2024-03-28

19 thoughts on “А. Кончаловски: Ужасете се от себе си!

  1. Затова и преди време ми се прищя да пародирам това поклонническо отношение на нашата власт към Путиновата кремълска звезда:

    * * *

    Личное и строго секретное!!!

    Дмитриевич, Местанич и Сидеренко, молодцы мои! Надо пить больше водки сейчас и бороться до последней капли крови (не ваша, конечно, о, не, дураки, а кровь мятежного вассала – это скотское племя болгарское). А не пить еще одну стакану холодную воду, как это уже сделали с отставкой богатыря Певченко. Пожертвовали самое борческое лицо из нашего банка КТБ Цветя Василиевича. Войтите в час своего класнаго! Незабавно!!! Ругаю вас за страха перед лицом врага и отправляю вам резкое предупреждение не делать таких ошибок больше! Дмитриевич, какие эти оправдания, какие помилования ты хочеш, ты в мой парламент, а не в “Александр Невский”, комсомолец? Местанич, какой aгент ты был, какая красота, но будь осторожны, сейчас я не хочу испортиться мои вещи! С другой прославленой конспиратор болгарского КГБ Доганич надо улучшитье свою форму, так, что я вам даю свой черный пояс! Сидеренко, я помню чудное мгновенье, когда передо мной явился ты. Поэтому и полюбил тебя, козел беловласы, моя кукушка, мой гений чистой грозоты. Но иногда переиграеш ту роль, которую я подарил тебе, говорящяя тыква такая. И ты, точно ты не целуй постоянно водка “Столичная”, а и с психотропными препаратами осторожно! Знаеш, когда становишся неудобным, я всегда могу найти шут, гораздо лучшего качества, чем ты. Проси извинения от меня, сумасшедшея зверина! Если… если конечно не хочеш стать одной такой кармазъ валия Диарбекира, ммм? Более известны под именем Сюдюрлю Атакист Извинисабъ. Так… набыл ваши чембери, как говорят у вас, скотины. Поэтому, вы должны стать как железо, добитое на Урале – ясно?! Я даю вам деньги, много деньги, идиоты нежные, и почему?… Скажите: ПО-ЧЕ-МУ?!… Потому что я не жду, не жду, не ждууу в парламенте болшевики, сделаны из розового пластелина! Можно ли вы запомните это, а?! Затянуте свои пояса и заработавайте свои зарплаты! Постройте мне, в конечном счете, этого АЭЦ-а! И так далее, и так далее… вы очень хорошо знаете, что я вас учил.

    Ваш отец и государь,

    Владимир Владимирович Путин

    (Извинявам се за несъвършения си руски! 🙂

  2. Щом Левски, Захари Стоянов, Раковски и други будни българи по онова време са гледали с неприязън към апетитите и ламтежите на Русия към нашите земи, може би и на нас, днешните българи, нещо трябва да ни светне. Това Левски да напише, че ще им “изскубне чепките” на Ботев и Каравелов, ако докарат “миризливия казашки ботуш” у нас, шега ли ви се струва? А Захарито (явно от личен опит) е установил, че “московлъка е лошо нещо” и даже проклина мига, в който е произнесена за пръв път думата “Русия – наша освободителка и покровителка”. Дори най-емблематичният наш русофил Вазов дотолкова се е разочаровал от своя идол, който след Съединението ни заплашва с пълна окупация, а през 1916-та година направо ни напада в Добруджанската война, че е написал в стихотворението си „На руските воини“: „Строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново.“

    Всъщност, те ни го бяха донесли още след Сан Стефано, обаче трудно се преодоляват някои вкоренени надълбоко предразсъдъци и убеждения. (Нека вметна само това: историците винаги са били наясно, че стратегическите цели на Русия по време на т. нар. “Руско-турска освободителна война” са били Босфора и Дарданелите, а ние сме били единствено задължителното предмостие към тях. Затова и в Сан Стефано тя не ни дава истинска свобода, а позволява на турските армии безпрепятствено да преминават през нашата територия, опустошавайки я, грабейки я, изнасилвайки жените, за да може евентуалното българско правителство да задържи уж като защитник руските войски – които, между впрочем, правят същото у нас, и то с нашата финансова издръжка. Великите сили добре са разбирали тия нейни намерения и затова й се противопоставят чрез Берлинския конгрес, който обаче пък разпокъсва България. Ами така е, абсолютно прав е бил Левски, като е казал: “Който ни освободи, той ще ни и пороби.”) Империите не познават милост, макар понякога да си позволяват двулично и подло да я демонстрират. Нахендрихме се от турски трън на руски глог, ама все-още не искаме да си го признаем. Иначе и аз като дете вярвах в мита за славянската солидарност между Русия и България. Сега ми остана само симпатията към руснаците, руската бира, литературата и киното им.

    Днес Путин се опитва да възроди СССР със същите стари имперски средства. Неговият възлюбен Евразийски съюз трябва да просъществува дори и с цената на помосковчването на някои страни. И пак, ако забелязвате, каузата е „свята“ – под знака на православния кръст, срещу тоя прогнил в самодоволството си Запад (и не, че той не е такъв). Обаче в съвременния свят, освен силата на оръжието, се използва, и то в много по-голяма степен, и финансовата мощ. Затова руските милиарди се въртят от западни банкери. Което на практика значи, че Русия бавно и постепенно прави Европа финансово зависима от себе си, не само енергийно. Изкупва дялове от нея, така да се каже (между впрочем, същото го правят и ислямистите – много тревожни тенденции, като се имат предвид и техните цели и намерения). И като се знае, че банките и бизнесът държат политиците, ето защо алчна Европа само се зъби като мръсно коте на руския мечок, а той си прави, каквото на него му скимне.

    Така че, изхождайки от всичко това, аз съм гневно настроен срещу тоя руски “Хайл Путин” и неговите попълзновения както в Украйна, така и у нас – чрез правителството на новата продажна тройка.

    Нали “братушките” я измислиха тая конспирация с десети ноември, когато просто направиха дворцов преврат и започнаха да осребряват нагло огромната си власт, като я превърнаха във финансово-икономическа? Те винаги са били на тоя ленински принцип: “Граби заграбеното!” Дали е случайно, че множество съветски граждани в качеството си на премиери на страната ни са ни докарали дотук, до дъното на ямата? Като се почне от свирепият братоубиец Георги Димитров, който обезглави духовно народа ни, мине се през Васил Коларов, Гриша Филипов, а в последните години ударният съветски почин бе продължен от Андрей Карлович и Сергей Станишев (вярно, Тодор Живков също искаше да ни направи 16-та република на СССР, тайно му продаде златния ни резерв от 24 тона злато, ама неговият произход беше поне доказано Правешки). А в момента пък ни управлява правителство, което се крепи на три про-руски партии. Така е, и ДПС е такава – просто тя е инструмента на Москва и Анкара у нас. (Ето нещо интересно по въпроса – в Корпоративна търговска банка – банката на държавата, избрана още от първата “Тройната коалиция” по настояване на Доган, ислямски, руски и български капитали работят в съдружие с Руската външнотърговска банка). И как няма да имаме такива оркестри като “Орешарски”, като виждаме кой явно поръчва музиката?

  3. Статистика, за да се докаже правота! Хайде дайте статистика:
    – колко хора са осигурени в момента?
    – как си получават заплатите, тоест на две ведомости или на една?
    – корупцията в България от къде произлиза?
    Статистиката е форма за въздействие но не истина! И докато се люшкаме или докато ни люшкат на ляво и на дясно ние няма да можем да осъзнаем, че живота е и друго! Именно за това се прави всичко, за да се люшкаме и да нямаме време да осъзнаем, че живота има и други качества които трябва до развиваме!
    Раждаме се, за да живеем!
    Живеем учейки се да се борим!
    Умираме, без да сме живели!
    Направете си изборът!

  4. Какви безумия пишеш Ваня ? „само фашизмът и комунизмът възпитават идеали, които могат да сплотяват цели нации“. За какви идеали говориш? Ти знаеш ли колко десетки милиона са избити като животни от Хитлер и Сталин? Ти знаеш ли, че само в България имаше 70 концлагера.Кой ти е най-идеалния – Белене, Ловеч, Скравена ? Защо си била на Запад. Да беше отишла в Северна Корея – идеален комунизъм. От кого крадат германците, холандците, скандинавците – от дрипавата България? Крадат комунистите – те натрупаха външните дългове. Те съзцдадоха 340 външно-търговски предприятия . Само те знаят къде отидоха парите от тях. /Чувала ли си за Луканов и куфарчетата/? В това време ние висяхме на опашки за тоалетн хартия и банани. Границите бяха бетонирани – там се стреляше, нямаше терминал 2 и ние бяхме принудени да изживеем краткия си живот в това гето и дните ни не бяха от най-приятните.

  5. Ваня, пътя към ада е постлан с добри намерения. Тия утопии и обединения на народите са основания за извършваното от най-престъпните режими.
    Колкото до философските ти разсъждения, трябва да отбележа, че човечеството може да си оцелява прекрасно и да се развива още по-добре без престъпни режими. Наивни вярвания са ни държали достатъчно дълго във времена на насилие, суеверия и човешки жертвоприношния. Явно не е било достатъчно за всеки, но за останалите е досадно да гледат как нови поколения повтарят банални грешки с все по страшни последствия. Ако не си чела горните коментари, виж линка на 7-мия.

  6. Родена съм през 1971-ва и въпреки, че имахме ‘важни’ дискусии по комсомолска линия се почувствах ужасно глупаво и се засрамих , колко ‘полирани’ мозъчета сме били ! – дойде демокрацията!? И за да ‘изкупим ‘ вината си, че сме били пионки в изграждането на комунизма, решихме, че със студентски стачки ще допринесем за новото Свободно общество!! Каква ирония и каква самозаблуда !!!? Преминах от първо лице единствено число към първо лице множествено , защото това се случи на моето поколение и не мисля, че засяга само мен. През всичките тези години имах свободата да опозная и западния модел. Не смея да се лаская, че много съм поумняла и съзряла политически , но ето моите изводи:
    1.намирам за изумителен феномен факта, че макар да си приличат и да са отричани само фашизмът и комунизмът( социализъм в моя случай) възпитават идеали, които могат да сплотяват цели нации.
    2.един от световните сериозни проблеми в момента – навсякъде по света расте ново поколение, което няма хуманност, цели и идеали. Няма духовност и мисия.
    3.по отношение сравнението но ‘двата свята’ – западния – много демократичен и ние останалите – все по- малко демократичните!? – и едните и другите управляващи са лъжци и мошенници !!! Умението на западните обаче се състои в това, че те ‘крадат и взимат подкупи’ от чуждите джобове( други страни) , а нашите поради по- слаби умения и никакви угризения направо си крадат от Родината и собствения народ.
    Как иначе, ако не кражба, може да се оприличат тези огромни външни дългове?! Да , наистина младите отиват на Запад- човешкият живот е кратък и всеки рано или късно осъзнава, че иска дните му да минават приятно и без да се бори с битовизми ….
    Това съвсем не означава, че онези общества са по- добри – те са по- развити икономически- техните политически лидери са осигурили финанси- но когато се облагодетелстваш за сметка на обедняването на другите – то не може да продължи вечно!!
    Жалката истина е, че човечеството може да оцелее само с общи усилия и ДУХ.
    За съжаление човешкото същество е опасен и ненаситен хищник .
    Иска ми се да завърша оптимистично , но няма как – проблемът не е само на братушките- човешката раса не е открила още този строй, в който всички ще живеем в мир и любов и няма да има гладни, бездомни, болни и богати.

  7. До Йордан Димитров Доста объркани са разсъжденията Ви за градовете в България и извън нея! Не е нужно да се правят никакви сравнения. Единствената опорна точка е да отидете на терминал 2 и да питате младите къде излитат – за Русия или за САЩ и Западна Европа.

  8. Komunizmut ne proshtava.
    Spomnqm si edin komentar na edin moy poznat amerikanec kojto kaza za bulgarite – vie ste pak dobre, ako nie bqhme prezhivqli tova koeto vie ste ne znam kakvo shteshe da bude.

  9. Нека да направим сравнение къде е по-добре в България или в Русия.И защо си мислите че в западните държави е по-добре?Е в градовете на някои държави може и да е по-добре,но само в някои не във всичките.Например живота в София е по-добър в сравнение с други градове,но София не е България.Има и други градове в България където се живее малко по-добре,но като цяло нещата са мнооого по-различни.Всичко зависи от гледната точка.

  10. Статията на г-н Кончаловски е потресаваща и УЖАСЯВАЩА! Изнесените факти ме карат да настръхвам от ужас! Харесвам Руският народ, даже съпругата ми е Рускиня, а това, което прочетох….

    Много ми хареса изчерпателното и много обективно изложение на г-н Карапетков. Поздрави за написаното!

  11. Препоръчвам да се изчете от всички христес на Фейсбук!Без да анализират и дават съвети.Да преработят в мозъчната си кутия всичко казано и ДА СЕ УЖАСЯТ ОТ СЕБЕ СИ!

  12. Не очаквах тук да чета цитати от Маркс.
    Прочетеното ми прилича на празничен доклад: „ето какво успяхме да направим от един велик славянски народ.“

  13. Здравейте, презокеански братя!

    Бихте ли споделили с нас какъв е коментарът за смъртността в България, член на ЕС и НАТО. Вярно ли е, че сащ е най-задлъжнялата страна в света? Истина ли е, че сащ иска отново да използва ядрено оръжие?

    В интернет се върти това видео, има ли такива неща или е монтаж? http://vbox7.com/play:b370b786&start=345

    Поздрави от България!

  14. This interview was published in February 2012. Why this pseudo-current edition of his earlier not published? Or just now some gave them the command: „Tally-ho!“

  15. Г-н Карапетков, бих искал да Ви поздравя за изключително разумния,точен и интелигентно поднесен коментар, идеите на който изцяло споделям…Русия и нейният народ имат изключително нещастна,трагична съдба…ако имаше повече хора като Вас отношенията ни с Русия щяха да бъдат на съвсем различно ниво…още един път поздрави

  16. 16,3% или или приблизително 49,9 милиона нямат здравна осигуровка.
    14.3% или приблизително 43.6 милиона живеят в бедност.

    Източник :
    http://www.census.gov

  17. „Ако приемем, че Западът живее в настоящето, то Русия е някъде в Средновековието 16, 17 век!?…”
    Шокиращи думи, произнесени от един руснак преди около 20 години в предаването „Всяка неделя на БНТ. Тези думи чух в интервю на същия човек – Андрей Кончаловски като отговор на въпроса на водещия (предавам по спомени): „Вие вече сте живели повече от 20 години на Запад. Как сега виждате Русия от тази дистанция”?
    Първото нещо което тогава си помислих:„Бе кога стана циганин, кога ти почерня з……”. Толкова неочаквано, „наплевателски” и направо унизително за собствения му народ звучаха тези думи от устата на един руснак и то не от кой да е. Баща му Сергей Михалков е автор на текста на химна на СССР, а брат му Никита Михалков е най-известния и днес руски кинорежисьор. Самия Кончаловски беше един от най-добрите и може би най-интересния съветски кинорежисьор от онова време, особено с филма си „Сибириада”…
    Много години след това ми попадна авторската му биографична книга и воден от любопитството към този човек я прочетох макар и на руски. В края на книгата той прави свой философско-историческо-социологически поглед към Русия, нейната история и собствения му народ. Освен посочената по-горе теза за изостаналостта на руското общество той не се свени, по-скоро има смелостта да насочи вниманието на самите руснаци към „неудобни” факти от руската история, които дават обяснение защо това е така. Особено впечатляващо е наблягането на внимателно пренебрегвания факт, че до 1861 г. огромната част от руския народ са крепостни селяни и живее фактически под робството на собствения си елит. По това време единствено в Щатите е в сила това срамно творение на човечеството – робството, но това в случая е към друг етнос, а не към собствения народ както е в Русия. Думата „робство” я използва самия Кончаловски, аз просто го цитирам. Дава и пример с великия Пушкин, който забременил една своя крепостна девушка и не се е посвенил да я препрати на друг дворянин да се оправя с проблема… Това е било мисленето на един от най-великите руснаци по онова време, какво остава за другите…Дворянството е нямало право единствено да убива своите крепостни, всичко друго в живота им се решавало от господаря, т.е. статут не много далече от пълното робство, затова и Кончаловски спокойно използва тази дума. Затова нека да не се учудваме защо най-светлите умове на България от онова време – Раковски, Левски, Ботев и много др. са писали с такъв негативизъм за Русия. Те просто са знаели истината за руското общество, а ние пък много години манипулирани, за да го приемем безрезервно.
    По-късно след няколко революции руският народ успява да се освободи през 1917 г., но само за 6 месеца, когато попада на Ленин и болшевиките, които го заробват за нови 70 години. Затова след столетия като „роби” на собствените си елити не е трудно да се разбере защо сега Русия и руснаците не са подготвени и не знаят как да се оправят със свободата си. А това според Кончаловски не може да стане , ако самите руснаци не погледнат на себе си и на своята изостаналост безпощадно критично.
    Защо пиша всичко това? Защото като много българи изпитвам смесени чувства към Русия и всичко руско. От една страна антипатия към управляващите високомерни руски елити и при царизма и при комунизма, а от друга искрена симпатия към обикновените руси, близък нам народ като език, култура, религия, дори светоусещане, а и да не забравяме – наши освободители! Някои от днешните българи мислят, че руснаците са тези, което са ни натрапили комунизма и забавили нашето естествено развитие, т.е. ние сме жертвите. Истината е, че самите руси са най-големите жертви на комунизма!
    20 милиона при Ленин и
    20 милиона при Сталин!
    Това са само загиналите, а много повече са останалите живи…

  18. Горещо приветствам отпечатването на превода на „Ужасявам се от себе си“. Андрей Кончеловски винаги е бал не само талантлив творец, но и руснак с ясна гражданска позиция. Фактите, които той побликува в блога си няма от къде да знаем ние българите. Крайно време е истината да се извади на бял свят. Може бе само тогава може да се надигне вълната от човешко недоволство и ще промени политическата ситуация. „Информационната мъгла“ е стар добре известен принцип широко използван и до днес. На това трябва да се сложи край! Браво, Кончаловски!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *