Home » Е-Списание

Пресконференция, a след това и Кръгла маса за българите зад граница

2011.12.01 Няма коментари
Spread the love


Пресконференция във връзка с проекта за нов Закон за българите зад граница.
2 декември 2011 г.
Петък от 12:00 – 13:00 ч
Агенция “София прес”, ул.”Славянска” 29

На 15.11.2011 бе внесен за съгласуване в държавните институции и обявен за обществено обсъждане Проектозакон за българите и българските общности зад граница. Защо точно сега?
Какво налага изработването на нов закон при липса на национална стратегия и политика?
Предоставена ли е реално възможност за участие на гражданското обшество – и в България и сред българите в чужбина – в обсъждането на Проектозакона?
По тези и други въпроси ще имате възможност да чуете мнението на Пламен Павлов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина 1998 – 2002 г. и на Райна Манджукова – председател на Държавната агенция за българите в чужбина авг.2009 г. – май 2010 г.

(Запис от конференцията може да чуете туклинк. )

 

 

————————————–

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев организира кръгла маса-дебат

„Участие в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина”

на 14 декември 2011 г. от 10.00 ч. в сградата на институцията (ул. „Джордж Вашингтон” № 22)

Тази кръгла маса е резултат и от усилията на Обществените съвети на българите в чужбина. Тя бе предшествана от от анкета „Участие в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина”, проведена в периода 20 юни – 20 юли 2011 г. от Омбудсмана, а така също и от други инициативи, като:

– анкета на българската медия “Еврочикаго” в САЩ:

https://www.eurochicago.com/2010/06/anketa-balgarite-v-tchuzhbina-i-utchastieto-im-v-izborite-v-balgariya/

– анкета на в-к Капитал:

http://www.capital.bg/interaktiv/anketi/?guid=1630

и не на последно място от Отвореното писмо на Румяна Угърчинска (Франция) тук – http://www.otvorenopismo.com/
(вижте и едноименната фейсбук-група)

Ето главните точки,

– премахване на ограничението на пасивното изборно право за българските граждани с двойно гражданство
Чл. 65. (Конституция на РБ)
(1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

– създаването на избирателен район чужбина (МИР чужбина), в който българските граждани живеещи в чужбина да могат да гласуват за свои представители в Народното събрание

Записвания за кръглата маса тук [email protected]

А ето и съобщението на самата институция:
Като част от изпълнението на поетия в становището му от 28.05.2011 г. ангажимент за предизвикване на обществен дебат по въпроса за участието в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина, националният омбудсман ще организира кръгла маса по темата на 14 декември 2011 г. от 10.00 ч. в сградата на институцията (ул. „Джордж Вашингтон” № 22). За участие в нея ще бъдат поканени представители на държавни институции, политически партии и неправителствени организации. По време на форума ще бъдат представени и дискутирани и резултатите от анкетата „Участие в управлението на страната на българите, живеещи в чужбина”, проведена в периода 20 юни – 20 юли 2011 г.

Омбудсманът на Република България многократно бе сезиран от български граждани, които имат и друго гражданство, относно невъзможността им да участват активно в политическия живот на страната.Причина за това е ограничението в Конституцията, според което лицата с двойно гражданство не могат да бъдат избирани за народни представители, президент, членове на Министерския съвет и редица други длъжности, в резултат на препращането към условията за избор на народни представители в нормативните текстове.

Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по Конституцията (чл. 26, ал. 1). Съгласно чл. 65, ал. 1 от основния закон обаче, за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство. В становището си от 28.05.2011 г. омбудсманът заяви: „Убеден съм, че вече е време да се обсъди дали е разумно и справедливо това ограничение (което създава отчасти и вътрешно противоречие в самата Конституция) да продължи да бъде в сила и на практика желанието да получиш по-широк кръгозор, да черпиш опит и знания от повече и различни източници, да се наказва с невъзможността да реализираш и да споделиш своите умения в България”.

Обявяването на датата за провеждане на кръглата маса два месеца преди събитието цели да бъде дадена възможност на сънародниците ни, живеещи в чужбина, които имат желание да се включат в дискусията, да организират пътуването си до България. Представители на българските общности от целия свят могат да заявят участието си в дебата на адрес [email protected] По време на дискусията ще бъде предоставена възможност и на наши сънародници, които не са в страната, да споделят мнението си, чрез директна skype връзка.

(Бел. ред. Вижте как премина “Кръглата маса”  – линк и чуйте записите ТУК.)

 

Още по темата – вж. тук.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.