2024-03-29

16 thoughts on “АЕЦ „Козлодуй“, три различни гледни точки след едно уволнение

  1. Русия е готова да финансира 100% АЕЦ „Белене”

    Руското предложение за финансиране на проекта за българската АЕЦ „Белене” остава в сила, а централата може да бъде построена много бързо. Това заяви ръководителят на „Росатом” Сергей Кириенко по време на форума „Атомекс Европа”, предаде РИА Новости.
    „Централата може да бъде построена много бързо, тъй като почти всичко е готово. Важно е, че разходите за оборудването са по старите цени. Със сигурност атомната електроцентрала е по-евтина в сравнение с новите проекти. Ние сме готови да вложим свои средства в проекта, при това толкова е нужно на правителството на България – 100%, 51%, 49%. Смятам, че нашето предложение е уникално”, каза Кириенко.
    25 Октомври 2011г.

    ––––––
    factor-news.net/news.php?cm=13&nid=66947

  2. =====================
    Георги Котев said:

    😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉
    ============================

    ЛПЖ

  3. Цитат: “ 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 ;-)………………….. “

    Георги, независимо че не приемаш забележките ми, считай че си заслужил даже две.

  4. Цитат: „Относно свалянето на текста от записите – разбирам Ви напълно. Ако имам време ще го направя. Но за съжаление и аз съм много зает. Но ще опитам.“

    Ако го направите ще ви бъда признателен и името ви (или ник-нейма) ще стои под текста докато Еврочикаго го има.

    А колкото за трибуната – тук даваме право на мнение на всеки, дори неговото мнение да не съвпада с нашето. Както е казано – в спора се ражда истината.

  5. 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

  6. Г-н Стаматов,

    Благодаря за разясненията. Приемам ги с пълно уважение. И сте прав това, че няма нужда от регистрация за изборите – бях пропуснал този факт, защото живея в България и тези неща не ме интересуват.

    Относно свалянето на текста от записите – разбирам Ви напълно. Ако имам време ще го направя. Но за съжаление и аз съм много зает. Но ще опитам.

    BTW ако \"сътрудникът на Eurochicago\" беше кандидат за президент, бих се изкушил да Ви попитам кой е той, защото аз самият имам известни колебания за кого да гласувам и бих приел всякаква информация, която би ми помогнала в избора. Но тъй като става въпрос за вицепрезидент, този въпрос не е нужен. За разлика от американския вицепрезидент, нашият не върши нищо и е поставен само да чака президентът да умре, да подаде оставка или да бъде отстранен от власт. В този смисъл е доста излишен пост.

    P.S. Радвам се че стана нещо като дискусия. Отговорът на Котев по-горе илюстрира напълно душевния му мир за всеки непредубеден читател. Благодаря за трибуната.

  7. До Розовата пантера

    Няма да крия, че се чувствам удовлетворен, че от два различни ъгъла (от ъглите на Г.Котев и Р. Пантера), от две различни гледни точки, при това отличаващи се от моята, изглежда че е свършена добра работа.
    Важното е след всичко това конфликтът(тите) между ръководството на АЕЦ и Филипов (и Котев) да приключи(ат) справедливо.
     „Сега остава да свалите ПЪЛНИЯ текст на разговорите и да го публикувате на сайта. Разбирам, че ще Ви отнеме време и труд, но си заслужава. По този начин повече хора ще се запознаят с мненията на участниците. Малцина са тези, като мен, които ще имат нерви да изслушат звуковите записи, а и в последствие е по-удобно за цитиране при водене на спор.”

    Разбира се, че би било добре записите на разговорите да бъдат публикувани и като текст и така би било по-удобно на читателите. Но… едва ли обаче мога да изпълня това Ви желание в близко бъдеще.
    Понеже не се познаваме искам да кажа, че основната ми професия е изключително далеч от журналистиката и Еврочикаго отдавна да е затворен ако зависеше само от мен.
    Той се дължи само на желанието на наши читатели да го има и се прави само от доброволци и единствено на доброволни начала.
    Навярно не е добре да споделям всичко това публично, но щом съм започнал ще продължа . Откакто е стартирал този сайт, много пъти е трябвало да крада от времето си, да оставям на заден план приятели и семейството си, както и бизнеса си. Отгоре на всичко, крада и от времето на свои близки и уважавани от мен хора, на които съм безкрайно благодарен за всичко, което правят съвсем безвъзмездно.
    Ето защо не мога да ги карам да заделят още време, за да може интересуващите се от един или друг въпрос да им е по-лесно да цитират едни или други пасажи от интервюта, които съм правил. Ако имах възможност щях да спестя това усилие на читателите, но все пак въпросът за това какво се случва в АЕЦ „Козлодуй” е важен и си заслужава да откраднете малко от своето собствено време, за да прослушате един или друг запис.
    Иначе трябва да призная, че вече разбрах грешката си, че отказвах всякакви реклами и финансови помощи за сайта. Дори реклами на Гугъл, които се поставят за 5 мин. нямаме пак по тази причина.
    Мислех си, че хората така ще оценят, че позициите ни са абсолютно необвързани. Но съм се заблуждавал – и в скоро време ще поставим реклами, за да може да платим за едно такова сваляне на текст.

    А колкото до питането ви:

    Вие имате активна гражданска позиция по много въпроси от живота в България и не се стеснявате да я заявите. Защо тогава не я заявите по най-прекия начин – като гласувате на изборите за президент? Защо не сте се регистрирали за участие в изборите?

    мога да ви отговоря с линк към тази статия:
    https://www.eurochicago.com/2011/10/predizborno-ot-sasht/

    или да ви кажа, че не съм се регистрирал, защото ме е било страх да не ми изпаднат личните данни в интернет, както се случи със жена ми, която може сега да съди Външно за разглашаването им. Линк: https://www.eurochicago.com/2011/10/obrashtenie-na-obshtestvenite-saveti-na-balgarite-v-tchuzhbina/

    Но ще ви отговоря – заблуждавате се, че няма да гласувам. И за тази заблуда не сте виновни вие, а отново Външно, ЦИК и пр. защото не са разяснили добре сред хората, че може да се гласува и без регистрация.
    Нещо повече, ще ви кажа даже за кого ще гласувам на първия тур.
    Аз ще пусна своята бюлетина, за един достоен кандидат за вицепрезидент, който е бил неведнъж доброволец на Еврочикаго. Редактирал е текстове, писал ги е. Щастлив съм, че сега мога макар и само с един глас да си върна в знак на благодарност.

    Надявам се да съм бил изчерпателен!
    .

  8. Ха, ха, ха :-))))

    Розовото е написало роман!!!

    И типично в стила на приятелчето си Жорко, говори много за да не каже нищо. Поне да беше мълчал, но но нали си е гьомсурат. Та ето защо Розовото пише много, за да не спомене следните свръх интересни неща.

    1. Ал. Ник. в един от записите твърди, че в протокола от шведската проверка на горивото (от септември 2008 г.) е допусната грешка в бройката на ядрено горивните касети (90 вместо 96). Така се получава, че и Ал. Ник. и Розовото твърдят, че шведа е бил толкова зле, че не могъл да преброи до 96, но в същото време е толкова добър, че да измери количеството на Уран-232 в касетите ;-))) До колкото си спомнян никой ученик не може да премине от първи към втори клас, ако не може да брои до 100, но изглежда в Швеция критериите са други. И още нещо. По-рано тази година световно неизвестните учени от СУ Ив. Хр. и П. П. заявиха, че независимо, че математическият апарат използван от шведа в протокола да е сгрешен, то крайните резултати са верни!!! Като прибавим и лъжата, че не се знае времето от последните разделителни работи излиза, че всичко в този протокол е грешно или невярно с едно единствено изключение – крайният резултат: горивото не било рециклирано ;-)))

    2. Ал. Ник. заявява, че тази година е имало разхерметизирана горивна касета ;-))) Розовото от април и до онзи ден непрестанно обикаляше нета, за да намери името ми и да напише отдолу, че такова животно нема ;-)))) Сега мълчи, като на.кан ;-))) Шо така ве, Розов???

    3. Ал. Ник. заявява че щял да ме съди ;-)))) Розовото не се радва, защото предварително знае, че това е поредното „изпускане“ на любимеца му ;-)))

    И освен това твърди, че бил компетентен в нещо си ;-))))))) Не, не, не, дръжте ме, че ще падна от смях ;-))))))

  9. Колко струва на българския данъкоплатец положителният образ на българската ядрена енергетика?

    21.10.2011

    Кирил Терзийски

    Ей каква величествена фраза – Положителният образ на българската ядрена енергетика. Да не си помислите, че аз съм я измислил. Не, фразата е плод на поетичната мисъл на анонимен държавен служител. Моето въображение не е толкова богато, а и все съм си мислил, че положителен образ могат да имат само физически лица или литературни герои, но не и цял отрасъл в икономиката.

    Колкото до поставения въпрос, то той възниква по един от случаите за достъп до информация, воден с подкрепата на ПДИ. Интересен въпрос, чийто отговор е забулен в мистерия. Мистерия, която е породена от сериозни разминавания в твърденията на български държавни институции и документите, с които разполагат същите тези институции. Разминаването от своя страна е доста сериозно, тъй като според Министерски съвет изграждането на положителен образ на българската ядрена енергетика коства на държавния бюджет 2 млн. лева през последните 2 години, а документите показват, че реално са изхарчени не повече от 50 хил. лв.

    Тази информация, както и поставеният въпрос са част от превърналия се вече в сага случай с направените преди повече от 2 години изявления от ядрения физик Георги Котев за нередности, свързани с характеристиките на използваното в АЕЦ „Козлодуй“ ядрено гориво и опитите на родните ни институции да опровергаят тези изявления. To make the long story short както обичат да казват американците или накратко както казваме ние, става въпрос за следното:

    В резултат на споменатите изявления на г-н Котев и действията на българските институции по случая, то между Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская“ и Комитета за защита на ядрения физик Георги Котев от една страна и Министерски съвет (МС) от друга тече вече няколкогодишна кореспонденция. Разбирайте от една страна гражданите от другата властта. Представител на гражданите е Петър Пенчев, който през м. януари получава едно любопитно писмо (като част от тази кореспонденция), подписано от началника на отдел „Приемна“ в МС г-жа Соня Божикова. Във въпросното писмо под формата на преразказ на становище на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е направено твърдение, че видите ли, изявленията на г-н Котев за нередности в АЕЦ „Козлодуй“ и действията на представлявания от г-н Пенчев комитет в негова защита струват на бюджета 2 млн. лв. (за експерти и експертизи по случая) и на всичкото отгоре продължават да нанасят вреди на положителния образ на ядрената ни енергетика. Петър Пенчев реагира като ужилен на това твърдение и веднага подава заявление за достъп до информация до МС. Какво иска? Ами естествено човекът иска да му предоставят подробна и конкретна справка за какво точно са изхарчени 2 млн. лв. Разбираемо, бих казал. И аз да бях и аз щях да се притесня, ако разбера, че живея в такава заблуда. Съгласете се, че си е голяма заблуда – да си мислиш, че защитаваш важна гражданска позиция, а да се окаже, че си просто вредител на положителния образ на българската ядрена енергетика и то не какъв да е вредител ами много скъп вредител.

    Вместо да задоволи любопитството на г-н Пенчев и един вид да му представи сметката по случая, администрацията на МС умело се измъква като препраща заявлението на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и МИЕТ, защото от там са се поръчвали скъпите експерти и експертизи. И двете институции отговарят, че са изхарчили по едни има няма 20-30 хил. лв. за експерти и експертизи по случая. Шок! Сумите, които АЯР и МИЕТ казват, че са изхарчили представляват по-малко от 2,5 % от 2 млн. лв. Направо да завие от мъка човек – таман да приемеш ролята на такъв скъп и специален вредител по положителния образ на българската ядрена енергетика (не мога да се въздържа да я повтарям и повтарям тази гръмка фраза – Положителният образ на българската ядрена енергетика) и те понижат в обикновен колорадски бръмбар. Оттук нататък историята вече не е толкова интересна, а повече от обичайна за родната действителност – Пенчев подава уточнение до МС и пита къде е информацията за разликата до 2 млн. лв. МС мълчи. Пенчев води дело. Върховният административен съд прекратява делото1 като потвърждава мълчанието на МС с мотив, че информацията явно не е налична в МС щом от там са препратили още първото заявлението на АЯР и МИЕТ. Резултат – поставеният въпрос за цената на положителния образ на българската ядрена енергетика остава без отговор.

    При всички положения обаче това няма да е краят на историята. С подкрепата на ПДИ г-н Пенчев ще продължи да търси истината по въпроса за цената на положителния образ на българската ядрена енергетика. Това няма да стане посредством обжалване на прекратеното от ВАС дело с опит да се доказва, че МС следва да разполага с исканата информация за какво точно са изхарчени 2 млн. лв. Подобна борба с вятърни мелници е подходяща за литературни герои, но не и за активни граждани, които просто упражняват правата си по Закона за достъп до обществена информация. Ще стане с две нови заявления за достъп до информация. Едно до МС, с което ще искаме информация за това кой е авторът на становището на МИЕТ, цитирано в писмото на началника на отдел „Приемна“ в МС от м. януари, според което Петър Пенчев и Георги Котев са едва ли не лично отговорни за изхарчването на едни 2 млн. от бюджета с цел спасяване на положителния образ на… онази енергетика (уморих се да повтарям цялата фраза, пък и след положителния образ винаги ми идва да продължа фразата с – положителния образ на…. бореца за свобода и правда в творчеството на Христо Ботев). Второто заявление ще бъде до МИЕТ и с него ще искаме информация за това съществува ли действително подобно становище на МИЕТ, кой е неговият автор и на каква база в него е направено твърдение, че за 2 г. са похарчени 2 млн. лв. от бюджета знаете вече за какво. Получаването на тази информация би трябвало да спомогне за даването на отговор на въпроса, поставен в този материал. Може и друго да се получи. Може отговорът да остане забулен в мъгла, но пък да лъсне някоя лъжа.

    http://blog.aip-bg.org/publications/424

  10. Г-н Стаматов,

    Забравих да Ви задам един леко заядлив въпрос:

    Вие имате активна гражданска позиция по много въпроси от живота в България и не се стеснявате да я заявите. Защо тогава не я заявите по най-прекия начин – като гласувате на изборите за президент? Защо не сте се регистрирали за участие в изборите?

    Информацията ми е от сайта на МВнР. Не отговаряйте, ако не желаете, далеч съм от мисълта да нарушавам едно от основните Ви права.

  11. Г-н Стаматов,

    Първо искам да поздравя Eurochicago.com за добре свършената работа. Ето така се прави – даваш думата на различни хора и пускаш ПЪЛЕН запис на разговорите. Е, тук-там имаше някои забежки от Ваша страна, когато се опитвахте да накарате събеседника да каже това, което искате, но това е нормално. Все пак и Вие имате някакви убеждения и се мъчите да вкарате събеседника в тази схема. Всеки журналист го прави, важното е да е в рамките но поносимото. Сега остава да свалите ПЪЛНИЯ текст на разговорите и да го публикувате на сайта. Разбирам, че ще Ви отнеме време и труд, но си заслужава. По този начин повече хора ще се запознаят с мненията на участниците. Малцина са тези, като мен, които ще имат нерви да изслушат звуковите записи, а и в последствие е по-удобно за цитиране при водене на спор.

    Няма да коментирам нещата около инсталацията на Краси Филипов, защото нищо не разбирам от химия и преработка на РАО.

    Няма да коментирам в подробности и въпроса за стрес тестовете. Там съм компетентен, но напълно споделям мнението на Жоро Касчиев, че тия стрес тестове са пълна боза. Европейската комисия си ги изсмука от пръстите за да покаже, че прави нещо след Фукушима. Всъщност първи пое по този път американския ядрен регулатор – NRC. После другите видяха от тях и се юрнаха да правят същото. Истината е, че Фукушима повдигна въпроса доколко вероятностите оценки за изходни събития от природен характер са адекватни, най-вече при комбинация на две и повече събития (в случая земетресение + цунами). Това изисква внимателен преглед на цялата методика за оценка на безопасноста на АЕЦ и е работа за по-дълго време, без да се прави на юруш и без да е в светлината на прожекторите. А самият термин \"стрес тест\" е пълна боза и го измисли някой тъп чиновник от Европейската комисия, повлиян от от т.нар. \"стрес тестове\" на банковата система заради финансовата криза. Правилният термин е \"периодичен преглед на безопасността\" (periodic safety review) и се прави съгласно нашето законодателство на всеки 10 години или ПРИ НЕОБХОДИМОСТ, като се отчитат развитието на науката и технологиите, данните от експлоатационния опит и данните за инциденти и аварии в собственатаи чуждите атомни централи.

    А сега ще отговоря на молбата на изтрещелия колега да коментирам бозата с горивото. Във файла https://www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2011/10/Kaschiev10.mp3 Жоро Касчиев достатъчно ясно казва всичко. И това е разликата между него и Котев. Жоро Касчиев, може да е всякакъв, но е добър специалист и никога няма да си плюе на суратя като говори глупости. Той винаги е имал различно мнение по въпросите на ядрената енергетика в България, за някои неща е прав, за някои, според мен – не. Имам някои съмнения дали винаги мнението му е безкористно, но винаги е подплатен с факти и знания. И ако нещо преувеличава, то винаги е в рамките на допустимото от научна и техническа гледна точка. В случая с горивото той ви каза същото, което аз ви повтярям от много време на всички възможни места в нета. А именно:
    – единственият \"проблем\" с горивото е по-дългата реална кампания в сравнение с разчетната;
    – това се дължи на факта, че руснаците не са си променили таблиците с константи в софтуера за пресмятане на НФХ;
    – Касчиев не потвърждава за никакво \"подменено\", \"рециклирано\", \"изчезнало\" и т.н. гориво, нито пък че горивото е експлоатирано без разрешение и без необходимите документи;
    – според Касчиев, АЯР не би трябвало да разреши използването на това гориво, поради посочените недостатъци на софтуера.

    Александър Николов ви каза, че няма ограничения в Технологичния регламент относно разминаване на реалната с разчетната кампания. Това, което той не каза обаче е, че при пусковите експерименти всички разчетени НФХ се потвърждават. Т.е. нямало е проблеми поведението на АЗ и е нямало причини за съмнение относно безопасността на реактора, зареден с ново гориво, както и да са правени разчетите – и със стария и с новия софтуер. Единственото, което се разминава е дължината на кампанията при разчети със стария софтуер.

    В случай, като горния поне 50%, ако не и повече, от ядрените регулатори по света биха разрешили смяната на горивото. Касчиев е на друго мнение, но както вече казах, това е в рамките на допустимите различия в експертното мнение и това е негово право. Няма \"незаконно\" гориво, няма \"изчезнали\" касети, няма \"престъпни\" експерименти, няма \"експлоатация без паспорт\".

    И за да завърша, отново ще кажа – Котев е или луд или е дотолкова заслепен от злоба срещу АЕЦ, че си позволява да твърди небивалиции да заблуждава хората. Позволява си и да обижда и оплюва всеки, който има различно мнение, включително на няколко пъти оплю и Касчиев. Доказателствата са на блога му. Позволява си да твърди и за всеобхватна конспирация, в която участват освен АЕЦ и българските институции, и МААЕ, и Европейската комисия, и Европейския парламент, включително фракцията на Зелените!!!, и Грийнпиис!!!, и уважавана шведска фирма …. Оплю и мен за същите неща, които казва и Касчиев.

    Няма какво повече да коментирам. Довиждане, и да не забравите да публикувате ПЪЛНИТЕ текстове от звукозаписите.

  12. Хубав материал на http://www.eurocicago.com, с аудио записи на изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“, където той твърди, че от централата не изчезнало 3000 кг. ядрен материал, защото документа който констатирал този факт бил сгрешен. В същото време, обаче, и той и цялата ядрена мафия единодушно приемат крайният извод на същият документ, който прави извод, че в Козлодуй не се използва рециклирано ядрено гориво. Възниква въпроса: Как шведа, съставил документа не може да брои до числото 96, а в същото време да мери количеството на изотопа Уран-232 в ядреното гориво???

    Бързо розовото влечуго да дойде тук и да обясни парадокса ;-)))

  13. Решаването на конфликтите на интереси в цивилизованите страни се решават цивилизовано, в България – по Балкански.

  14. Хубаво е, че има хора, за които честта е по-важна от парите.

  15. Преди 1989г. бях консултант по направата на площадката – драгажните и намивни работи. Твърдя, че Касчиев е напълно прав за цялостното състояние. Тогава изискванията бяха други, а най-важното е, че тези насипи бяха оставени без необходимите мерки за гарантиране на неизменяемост на носещата способност. Проектът беше спрян поради доказана неефективност още тогава, по времето на комунизма. И всичко това, което Касчиев говори е абсолютно точно. Бях и директор на част от Енергопроект през 2002-2003г. и съм в течение на много факти, които подкрепят становището на Касчиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *