2024-03-18

1 thought on “„Истината за Ким Филби“ търси своите български читатели и в Америка

  1. Ким Филби не ви ли прилича на ВАСИЛИС ПАЛЕОКОСТАС?

    ГРЪЦКИЯТ РОБИН ХУД, КОЙТО РАЗДАВАШЕ ВСИЧКО НА БЕДНИТЕ

    Възможно ли е Робин Худ да съществува и днес? С дигиталните технологии и шансовете за бързо локализиране ще е сложно за един престъпник да взима от богатите и да раздава всичко на бедните.
    Един от последните наследници на този литературен персонаж може да бъде открит през 90-те години на миналия век в Гърция. Казва се Василис Палеокостас и за разлика от английския фолклор, този човек има истинска история, много по-достойна от английската.
    За много хора Василис е престъпник. Занимава се с въоръжени грабежи, изнудвания и отвличания. По всичко личи, че това не са качества, които не могат да се класифицират като добри. Има една малка подробност. Този грък е станал експерт в отвличането на богаташи и искането на безумни откупи. Успехите му не са малко и до днес е спорно колко точно пари е спечелил от този бизнес. По-голямата подробност е, че този престъпник никога не е изхарчил спечелените милиони.

    VassilisPaleokostas

    Снимка: Από Ελληνική Αστυνομία (φωτογραφία σήμανσης) – https://eumostwanted.eu/#/palaiokostas-vasileios, κοινό κτήμα, https://el.wikipedia.org/w/index.php?curid=573574

    Вместо да избяга или да живее охолно, Палеокостас запазва много малък процент от приходите, а останалото раздава на бедни фермери в селските райони, където някога е израстнал. Бедните го обичат, богатите го мразят, а обществото го разглежда като герой. И ако това не е достатъчно, богатите заложници говорят ласково за него и споделят, че са били отвлечени от интелигентен и разумен човек и преживяването са класифицира като най-доброто отвличане в историята на този вид престъпления. По време на обирите си, Василис дава обещание, че никога няма да нарани член на обществото по време на служебните задължения и наистина успява да спази това обещание. Всеки обир е единствено и само за парите и след като никой не се опитва да бъде герой, Василис продължава своята благотворителна мисия.

    И разбира се, герой от този ранг има нужда от партньор в престъпленията. И точно тук идва Алкет Ризай. Албанец със сериозни стрелкови умения и истински магнит за проблеми. Всеки път, когато полицията го погне или подготви нова стратегия за задържането на двамата престъпници, Алкет вади автоматичните пушки и започва тежки сражения. Самият Ризай има много сериозно мафиотско минало и се издига до такава степен в гръцката мафия, че накрая неговите собствени работодатели помагат да избяга от затвора с хеликоптер. На борда разбира се е и Василис. Историята на албанския партньор е твърде заплетена и до днес липсва информация за неговите престъпления. В момента продължава да лежи в затвора.

    Колкото и силна да е любовта на обществото към гръцкия Робин Худ, законът все някога ще го открие и ще спре неговите занимания. През 1995 г. е заловен от полицията и обвинен в отвличане, обир, нападение с оръжие и бързо е признат за виновен. Присъдата е тежка, а още по-голямата беда е, че добрият престъпник е изпратен в затвора Коридалос, известен с едни от най-строгите възможни мерки.

    Обикновено там се затварят хората с най-тежки присъди и ако има смъртни случаи, пазачите не са виновни, а изчезващите хора не се търсят, за тях се казва, че са отишли на по-добро място. През 2006 г. Василис се разхожда в двора на затвора, когато хеликоптерът каца и заедно с Ризай отлитат в неизвестна посока. В хеликоптера стои по-големият брат на Василис. Нито един от пазачите не произвежда изстрел, защото не вярва, че летателният апарат е дошъл за затворник, господата до последно си мислили, че е дошъл директорът на затвора. Практически бягството е било елементарно, двамата затворници са се качили, седнали са и хеликоптерът е отлетял в обратна посока.

    Не е ясно колко от пазачите са били уволнение, но много скоро плакат с лицето на избягалите започва да се разпространява навсякъде. Цялата полиция е вдигната на крак, защото това е прецедент в гръцката история, границите са затворени, полицаите във всеки град започват издирване, федерални агенти работят по разследването, но резултат няма. Цели две години и половина, Палеокостас успява да се разминава със своите преследвачи. Като бившо селско момче, той нямал проблеми да живее в планините около Атина и понеже балканът пази своите тайни, бившият разбойник побързал да се възползва от свободата и отвлича поредния бързо забогатял индустриалец.

    freedom-4025802_1920

    Снимка: Pixabay

    Откупът бил огромен и можел да промени завинаги живота му, но вместо да избяга с парите, Василис отново ги раздава на бедните села. Освен това, докато бил в затвора, имал план за отвличането на още един човек. През 2008 г. е отново заловен и този път съдът е готов да издаде възможно най-строгата присъда. Новият затвор е с най-високо ниво на охрана и там прекарва около 6 месеца. Това е наказанието за бягството, следва обвинение за новото отвличане, но за него, бандитът е върнат обратно в затвора Коридалос. Делото трябва да започне на 23 февруари, но за изненада на всички, на 22 февруари минава втори хеликоптер, хвърля се дълга въжена стълба и отново Василис и Алкет отлитат в неизвестна посока.

    Впрочем това е емблематичен момент за затвора, защото пред изумените погледи на пазачите, затворниците ликували за пореден път. При опит за обстрел, неизвестна жена отвръща на огъня с АК-47. Точно така, дори жените искали да помогнат на добрия гръцки Робин Худ. Този път полицията действа по-бързо и до края на деня открива хеликоптера. Същият е изоставен извън Атина с дупка в резервоара. Пилотът споделя, че затворниците са се качили на мотори и са изчезнали. И след като всеки повторен опит вече не се смята за случайност, директорът и всички надзиратели са уволнени.

    Историята би трябвало да продължи с нови отвличания и преследвания, но истината е, че Василис никога повече не е открит. За главата му има награда от 1 милион евро. Сумата е изкушаваща, но не трябва да забравяме, че никой не би посмял да издаде човекът, който е направил повече за бедните, отколкото една цяла държава. Неговият приятел Алкет обаче е заловен през ноември същата година. Той няма този късмет. В момента Василис трябва да е на 54 години и едва ли някой може да го разпознае. 11 години на свобода не е извършил никакво друго престъпление, ако изобщо се намира на територията на Гърция. Гарантираме, че английският Робин Худ никога не е оркестрирал бягство от затвора с хеликоптер, при това два пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *