяла кожа.Знам,че са рядко в България,но ги има ! Е,остава да гадая каква съм аз тогава,изобщо българка ли съм :Д

  4. Материалът, който според мен е заслужавал и заслужава достатъчно внимание и интерес (въпреки правописните си грешки), е коригиран.

    Той е бил публикуван, впрочем, доста преди Еврочикаго да се сдобие – освен с много интересните си доброволни автори и сътрудници – и с доброволен редактор на български.

  5. Наистина е ужасно трудно да се чете при толкова правописни и граматически грешки. Ще потвърдя написаното от Български език, който не съвсем уместно наричате \"даскал\" за членуването. Това за мен е достатъчно силно доказателство, че авторът или преводачът не е българин, което поставя под съмнение и останалите му познания за българската история, със силен уклон към поставени манипулаторски цели. Прави впечатление също така заключението, което като че ли е написано от друг. До един момент си мислех, че на клавиатурата му липсва Ъ, но макар и рядко се срещат правилно написани думи – българи, Гърция. В тази връзка е учудващо нежеланието на редакторите или администраторите да поправят дразнещите грешки – варияцийте, Сарбия, Гарция, савременен, а вместо това се появява идиотският коментар на bozman. Разберете, това не е заяждане на дребно. Когато става дума за материал, претендиращ да е научен, такива грешки подкопават доверието. Ако един що-годе грамотен човек пише парвия и парвоначален с А вместо Ъ, българи, траки, средиземноморие с малка буква, а Гети и Пеласги с главна, то тогава какво ми гарантира, че и латинските означения не са сгрешени. Докато пиша тези бележки, сгрешените думи са подчертани с червено, значи и докато авторът е писал своите, програмата сама му е давала знак да се покае, но той го е игнорирал, с което ни казва, че не му пука за читателите му.

  6. bozman – по принцип, очевадно е, че твоята забележка се отнася до наборна грешка, докато упоменатите от предшественика ти – до правописни. 😉 Така че определено има разлика. Още повече, че една статия би следвало да минава и редакция.
    Инак статията е по-скоро осведомителна и определено неавторска, че да се чудим и маем изследването сериозно ли е или не, възмущенний даскале … 😉

  7. Привет,
    Благодарим Ви.
    Авторът на тази статия е Евгени Делев. Моля Ви пишете му на адрес: [email protected] .
    Ако е възможно пишете ни, Вие коя хаплогрупа сте?
    Български Генеалогичен Център BulFamily – Chicago.

  8. Здравейте. Разгледах статистиките и картите на хаплогрупите. Тук: http://www.ysearch.org/haplo_pie.asp
    Поради нееднаквият брой тествани индивиди от различни територии, така дадената карта на хаплогрупите на този адрес не говори нищо. Къде можем да се запознаем с карта на хаплогрупите, но с нанесени проценти от дадената хаплогрупа за всяка територия, а не както е дадено с абсолютната бройка. Нали разбирате че поради относително големият брой тествани в Великобритания например, всички хаплогрупи дават максимум пак там.

  9. Български език said:

    – Даскале, има неща които са непонятни за българин, който цял живот тъпче в триъгълника на един град: „дом – работа – друго“ и обратно, какъвто явно си ти. Когато ти се наложи в един ден да общуваш, и то на ниво на поне три езика, като седнеш да пишеш и клавиатурата ти е поне с три графологии, една от друга по завъртяни, тогава и само тогава можеш да придиряш как се пише „вариации“. Ти като си толкова грамотен, защо пишеш „поторени“, наместо „повторени“ ? Може ли човек, който претендира за грамотно представяне на научно изследване, сам да пише неграмотно ?
    Е ?!

  10. Добре де, може ли да бъде прието сериозно едно научно изследване, което е представено толкова неграмотно? Само в една дума по две очебийни грешки, при това поторени многократно в текста – „варияцийте“. Да не говорим, че няма нито едно правилно членуване! Като не знаете български, напишето го поне на този език, който знаете, но да бъде наистина научно и вярно с оригинала. А така това е само едно ученическо упражнение на тема…

  11. От групи E1b1b1 (M35), както и E1b1b1a (M78) са част от фараоните от късните династии, 30% от Евреите, както и Хитлер, Айнщаин и Ал Пачино.

    А, та аз съм в една група с Х и А и съм 30% евреин. Този Делев ми преобърна живота. Кой е телефония му номер?

  12. А бе и без да съм специалист мога да кажа, че май половината не са от нашата геногрупа 🙂

  13. Въпрос към автора на материала.
    Могат ли да се установят хаплогрупите на:
    Васил Левски
    Симеон Кобургонски
    Тодор Живков
    Георги Димитров
    Георги Първанов
    Бойко Борисов
    Цветан Цветанов
    Яни Янев
    Волен Сидеров и
    Иван Костов?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *