2024-04-18

10 thoughts on “Бюлетина „Против всички!“ в новия Изборен кодекс?

  1. А може би това ще проработи и у нас:

    Списание Форбс съобщи за появата на интернет ресурс, наречен Assassination Market (Пазар за убийства), където потребителите събират пари за убийствата на видни политици.
    Материалът, който разказва за този пазар, се появи на сайта на Forbes на 18 ноември 2013. Както е установил репортерът Анди Грийнбърг ( Andy Greenberg), сайтът функционира така – всеки може да “пожертва” определена парична сума за убийството на един или друг човек.
    А ако убийството бъде извършено, този, който е изпълнил поръчката, получава всички пари, събрани на ресурса. Може да се направи дарение с Bitcoin (анонимна криптовалута) .
    Достъп до Assassination Market има само чрез анонимната мрежа Tor . Според Грийнбърг Assassination Market функционира в продължение на повече от четири месеца .
    През това време на сайта са пуснато няколко “поръчки “. По-специално потребителите на ресурса са започнали да събират пари за убийството на шефа на американската Национална агенция за сигурност Кийт Александър и американския президент Барак Обама .
    Най-голяма сума е събрана за друг проект – за убийството на шефа на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, който е смятан за основен противник на разпространението на Bitcoin. За тази цел потребителите на сайта са събрали около 124 Bitcoins (които към момента на написването на тази бележка са около 85 0000 щатски долара) .
    Предполагаемият основател на Assassination Market, кореспондирал си с репортера Forbes е заявил, че сайтът възнамерява в бъдеще да събере достатъчно потребители и да помогне да бъдат убити достатъчно политици, за да “ги застави да се страхуват да заемат публична длъжност”.
    ” В резултат сайтът ще унищожи всички правителства навсякъде по света. Смятам, че това ще промени света и ще го направи по-добър”- е казал създателят на Assassination Market, който се е представил с псевдонима Kuwabatake Sanjuro – името на един от самураите от филма “Телохранител “на Акира Куросава.
    http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/11/18/meet-the-assassination-market-creator-whos-crowdfunding-murder-with-bitcoins/

  2. ЗА said: ПРЕДЛОЖИХ РЕФЕРЕНДУМ, САМО, ЗАЩОТО СИТУАЦИЯТА В КОЯТО СМЕ ИЗПАДНАЛИ, НЕ ДАВА НАДЕЖДА, ЧЕ РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ПРОТЕСТИРАЩИ МОГАТ ДА РАЗЧИТАТ НА ЧУВАЕМОСТ ОТ СТРАНА НА „УПРАВСТВАЩИТЕ“?! ЗАПОЗНАТА СЪМ СЪС СЛОЖНАТА И ДЪЛГА ПРОЦЕДУРА НА РЕФЕРЕНДУМА И ПРИЕМАМ ВАШАТА ИДЕЯ ЗА „БЯЛАТА БЮЛЕТИНА“, НО НЕ СЕ СЕЩАМ В ЛИЦЕТО НА КОЙ ДЕПУТАТ ВИЖДАТЕ ЖЕЛАНИЕ ДА ДЕЙСТВА С/У СОБСТВЕНИЯ И НА ПАРТИЯТА СИ ИНТЕРЕСИ, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ?!

  3. Уважаема Ваня, самият аз направих като вас, но тук говорим за специална бюлетина „Против всички“. Пускането на бяла бюлетина или задраскана е също форма на протест, но за съжаление недостатъчно ефективен. Ето примери на също толкова неефективен протестен вот (дадени са в „Дневник“ тази пролет преди изборите):

    Четири стратегии

    Представените стратегии не са предложения за действие, а четири вероятни избора за разочарованите гласоподаватели. Идеята не е да изтъкнем най-добрия, а да представим аргументите и най-вече последиците от всеки един от тях. Това са накратко:

    Първият вариант – отказът от гласуване – е популярен на запад, където разочарованието от партийната система също не е новост. Тълкуван като активност – целенасочен бойкот на изборите, или като пасивност – липса на интерес и гражданска отговорност, отказът от гласуване почти винаги е признак на липса на доверие в управлението.

    Вторият е гласуването с „бели бюлетини“ – пускането на празна или невалидна бюлетина, особено в масовия си вариант, не поставя под съмнение заинтересоваността от политическия живот, като същевременно е ясен сигнал за липсата на алтернатива.

    Третият вариант – глас за партия на протеста – се появи като възможност през последните избори. Изследване отчете потенциална подкрепа от 14% за такава партия. Такива се появиха твърде много и вероятността която и да е от тях да изпъкне сред първите политически сили в страната е минимална. Съмненията, че протестните (или представящите се за такива) формации защитават интереси, различни от тези на протестиращите, ги зачеркват като алтернатива. Но гласът за партия на протеста е възможност да се покаже на старите формации, че хората наистина са имали причини да излязат на улицата.

    Четвърта възможност е гласуването за други малки партии, които разсейват вота. Някои от тях – и стари, и нови – имат стабилни идеологии и платформи, но по една или друга причина не успяват да пробият дори да бъдат чути и съответно да изненадат с представяне. Въпреки това понякога много по-точно се вписват в дефиницията „изразител на колективен интерес“.

    Край на цитата.

    Бюлетината „Против всички“ въведена в новия Изборен закон, може да стане стане решителна стъпка за промяната, която така и не настъпва вече четвърт век. Моля прочетете текста свързан с тази тема: https://www.eurochicago.com/2013/11/tchuzhdite-investitsii-i-emigrantite/

  4. На последните два избора-за президент и парламент гласувах точно по този начин-бяла бюлетина!Исках да гласувам,но не ми харесваха тези,които ми предлагат!.Така изразих протеста си.

  5. Джули написа:“ЗАТОВА НАСТОЯВАМ ДА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА, МОЛЯ!“

    Моето мнение: Свикване на референдум е дълъг процес – достатъчно е да се съгласи поне един депутат да внесе искане за такава бюлетина в Парламента. А ако не поискат – ето една идея, заради зад която могат да протестират не само ранобудните студенти.

    Георги написа:“да се въведат белите бюлетини, но отсега предричам че няма да са мнозинство“

    Моето мнение: Нека ги приемем тези бюлетини у нас, както в други държави, пък тогава ще ги броим 🙂

  6. Нямам нищо против да се въведат белите бюлетини, но отсега предричам че няма да са мнозинство.
    Българите още не сме дорасли за това – събуждането едва сега започва.

  7. Аз съм за такава бюлетина. ..“против всички“
    Но партиите няма да го въведат.
    Нямат интерес. Ще трябва да си ходят. ,понеже четвърт век се гаврят с хората.

  8. ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ НЕ МАЛКИЯТ % ОТ НЕ ГЛАСУВАЛИ БЪЛГАРИ, ЩЕ ИСКАТ ТАКАВА БЮЛЕТИНА “Против всички!” в новия Изборен кодекс?! ЖАЛКО, ЧЕ ДОСЕГА, ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ, МОЖЕ БИ, НЕ СА ЗНАЕЛИ /като мен/, ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО Й, В ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ СВЯТ. ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ТАКАВА, УБЕДЕНА СЪМ, ЧЕ ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ТОВА, ЗА ДА ПОКАЖАТ СВОЯТ ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ КЪМ ЦЯЛАТА, ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА СГАН, КОЯТО ПОЧТИ ЧЕТВЪРТ ВЕК, ЗАБРАВИ, ЧЕ ИМА НАРОД?! И ТЪЙ КАТО НЯМА ДА СА СЪГЛАСНИ ДА ПРИЕМАТ ВЪПРОСНАТА БЮЛЕТИНА, /и съм убедена, че ще оправдаят несъгласието си, с това, че не е удачна тази и каквато и да е друга промяна за „нашите условия“/, ЗАТОВА НАСТОЯВАМ ДА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА, МОЛЯ!

  9. Съгласен!
    Аз не гласувам, защото няма бюлетина с отрицателен вот – против кандидатиралите се. Намирам този проблем за дискриминационен, който обаче явно е много удобен на самопредлагащите ни се политици.
    Докато няма бюлетина „против всички“ – няма да гласувам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *