2024-03-28

5 thoughts on “Нападението срещу шефа на АЕЦ – разговор с Георги Касчиев за мафията в енергетиката

  1. През Корпоративна търговска банка стават разплащанията между АЕЦ и НЕК

    Интервю на Александър Николов за „24 часа”

    – Г-н Николов, откога сте на работа след произшествието, което ви се случи?
    – От вчера (понеделник – б. р.). Според мен колегите ми се радват, че се върнах на работа, освен колеги ние сме и добри приятели.
    – Когато дойде съобщението за нападението върху вас, бяхме шокирани, защото това е първото нападение на шеф на атомната централа. Чудехме се как може да се стигне дотам. Какво точно се случи?
    – Може би най-шокираният от всички бях аз. И до ден днешен нямам логично обяснение на нападението върху мен, ако нападение е точната дума.
    – Коя е думата? Дайте да говорим в прав текст – посегателство, вандалщина?
    – Според мен, много точна дума – вандалщина, което не знам защо се случи. Би трябвало, когато се извършва някакво действие, каквото и да е, то да подскаже само за себе си защо е направено. На мен до ден днешен не ми е ясно каква е причината да има такова посегателство или вандалщина, както казахме.
    – Какво точно се случи? Вие се прибирахте от работа от централата…
    – Прибирах се от работа, спрях колата, аз до този ден не използвах шофьор. Спрях я на паркинга пред блока, имаше пред него две лица. На мен не ми направиха никакво впечатление, защото е нормално преди 7 чака вечерта пред блока да има свободно движещи се хора.
    – Къде ви удари?
    – Ами в лицето и после в областта на дясното ухо.
    – Като паднахте ли?
    – Да, като паднах. Ухото е разкъсано, надявам се, че ще премине без последствия. Но все още съм с превръзка, промивки ми правят всеки ден. Бил е доста сериозен удар.
    – Професионален, както се казва.
    – Най-вероятно. Дори методът на отмъщение според мен е доста „професионален“, да не кажа мафиотски. Като дойдох на себе си, станах, прибрах се вкъщи.
    – Тези хора, след като ви нападнаха, избягаха ли?
    – Никаква идея нямам. Ударът е бил толкова голям, че за кратко време съм изгубил съзнание. Било доста кратко, защото няколко минути след като съм спрял колата си бях вкъщи.
    – Качихте се кървав вкъщи? Имаше ли някой у вас?
    – Вкъщи беше съпругата ми, беше доста притеснена. Имаме лекар във входа, викнахме го, обадихме се и на „Бърза помощ“, и на други познати лекари. Дадоха ми първа помощ и тъй като травмата не е приятна ме хоспитализираха в Токуда.
    – Там ви скриха ли, както се писа?
    – Не, от никого не съм се крил. Четох го това, но не е вярно. За себе си взех решение, че няма да вдигам телефон на познати журналисти. Няма да ми се сърдите.
    – В първите съобщения от полицията имаше версия, че нападението може да е заради търговията с ток. Как ще коментирате?
    – Както ви казах в началото, за себе си нямам логично обяснение на това нападение. По отношение на търговията АЕЦ „Козлодуй“ от 6-7 г. е на пазара на еленергия и аз през цялото време съм имал някакво отношение към това.
    Не съм отвчера в търговията с еленергия. Не мога да си представя, че АЕЦ „Козлодуй“ е допуснала някаква грешка. През последните 2-3 години на така наречения свободен пазар се появиха доста нови играчи, което доведе до добър краен резултат, тъй като конкуренцията се вдигна.
    – Осребрете го това количество, ако може.
    – За 2011 г. очакваме да произведем около 16 млрд. квтч еленергия. От тях 15 млрд. е нетното производство. Регулираната квота е 9 млрд. Става дума за 6 млрд. квтч за свободния пазар, а средната му продажна цена е 70 лв. на мвтч. Това прави около 420 млн. лв.
    – Добри пари са това.
    – Това количество еленергия е функция от доброто управление, въпречи че тук хваля себе си. Но АЕЦ се управлява от един великолепен екип. През 2011 г. плановият ремонт на 5-и блок беше за 37 денонощия, на 6-и блок – за 33. Това води до много по-голямо производство, което докарва допълнителни 20 млн. лв. само от по-кратките планови ремонти, те обаче не са компромис с качеството.
    – Това нападение като предупреждение ли се приема, да попитам?
    – Анализите, които ги чувах от колеги, приятели, познати, даже от разследващи органи, че това е предупреждение.
    – За какво?
    – Моят проблем е, че не зная за какво.
    – Вие отхвърляте тезата, че причината може да е търговията с ток, така ли?
    – Няма да ви прозвучи добре, но отхвърлям всякакви възможни версии. Какъвто и въпрос да ми задавате оттук нататък, ще казвам, че отхвърлям.
    – Развиха ми версията, че причината може да е, че сте отстранили от централата, някого с интерес в обществените поръчки, който пък се отчитал някъде и след това не можел да се отчита. Колко са като пари обществените поръчки за една година?
    – Много пари са, инвестиционната програма е за 100 млн. лв., ремонтната ми програма е някъде там. Над 200 млн. минимум се въртят в „Козлодуй“ чрез доставки на стоки, услуги, инженеринг. И това е без парите за горивото, които са най-голямото перо.
    – Ясно е, че всеки иска да се закачи за „Козлодуй“ – за поръчки, за купуване на ток. При тази навалица отвориха ли се вратите за мафиотски структури?
    – Нямам никакъв симптом, за който да се захвана, за да ви отговоря положително на този въпрос.
    – Там, където има много пари, те са просто магнит.
    – АЕЦ „Козлодуй“ е едно прозрачно предприятие. Ние обявяваме на интернет страницата всяка една поръчка, без значение какъв е и левовият еквивалент. Всяка една покупка е достояние на целия бизнес.
    – Да не би това да е реакция на намерението ви да излизате директно на пазара?
    – АЕЦ „Козлодуй“ продава голяма част от свободната енергия на търговци, значителна част от нея се реализира на вътрешния пазар, 70% от нея. Имаме и няколко крайни клиента, продаваме директно на няколко фирми, това е байпас на търговците.
    – Защо е това?
    – Защото обявяваме два вида търгове – за крайни потребители и за търговци. Ние сме много по-заинтересовани да продаваме на търговци, защото неустойките, които АЕЦ би била длъжна да даде при невъзможност за предоставяне на договорените количества, са много по-малки.
    – Значи не ви изнася да излизате на свободния пазар?
    – Не съм казал такова нещо. АЕЦ „Козлодуй“ има лицензия за търговия с ток. Досега не сме се възползвали, но от юли 2012 г. можем да помислим да я активираме. Това го казах и веднага бе написано, че „Козлодуй“ байпасира НЕК и всички търговци и ще стане основен износител. Това няма как да се случи, не ни е цел. Търговията с еленергия е сложно нещо, ние не сме достатъчно добре подготвени, но можем да отделим няколко процента и да започнем да се учим.
    – Четох едно интервю на Георги Касчиев, той казва, че прякорът ви е Джигита.
    – С него се познаваме от 1986-о лето Господне. Този прякор не съм го чувал. Питах мои колеги, не си спомнят някой да ми е викал Джигит.
    – Той смята, че или вие сте отрязали пътищата на някого към големите пари, или самият сте в някаква схема.
    – С Касчиев сме добри познати, дори приятели. Той казва, че сигурно съм отрязал желания на определени фирми за търговия. Няма как да не се отрежат желанията на част от фирмите, защото количеството е определено. Днес „Козлодуй“ ще обяви търг, отворете го на страницата ни, единственият критерий е цена.
    – Не искам да влизаме в темата за рециклираното гориво, което бившият ви работник Георги Котев твърди, че се използва. Ако влезем в нея, ще потънем.
    – Изобщо няма да потънем. Това е една абсолютна глупост и това може да напишете, дори държа да го напишете.
    Рециклирано ядрено гориво на територията на България никога не е стъпвало и най-вероятно никога няма да стъпи.
    – Работата на шефа на „Козлодуй“ е, първо – безопасността на централата и второ – производство на еленергия. След това нападение – той за безопасността на централата ли да мисли, или за своята? Това е страшното.
    – Ще ви прозвучи безотговорно, но пак ви казвам, няма причина да бъда нападнат.
    – Казвате – няма причина да бъдете нападнат, но бяхте нападнат. Хайде да ви попитам по друг начин – вие страхувате ли се?
    – Ако кажа, че не се страхувам, ще ви излъжа. Ако ви кажа, че се страхувам… няма да ви прозвучи кой знае колко сериозно. Страха няма как да го няма при едно такова посегателство. По-скоро се страхувам за личната си свобода. Защото вече са ми наложени ограничения. Това е най-неприятното, че личният ми живот няма да е, какъвто беше. Много обичах вечер, като отида някъде и като изпия една ракия, да се прибера пеша вкъщи. За съжаление ще бъда лишен от това удоволствие да се разхождам сам в един спокоен град.
    – Вашите усилия, психиката ви би трябвало да бъдат освободени, за да си гледате работата.
    – Работата си я върша с огромно желания, тя ми е хоби. В момента съм в кабинета си и се чувствам много силен в него.
    То е резултат на това, което става в централата като производствени разултати, безопасност, безаварийност.
    – Колко дни минаха от нападението?
    – Беше на 21 ноември, в 18,50 ч. Две седмици минаха, днес е 15-ият ден.
    – Няма задържани, арестувани?
    – Не, нямам информация за подобно нещо. Знам, че се работи много усилено. Но даже и не питам.
    – Вие какво очаквате?
    – Очаквам да намерят извършителите, това е първата брънка и чрез тях поръчителите. Те, извършителите, как да ви кажа – те са били на работа в този момент. Колкото и да звучи грубо. А дотогава – входът на блока ми е под видеонаблюдение, вече не аз си карам колата.
    – Значи шефът на АЕЦ е защитен, но…?
    – За сметка на личната свобода.
    – Г-н Николов, обещахте да кажете за сметките на „Козлодуй“ в банките.
    – Няма проблем, справката, която поисках, е пред мен. АЕЦ „Козлодуй“ има сметки в 16 банки, а не в 10, както ви казах преди. Но в 5 от банките паричните наличности са под 1 млн. лв., значи в 11 държим основно парите си. Да са толкова много, е политика на централата открай време. Портфолиото на банките последните 4-5 години практически не се е променило.
    – Кажете големите суми къде държите?
    – Имаме разплащателни сметки и в тези банки, в които са те, сме си направили и влогове.
    – На какви лихви ги държите?
    – Над 4 % навсякъде. Иначе като наличности в разплащателни сметки имаме между 40 и 50 млн. лв.
    – В кои банки?
    – В доста банки – в Инвестбанк, СИБАНК, банка ДСК, ЦКБ, въпросната Корпоративна търговска банка, за която специално ме питахте, Алфа банк, Уникредит Булбанк. Сметките съм ги наследил и нямам никакво намерение да го променям.
    – Къде държите депозитите?
    – Във всичките банки, в които държим разплащателни сметки с 2-3 и повече милиони отгоре. Като депозити централата има над 80 млн. лв. През Корпоративна търговска банка стават разплащанията между АЕЦ и НЕК и паричният поток там е най-голям. Плащанията с търговците на еленергия минават през другите банки.
    – Какви са лихвите по разплащателните сметки?
    – Нямам спомен, някъде към 0,8 или 1%. Те за всички клиенти на една банка са еднакви (справка на „24 часа“ в сайта на корпоративна банка показва, че лихвата е 0,1 на сто – бел. ред.).
    – Откога Корпоративна банка обслужва разплащанията между „Козлодуй“ и НЕК?
    – (Възлага да проверят и казва.) От края на 2001 година. 65% от енергията я продаваме на НЕК.
    – От тези 80 млн. лв. на депозит сигурно в Корпоративна търговска банка държите към 50 млн.?
    – По-малко са. Някъде наполовина от всичките депозити. Нормално е да са там, защото през нея оперираме с НЕК.

  2. Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов смята, че нападението срещу него е на лична основа, съобщи БНР.

    Шефът на централата бе нападнат и пребит на 21 ноември пред входа на жилищния блок, в който живее в Козлодуй.

    Неизвестни му нанесоха удари в областта на главата и разкъсаха дясното му ухо.

    Нападателите не са заловени и досега, макар да се появи съобщение за задържани лица по случая. По-късно то бе опровергано.

    „Считам, че инцидентът е на лична основа. Като си направих ретроспекция за последните няколко години, не можах да открия нищо, сторено от мен, с което да съм провокирал това нападение“, коментира Александър Николов.

    „До този момент съм в неведение за мотивите на нападателите. Нападението в никакъв случай не е заради сделки с електроенергия с оглавяваната от мен АЕЦ „Козлодуй“, допълни той.

    „Няма нарушения на сключените договори за продажба на ток. На всички търговци продължаваме да предоставяме електроенергия, съгласно сключените с АЕЦ-а договори, като всички те изтичат в края на 2011 г.“, каза още изпълнителният директор на централата. /24 часа/

  3. Ядреното гориво опари шефа на централата
    Полицията продължава да се занимава с нападението над изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, но отсега можем да кажем, че дори и извършителите да бъдат заловени, едва ли цялата истина около този случай ще излезе някога наяве.

    Добре информирани източници на „БАНКЕРЪ“ смятат, че най-вероятната причина за побоя над Николов е ядреното гориво, което се използва в централата. Още през юли 2008-а ядреният физик Георги Котев със 17 години стаж в „Козлодуй“ излезе с обвинения, че АЕЦ -ът работи с рециклирано ядрено гориво, а не със свежо, за каквото всъщност плащаме на Русия. „По този начин най-вероятно се реализира огромна по мащабите си корупционна схема заради разликите в цените между свежото и рециклираното гориво, която се изразява в десетки милиони евро годишно. Тази огромна корупция освен това е съпроводена и от безпрецедентна загуба на предвидимост в работата на двата ядрени реактора“, подчерта тогава Котев.

    Близо три години тези твърдения се замазваха от официалните власти, но в началото на август тази година в интернет се появи техническото решение за прехода от един тип гориво към другия. По думите на Георги Котев именно този документ е последната свързваща брънка за издаването на фалшивия паспорт на АЕЦ „Козлодуй“(т.нар. Техническа обосновка на безопасността ) и като следствие от това незаконосъобразно издаденото разрешение от Агенцията за ядрено регулиране за поетапен преход от старият към новия вид гориво – ТВСА.

    През седмицата ядреният физик дори свика пресконференция, по време на която заяви, че Александър Николов е участвал активно в схемата за доставяне на непроверено и нетествано в Русия ядрено гориво. Като доказателство той посочи инцидента от 26 април тази година, когато в херметичната зона на 5-и блок на „Козлодуй“ бе изпуснат радиоактивен газ. Официално бе съобщено, че активността се дължи на повишена концентрация на газ ксенон (Хе-133*), но каква е причината, за да се стигне до нея, така и не стана ясно. Според Георги Котев изтичането на радиоактивния елемент е предизвикано от разхерметизирана касета, съдържаща новия тип гориво.

    Да се върнем обаче на някои събития, предшестващи проблемите на Александър Николов от тази седмица. На 17 октомври интернет порталът https://www.eurochicago.com публикува кратка информация, че същия ден от АЕЦ „Козлодуй“ дисциплинарно е уволнен специалистът с дългогодишен стаж – химикът Красимир Филипов. По-късно в интервю за същото издание изпълнителният директор на централата признава: „Нямах друг избор освен да го уволня. Той е отишъл на компютър на свой колега и е разпечатал документа за техническото решение, който по-късно е поставен на блога на Георги Котев“.

    Във въпросното изявление директорът Николов се спира и на друго от обвиненията на Котев – за изчезнали шест касети ядрено гориво. По време на поръчана от Агенцията за ядрено регулиране външна проверка за произхода на горивото на АЕЦ „Козлодуй“ в протокола си експертите на шведската компания Studvik nuclear AB са записали, че имало три купчини по 30 броя касети. Но месец по-рано тогавашният министър на енергетиката Петър Димитров е изпратил свои подчинени да направят проверка, която установява, че в помещението има 96 касети с ядрено гориво. Според Александър Николов разминаването се дължи на …“допусната грешка в изписването на бройките от една външна организация“, което не звучи много сериозно, като се има предвид и „организацията“, и за какъв продукт става дума.

    „Всички знаят. И служителите в АЕЦ „Козлодуй“, и от Министерството на икономиката добре знаят, че Николов е замесен в аферата с ядреното гориво. ДАНС също знаят. Колкото повече ядрената мафия всячески се опитва да прикрие и заличи следите на извършеното от тях уникално криминално престъпление, свързано с подмяната на ядреното гориво в Козлодуй, толкова повече доказателства в обратна посока виждат бял свят“, каза на пресконференцията Георги Котев.

    Интересно ще е дали както досега всичко по ядрената тема ще се размине без много шум?

    ДАНС да се включи в разследването

    ДАНС да се включи в разследването на побоя над изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов и лично Бойко Борисов да наблюдава как върви разследването и да запознава народните представители с напредъка. Това поиска на 23 ноември парламентарната група на Синята коалиция.

    Според нейните представители ДАНС трябва да се заеме със случая, защото „нападението е посегателство върху националната сигурност“, а атомната централа е от значение не само за българската икономика, но и за сигурността в Европа.

    Настояваме криминалистите от Враца да установят кой е възложителят и изпълнителят на деянието, се казва още в декларацията на „сините“.

    Автор: Стефан Савов /Банкеръ/

  4. Звуковият файл съдържа следния текст:

    П.Стаматов: – Изминаха почти 10 дни от нападението над директора на АЕЦ Александър Николов и няма никакво изявление, няма никаква информация какво се е случило, няма никакви разкрития. Вие как бихте коментирали това нападение? Обърна ли се някой към вас да ви пита?
    Г.Касчиев: – Не, никой не се е обръщал към мене. Не намирам нищо странно в това. Но да, действително първо прави впечатление, че този фрапантен случай изобщо не се коментира в медиите. Т.е. на послушните български медии очевидно е спусната забраната да го коментират. Освен това никой от представителине на държавата също не го коментира. Макар че на едно от най-големите държавни предприятия човекът, който отговаря за сигурността и от гледна точка на потенциална радиационна заплаха, е направено такова дръзко, показателно нападение над него – нито министър Цветанов, нито премиерът може да ги чуеш на тази тема. По случая няма никакви разкрития, което пък демонстрира, че очевидно тези заклинания, че ще се справят с престъпността и вече са се справили, изобщо нямат място.

    – А може и да говори, че е добре подготвено нападението?
    – Да, да, без съмнение е подготвено. Тук трябва според мен да се изключат всички такива битови мотиви. Според мен става дума за едно покушение, продиктувано от икономически интереси. Защото централата е обект, който възлага поръчки за около примерно 800 милиона лева на година. Естествено, примерно половината отиват към Русия, защото такава е технологията всъщност. Но другите се резпределят между крупни участници в енергийната среда в България, която както знаем, а и самият министър каза, че енергетиката в България има мафия. Той след това пък каза, че не го притеснява, че има мафия. Т.е. той не смята да взима някакви мерки срещу нея. Както вероятно прави цялото правителство. Най-много, както каза една депутатка от левицата, тя предполага, че просто сменят другите мутри със свои мутри. Възможно е някои от замесените мафиозни кръгове евентуално да се почувства застрашен, че ще му отнемат апетитни поръчки, да стои зад това покушение. Самият стил показва, че става дума за мафиотско покушение. Може и да е имитация, разбира се. Но най-вероятно е точно това – на някои от мафиозите, крупните, от енергетиката. Само ще припомня, че преди, колко да са, три години вече стана, беше пък убит директорът на пак едно предприятие от ядрения бизнес – на “Атоменергоремонт”. Също нищо не се разбра, нито за причините, нито за извършителите. Предполагам, че и така ще остане това нападение над Сашо Николов. На мен ми се струва, че може би ключ към него дава едно интервю на Сашо Николов, някъде на 5 номеври беше, в което той казва, че от догодина, т.е. от следващата година вече централата ще се възползва от това, че има лиценз на търговец (вече от 2 години) да търгува електроенергия на външния пазар. Защо след като има от 2 години, досега 2 години при предишните директори, е продавала електроенергията си чрез посредници, това е въпросът, който според мен стои. Защо тия предишните не са се осмелили да продават? Сега няма как да сравняваш как, примерно, жената на Георги Кадиев, с образование в туризма и един лицензиран търговец на електроенергия, и тя, виждаш ли, има такава огромна информация за пазарите на целия Балкански полуостров, че може да продава. А примерно, толкова инженери и икономисти в АЕЦ “Козлодуй” не могат да направят това.

    Тук става въпрос за огромни пари. Защото тази година износът на електроенергия ще бъде над 10,5 милиарда киловатчаса, със свръхрекорд – над 1,5 пъти по-голям от предишния рекорд – без “Белене”, разбира се, без четирите стари руски реактора, заради които ни убеждаваха, че ще стоим в условия на енергийна криза без тях и т.н. Значи, тези 10,5 милиарда, ако печалбата е, да кажем, поне 0,5 цент на киловатчас, дават около 50 милиона евро, около 100 милиона лева. От ядрената централата поне 1/3 от тази продукция представя. Значи става въпрос за огромни пари – 35-40 милиона лева като нищо. И сега, видиш ли, Сашко Николов, казва “Ние ще ви вземем тези пари”. За 30-40 милиона като нищо ще му отрежат не ухото, ами и главата ще му отрежат.

    – Доколкото аз съм чувал, в енергетиката има много прякори на интересни хора, които работят. Като казваме, че има мафия, не е ли по прякорите да можем да ги…
    – Ами специално на Сашко Николов прякорът му навремето беше “Сашко Джигита”. Защото малко има склонност към такива по-необмислени, по-дръзки действия. И сега дали той е част от някоя мафиозна група или, според мен, по-скоро малко необмислено, като джигит, се е наврял между някакви мафиозни групи… Може би е проявил неблагоразумието да се намеси…

    – Да, той е четвъртият генерален директор за това време, за времето на горе-долу последните две години от управлението…
    – От управлението на ГЕРБ. Те завариха директора, който остана от управлението на БСП – кума на господин Овчаров. Сложиха един, нещо не им хареса, след една година го смениха, сложиха друг. И сега, преди два месеца сложиха Сашо Николов. Значи, самото това е изключително погрешна политика от гледна точка на безопасността. Тъй като всяка смяна, значи първо всеки, който дойде там, изживява един преходен период, докато все пак напълно се ориентира в нещата, през който преходен период все пак управлението на централата не е най-доброто. Освен това всеки има в България така този навик – като дойде да започне да уволнява някои от другите, да назначава свои хора. Самият Сашо Николов беше уволнен от един от предишните директори. Сега, другият, който е в Борда на директорите, също беше почти пред уволнение. И това изобщо отрича безопасността на практика и няма да доведе до добри резултати, със сигурност.

    – Сега се говори за стрестестове, такива, каквито са направени в централата и т.н. Но от предишното интервю ваше, което дадохте за Eurochicago, имаше кометнтар, че и вас са ви нападали, че са ви пращали биячи, така беше написано. Доколкото знам, тогава е имало действително стрестест в централата. Бихте ли разказали малко повече за този случай, от доста време назад.
    – Е, има такъв случай. Той доста отдавна стана. Но пак има някои сходни неща. Пак биячи, с маски, пак напълно в мафиотски стил – показателно. За всички хора да си правят заключенията.

    – Поводът за това? Откъде тръгна?
    – Поводът беше следният. 93-та година аз бях назначен за главен физик на централата. Септември месец стана една много тежка авария на 6-ти блок. При едно изпитание изгърмя прекъсвача на генератора, станаха маса повреди в електрозахранването. Това стана септември, края на септември, вечерта. И какво, на двама от шефовете на централата се обаждат у тях и те ще тръгват да ръководят възстановителните работи. Хубаво, обаче и двамата вече успели да се напият. Въпреки това отиват да ръководят. Какво са ръководили пияни, не знам. Но така или иначе, по пътя за централата със служебната кола се обръщат и зарязват, разбира се, ръководенето, почват да ръководят собствените си задачи. Впоследствие бяха намерили там едно момче, син на една от готвачките в стола. Той каза, че ги е возил и той обърнал колата и т.н. Значи ръководството на централата поема дежурният инженер. Понеже за прякорите, да ви кажа и прякорите. Единият прякорът му беше “Ковачът”, защото се хвалеше, че неговата смяна е ковачница на кадри. Но по-късно, след десетина години, искаше да го наричат “Дон Корлеоне”. Така му беше прякорът. На другия прякорът ме беше “Смърфа”, защото имаше навик непрекъснато да подсмърча. Тогава пък на смяна беше един, когото някои го наричаха “Гарабед”, защото наричаше подчинените си “гарабедковци” – за да им изрази своето пренебрежение – колко много той знае повече от тях. Та тоя “Гарабед”, показвайки върховна некомпетентност, доведе нещата до там, че когато опитаха вече да включат захранването, дадоха накъсо, пълно късо съединение, гръмна автотрансформаторът, пожар и други неща. Вече отпадна всякаква връзка с енергосистемата, загуби се всякакво захранване от енергосистемата – точно това, което стана във “Фукушима”. И тогава останаха дизелгенераторите, за късмет, голям късмет, и трите дизела тръгнаха, че и работеха без никакви забележки, докато се възстанови, горе-долу близо 50 часа. Това беше голям шанс. Общо взето, всеки час процентът, вероятността за авария в дизела се увеличава горе-долу с 1%. Голям късмет имахме тогава, че нещата останаха без нищо. И аз като водещ физик казвам… А, излязоха пък много, много такива неприятни неща в проекта на този блок. Например, оказа се, че времето на живот на батериите за постоянно напрежение е много кратък – те много бързо взеха да се изтощават. Оказа се, че процедурата да се включат на подзареждане не е прегледана внимателно. Започна да отпада постоянното напрежение. Не можеш да си представиш – вечерта отпадат прибори, отпада сигнализация, отпада аварийно осветление, отпадат комуникациите, отпада апаратурата за дозиметричен контрол. Абе, въбоще, страшна работа!

    – Т.е. тогава, ако е имало нещо друго, като нямаме обратна връзка, могло е да стигне жестоко. Просто е имало късмет, че…
    – И други неща имаше. Примерно, оказа се, че едни резервоари с радиоктивни течности взеха да изтичат. Понеже като няма напрежение отсечните линии по вентилите остават отворени и т.н.

    – Само за секунда, аз все пак да върна. Защото само преди дни отчетоха, че са преминали прекрасно стрестестовете на “Козлодуй” и даже са провели и стрестестове на “Белене”, на проекта “Белене”. Така беше написано в медиите. Та, как си го представяте – реалния стрестест, който тогава сте го имали? Тогава ситуацията е била ужасна, сега на книга те отчитат чудесни показатели.
    – Вижте, да ви кажа за стрестекта на “Белене”. Ако се направи там един стрестест на фундамента му, няма д издържи. Защото фундаментът на 1 блок, въобще цялата поставка, той не е на скала, той е върху една баластова възглавница от 5-6 метра висока, която обаче трябва да се пази от наводнение…

    – Да, ние сме говорили. Ще препоръчам да чуят предишното ни интервю, в което говорим за това.
    – Да, разбира се. Стрестестът зависи от това каква задача ще поставиш. Ако поставиш цел да изследваш там, където мислиш,че нещата са добри, естествено, че резултатите ще бъдат добри. Ти не правиш някакви нови изследвания. Те използват всичките тези неща, които са досега. Те досегашните изследвания казват, че всичко е ОК. Така че нищо не може да се получи. Общо взето, обхватът на тези стрестестове е много стеснен, времето е много малко. А това за един месец или година регулиращият орган да ги прегледа или да се изкаже за тях, че всичко е редно…, остави тази работа! Една такава експертиза се прави примерно за две години. Ето, за “Белене” повече от две години го гледат и го връщат със забележки и т.н., и т.н. А сега изведнъж намерили време през лятото, където всички са в отпуска, толкова подробно да го прегледат! Ама това е абсолютно заблуждение, че тези стрестестове нещо ново ще донесат.

    – И тогава в реалния случай вие сте препоръчали…
    – И тогава аз настоявах, че трябва да направим много подробно разследване. Защото тези грешки на проекта, които излязоха, са много неприятни и те трябва да се оправят в най-скоро време. Обаче пък тогава се получи едно противопоставяне на това разследване. Излезе неблаговидната роля на тия управленци от централата. И аз тогава бях член на Консултативния съвет по ядрена безопасност към регулиращия орган. И казвам – не, ще поставя този въпрос там, този случай трябва да се изясни. А то тогава пък шеф на този КИЯЕМЦ беше един много устат, много често по медиите – Янко Янев, който пък се оказа агент на Държавна сигурност с прякор “Панко” или “Пенко”, едното от двете. И тяхната цел, на ДС каква е – да защитават всичко руско и да защитават руските проекти. Той се обажда в централата на директора (това го знам лично от директора (години след това ми го каза) – казъл “Абе, какво правите вие там? Ние се стараем да замажем случая, а тоя вашия човек говори пред целия съвет, че трябва да се прави разследване! Махайте го от там!”. И намериха начин – махнаха ме от 1 януари. А на 13 януари пък ми изпратиха и биячи вкъщи. Явно да покажат на всички как тези, които имат собствено мнение, които не слушат, могат да останат не само без работа, ами и бой ще ядат.

    – Тогава са ви нападнали двама човека, доколкото знам, с боксове. Само случайността, че е имало куче наблизко, че човек е излязъл, само това ви е спасило…
    – Ами и аз оказах достатъчно силна съпротива, и късметът помогна. Действително едно куче наблизо се разлая, щракна там някаква ключалка и та изчезнаха като по команда. Бяха явно добре тренирани. Естествено, полицията и тогава нищо не можа да разбере. Години след това мой познат от полицията ми каза, че всъщност са били изпратени…, онзи пияницата Ковачев, “Дон Корлеоне”, той се договорил с криминалните среди – по битов повод да ме понабият едно хубаво. Даже си имал и неприятност с тях – те разбрали, че няма битов повод и щели и него да го бият. Та такива се въртят в управлението. Този Ковачев след време го направиха шеф на централата. Този “Гарабед” пък, за който комисията от министерството написва доклада за аварията, че никога не трябва да бъде на ръководни позиции, и него го направиха по време на управлението на БСП шеф на централата. Сега си чака човекът спокойно следващия мандат на БСП. “Смърфа” сега и той е на висши позиции в управлението. Единствено този Ковачев, “Дон Корлеоне”, той общо взето се пропи и просто си харчи милионите. Те всичките директори на АЕЦ “Козлодуй” са милионери. Ще кажете, къде са им милионите. Но все пак тези случаи не са най… Да ви припомня, че преди няколко години директорът на “Атоменергоремонт” беше убит и пак нищо не се разбра, пак нищо не се разследва. А има и още един случай, който остана така доста неясен за всички. Той беше следният. Дългогодишният директор на централата преди 90-та година Георги Дичев 2001 година този човек… Значи той беше един много висок експерт от експертен клас, един честен човек, нито се е обогатил, нито нищо. Остана си такъв принципен, ясен. Значи, през 2001 година се беше разчуло, че той вероятно ще бъде зам.-министър на енергетиката и ще отговаря по ядрените въпроси. Аз това го знам лично от него, така че с чиста съвест мога да го кажа. Но той беше проявил неблагоразумието да обяви публично в “Козлодуй” (той често ходеше в централата), че всички, които сега крадат като за последно, ще си получат заслуженото. И се случи така, че човекът почина в една автомобилна катастрофа. Която автомобилна катастрофа, според много хора, беше предизвикана, тъй като и синът му, и жена му, които са били първи на мястото, казаха, че по вратата има следи от куршуми. Случаят се замаза, отмина, остана господин Дичев като жертва на собствената си небрежност. Та такива са нещата в мафиозната енергетника на България, които не тревожат нито министъра, нито управляващите, за съжаление.

    – И по всичкото това има едно мълчание от медиите. Това е атомна централа и в случая – пълно мълчание.
    – Да, това е просто невероятно. Представи си, на този човек почти са му отрязали ухото, дано да успеят, пожелавам му да го възстановят. Но аз не мога да си представя оттук нататък, примерно той, ако се появи… А той е човекът, който трябва да представя българската ядрена енргетика на различни международни форуми. И само си представи, ако му бяха отрязали ухото, да се появи някъде без ухо и всички да кажат “А, да, да, България, енергетиката – мафия и корупция”. Само единственото им заключение, първото им заключение, което ще им дойде наум, би било това. Така че, колкото и да мълчат, от това никаква полза няма. Да кажем, че ако в България това минава незабелязано, няма как да остане незабелязано по света. Ядрената енергетика, то е известно, че тя не може да се побере в националните рамки. Всичко, което става някъде, се разисква по света. И това е един от случаите, които предизвикват много негативни реакции и заключения относно корупцията в България, относно способността на държавата да осигури безопасност на гражданите си и т.н.

    – И оттук нататък – има ли начин да се отреже мафията, така сраснала се с централата?
    – Има начини, разбира се. Ако има политическа воля и твърдост за това. И ако има разбиране, че това е игра малко тип “руска рулетка” – да си играеш така с безопасността на централата. Но за съжаление, положението е такова, че по и средните, и висшите нива на управление в енергетиката няма нито един човек, който да има достатъчно добри знания нито по ядрената технология, нито по безопасността й. Като почнеш от шефа на Борда на директорите, минеш нагоре през шефовете на НЕК, на този, на енергийния холдинг, зам.-министрите на енергетиката, министъра на енергетиката, вицепремиера, отговарящ за енергетиката, премиера, никой от тях няма хал хабер от тия неща. А това е просто нарушение на един от основните принципи на безопасността, че такава култура на безопасност трябва да съществува не само на личностно ниво, не само на корпоративно ниво, в рамките на атомната централа, а и на държавно ниво. А именно тука се бърка – на държавно ниво. И след това стават тези случаи – ако стане инцидент, гледат да го премълчат. Ако стане нещо неправилно, гледат да го замажат. Ако има нещо да се похвалят, ще се похвалят с огромна сила. Ще излъжат – ето, ние с тестовете тука, тумба-лумба… С това ще се хвалим, но ще мълчим, че въпросът с дълготрайното съхранение на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво стои открит. И ние няма да го решим, да го решава който иска. Ние сме сега на власт, сега трябва да се облажим. Ей за това става дума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *